Κλειστή η εθνική στη Νίκαια...

  • Κατηγορία: ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 23:07

Δυναμώνει καθημερινά το μπλόκο της Νίκαιας και πλέον η εθνική οδός στο ρεύμα προς Αθήνα παραμένει κλειστή επ' αόριστον.

Δύο νέα ισχυρά μέτωπα διαμαρτυρίας των αγροτών σε Τέμπη και Κεντρική Μακεδονία δείχνουν να ακολουθούν την πρώτη κάθοδο που ξεκίνησαν την Πέμπτη προς τις εθνικές οδούς οι δυνάμεις του Μπούτα (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων).

Ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας όπου οι Θεσσαλοί αγρίτες έκλεισαν επ’ αόριστον το ρεύμα προς την Αθήνα στην εθνική οδό και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριου δρόμους. Στο σημείο βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης, τρακτέρ και αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Βαγγέλης Μπούτας ανέφερε ότι την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα πάνε στο μπλόκο κι άλλα τρακτέρ από την Καρδίτσα και τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, αφού τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς γίνονται κατανοητά στην Αθήνα, μόνο όταν κλείνουν οι δρόμοι. Κι έτσι έγινε μιας και μέρα με τη μέρα καταφθάνουν στη Νίκαια και άλλα τρακτέρ με σκοπό τελικά να φτάσουν και να ξεπεράσουν την περυσινή συμμετοχή.

Στήνουν τις σκηνές...

Οι πρώτες ημέρες και ώρες ξεκίνησαν με τις προετοιμασίες. Στον κόμβο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές μίνι συνελεύσεις ανά περιοχές, ορίστηκαν επιτροπές περιφρούρησης, ομάδες εργασίας και στήθηκαν οι πρώτες σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους εξεγερμένους αγρότες και ταυτόχρονα θα τους προφυλάξουν από το κρύο.

Φυσικά, το βράδυ ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν, αλλά ανάβουν και οι ψησταριές μιας και το κρύο θέλει και φαγητό.

Bασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια που στήθηκαν ήταν η νέα αντιαγροτική κυβερνητική κίνηση που εκδηλώθηκε με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Μάλλον η κυβέρνηση μας θέλει στους δρόμους. Δεν εξηγούνται αλλιώς τέτοιες εχθρικές ενέργειες», δήλωναν οι παραγωγοί.

Βγάζουν τα τρακτέρ και οι αγρότες των Τεμπών

Κοινή συνισταμένη στο και πέντε φαίνεται πως βρήκαν οι αγρότες του περυσινού μπλόκου των Τεμπών που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη Γαλήνη.

Δεκάδες αγρότες έδωσαν το παρόν σε μία πολύωρη και «θερμή» συζήτηση όπου δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι αψιμαχίες, ως δείγμα της εσωστρέφειας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, αποφασίστηκε να βγουν τελικά τα τρακτέρ το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης σε μία διαδικασία «προσυγκέντρωσης», αφενός στον κόμβο του Πλατυκάμπου και αφετέρου στις πλατείες χωριών της επαρχίας Τυρνάβου.

Ανάλογα με τη δυναμική που θα αναπτυχθεί, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλόκο στην εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου της Γυρτώνης, ώστε να ασκηθεί ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση.

Πως γίνεται η κυκλοφορία

Όσον αφορά στην κυκλοφορία και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας η κυκλοφορία διεκόπη στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τη διασταύρωση Κιλελέρ, ενώ στο ρεύμα προς Λάρισα-Κατερίνη η κυκλοφορία γίνεται κανονικά.

Ο χάρτης των κινητοποιήσεων

ΝΙΚΑΙΑ: Κλειστή είναι η ΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Αθήνα από αγρότες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας με επικεφαλής τον Μπούτα.

ΛΕΥΚΩΝΑΣ: Ολιγόωροι κάθε μέρα αποκλεισμοί από Σερραίους αγρότες στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Σερρών.

ΑΡΤΑ: Επ' αόριστον παραμένει κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.

ΚΟΜΠΟΤΙ: Δίωροι αποκλεισμοί, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.

ΛΟΥΡΟΣ: Ενισχυμένο το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας.

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Καθημερινός αποκλεισμός της ΝΕΟ Πατρών – Κορίνθου, ενώ δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μπλόκο οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Μπλόκα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου της ΕΟ Αντιρρίου - Ιωαννίνων και στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Καθημερινός δίωρος αποκλεισμός της ΕΟ Πατρών - Πύργου στο Λατίφι της Αμαλιάδας.

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Παράταξη τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας χωρίς να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων.

Σε ετοιμότητα για νέα μπλόκα μετά από σειρά συνελεύσεων βρίσκονται και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Χαλκηδόνας, του Κιλκίς. Αγρότες των Σερρών βρίσκονται 25χλμ από τον Προμαχώνα και σχεδιάζουν την κίνηση τους για αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων.