Η δικαίωση ήρθε μετά θάνατον για Βολιώτισσα δανειολήπτρια με σκλήρυνση κατά πλάκας

  • Κατηγορία: ΜΑΓΝΗΣΙΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 10:27

Τραγική δικαίωση μετά θάνατον για Βολιώτισσα δανειολήπτρια που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας και αδυνατούσε να υποβάλλει εγκαίρως αίτηση ανακοπής πλειστηριασμού ακινήτου της.

 

Η «λυτρωτική» απόφαση με την οποία ανεστάλη η διαδικασία κατάσχεσης που έβγαζε στο σφυρί σπίτι, του οποίου η αξία ήταν σχεδόν πενταπλάσια της οφειλής, γνωστοποιήθηκε στους συγγενείς πριν από ενάμιση περίπου μήνα. Τραγική ειρωνεία, η Λ.Κ. μετά από χρόνια μάχης με σκλήρυνση κατά πλάκας «έφυγε» πριν προλάβει να νιώσει την ηθική δικαίωση του αγώνας της, αφού το σπίτι που σήμερα διαμένει η ανήλικη κόρη της και η χήρα μητέρα της, δεν θα πέσει στα «νύχια» των funds.

H 52χρονη Βολιώτισσα κινδύνευε να χάσει το ακίνητο της αξίας 90.000 ευρώ, στην περιοχή Τσιγάντε στη Νέα Ιωνία, για τραπεζική οφειλή σχεδόν 16.300 ευρώ!

Σύμφωνα το Μονομελές Πρωτοδικείο «η απαίτηση της καθής η αίτηση, για την οποία επισπεύδεται ο προαναφερόμενος πλειστηριασμός, ανέρχεται στο ποσό των 16.134,14 ευρώ, ενώ η τιμή εκτίμησης και η τιμή πρώτης προσφοράς για το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας του αιτούντος σε ποσοστό 50% επί της ανωτέρω οριζόντιας ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, ανέρχεται στο ποσό των 90.000,00 ευρώ.

 

 

«Το παρόν Δικαστήριο κρίνει ότι η επίσπευση του προαναφερόμενου πλειστηριασμού γίνεται κατά προφανή υπέρβαση των ορίων, που, βάσει της διάταξης του άρθρ. 281 ΑΚ, επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικοοικονομικός σκοπός του δικαιώματος της καθ’ής η αίτηση. Ειδικότερα, το γεγονός ότι η αξία της ανωτέρω κατασχεθείσας οριζόντιας ιδιοκτησίας, που εκτίθεται στον προαναφερόμενο πλειστηριασμό, είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από το ύψος της απαιτήσεως της καθ’ής η αίτηση, αποτελεί περίσταση που καθιστά την εκ μέρους της τελευταίας άσκηση του δικαιώματος της μη ανεκτή κατά τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις και ιδέες του μέσου κοινωνικού και εμφρόνως σκεπτόμενου ανθρώπου.

Η ίδια αρκούντως μεγάλη διαφορά μεταξύ της αξίας (τιμής εκτίμησης – τιμής πρώτης προσφοράς) της ανωτέρω οριζόντιας ιδιοκτησίας, που εκτίθεται στον προαναφερόμενο πλειστηριασμό, και της απαιτήσεως της καθ’ής η αίτηση έχει ως συνέπεια να υφίσταται προφανής δυσαναλογία μεταξύ του χρησιμοποιούμενου μέσου εκτέλεσης και του επιδιωκόμενου σκοπού, καθόσον η εκ μέρους της καθ’ής η αίτηση δανείστριας αναγκαστική εκτέλεση υπερβαίνει τα όρια της θυσίας του αιτούντος οφειλέτη».

Οι λόγοι υγείας βασικός παράγοντας

Επίσης στην ίδια απόφαση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός πως «σε περίπτωση που επισπευσθεί η εκτελεστική διαδικασία δυνάμει της ανωτέρω Έκθεσης Αναγκαστικής Κατάσχεσης και διενεργηθεί νέος πλειστηριασμός, μετά την αναστολή του πλειστηριασμού, ο αϊτών θα υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία, επειδή το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί την οικογενειακή στέγη του ανήλικου τέκνου της, ηλικίας 16 ετών, όπου κατοικεί μαζί με την μητέρα της αιτούντος, που ούσα ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν δύναται να προσφέρει άλλη κατοικία στα μέλη της οικογένειάς της». 

Η άτυχη Λ.Κ. όταν παρέλαβε την απόφαση κατασχετήριας αναφοράς έδινε τη μάχη ειδικών θεραπειών καθώς έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Μάλιστα, για ένα διάστημα είχε μεταβεί σε κέντρο του εξωτερικού, όπου παρακολουθούνταν από γιατρούς σε μία προσπάθεια να ελέγξει τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασή της.

Είχε το δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση ακύρωσης της κατασχετήριας αναφοράς, όμως εκείνη την περίοδο προείχε ο αγώνας για την υγεία της. Τελικά με τη συνδρομή δικηγορικού γραφείου μπόρεσε να προβεί στις νομικές ενέργειες εκείνες, προκειμένου να σώσει το σπίτι της.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ μετά την δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου πλέον, το δικηγορικό γραφείο έχει αναλάβει για λογαριασμό της οικογένειας της εκλιπούσας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε η αποπληρωμή του χρέους να γίνει σε πολλές δόσεις.