Πιστώθηκε το 50% της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

  • Κατηγορία: ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 10:23

Τα ποσά πάντως υπολείπονται του πραγματικού καλλιεργητικού κόστους

Το 50% της πληρωμής που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο για το αγροτικό πετρέλαιο έλαβαν οι περίπου 300.000 δικαιούχοι της ενίσχυσης νωρίς χθες το απόγευμα, ενώ προηγήθηκε η πίστωση αποζημιώσεων 60 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς των οποίων είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πορισμάτων ζημιάς έτους 2023. 

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η πληρωμή στο αγροτικό πετρέλαιο, μεταθέτει πάντως την δουλειά του ακριβούς υπολογισμού της ενίσχυσης για αργότερα μέσα στο έτος, αφού σε περιπτώσεις που θα παρατηρηθούν αλλαγές στα ΟΣΔΕ των αγροτών για το 2024, τότε θα προσαρμοστεί αντίστοιχα η εξόφληση, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει προς τον Δεκέμβριο. 

Tα ποσά πάντως δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και είναι μικρά. Για παράδειγμα ένας Καρδιτσιώτης βαμβακοπαραγωγός με 100 στρέμματα καλλιέργεια δεν πήρε παρά μόνο λίγο πάνω από 300 ευρώ, όπως και ένας παραγωγός με 100 στρέμματα καλαμπόκι. Ακόμη πάντως και αυτή η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ήρθε ύστερα από την πίεση που άσκησαν οι αγρότες με τα τρακτέρ στο δρόμο…