Δυστύχημα στα Τέμπη: Ποια είναι η ουσία που ψάχνουν οι αρχές στον τόπο του δυστυχήματος και γιατί μπορεί να ανατρέψει όσα ξέραμε

  • Κατηγορία: ΛΑΡΙΣΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 11:21

Με δειγματοληψίες, τόσο από τα Τέμπη όσο και από τα κουφάρια των βαγονιών των δύο αμαξοστοιχιών, ο εφέτης ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης συνεχίζει την έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Όπως γράφει μεταξύ άλλων σήμερα η εφημερίδα «Ελευθερία», “χημικοί, πραγματογνώμονες και αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας στις 9 σήμερα το πρωί θα βρεθούν στα Τέμπη, προκειμένου να λάβουν δείγματα από το έδαφος, ενώ στη συνέχεια το ίδιο θα πράξουν και στο Κουλούρι, όπου φυλάσσονται μηχανές και βαγόνια, δείγματα τα οποία θα υποβληθούν σε περαιτέρω χημικές εξετάσεις, προκειμένου να εξεταστούν διαστάσεις όπως για παράδειγμα αυτή που ανέδειξε η Επιτροπή των ιδιωτών εμπειρογνωμόνων με τον εντοπισμό της ουσίας ξυλόλιο.

Πρόκειται για μία ακόμα ανακριτική πράξη του κ. Μπακαΐμη, προκειμένου να απαντηθούν ερωτήματα, που, μεταξύ άλλων, θέτει η πλευρά του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες εργαζόμενοι της Hellenic Train, αλλά και στελέχη του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με το φορτίο της Εμπορικής Αμαξοστοιχίας.

Από την έρευνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας είχε προκύψει ότι η εμπορική, μεταξύ άλλων, μετέφερε λαμαρίνες, ζωοτροφές, αλκοολούχα ποτά, συμπληρώματα διατροφής κ.ά., ωστόσο είχε γίνει λόγος (σ.σ. κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή) για «παράνομο» φορτίο με αφορμή και τη φωτιά που ακολούθησε της μετωπικής σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών. Για τον ίδιο λόγο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. και το καταγραφικό προκειμένου να ανακτηθεί το βίντεο από τη φόρτωση εμπορευμάτων στον Σταθμό της Θεσσαλονίκης”.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τους οποίους έχουν προσλάβει οικογένειες θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών παρουσίασαν σχετικό εύρημα με την επίμαχη εύφλεκτη ουσία.

Όπως είχε επισημάνει τότε ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της ομάδας, οι αναλύσεις που πραγματοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους εντόπισαν την ουσία ξυλόλιο σε δείγμα που συλλέχθηκε από εξωτερική λαμαρίνα της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας. Πρόκειται για διαλύτη, ιδιαίτερα εύφλεκτο, ο οποίος χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στη χημική βιομηχανία, αλλά και στη νόθευση καυσίμων.

Πηγή: onlarissa.gr