Νίκαια και Θεσσαλονίκη

  • Κατηγορία: ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 18:54

Το επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια στην κεντρική πλατεία της Λάρισας την Παρασκευή 3/2 και σήμερα Πέμτη στην Kτηνοτροφική Έκθεση Zootechnia στη Θεσσαλονίκη.

Ψυχρολουσία για τους αγρότες με αιτία τις πολλές δόσεις επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο.

Στο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας την Παρασκευή 3/2 και στην Kτηνοτροφική Έκθεση Zootechnia στη Θεσσαλονίκη στρέφουν οι αγρότες το βλέμμα, ενόψει της επόμενης πράξης των κινητοποιήσεων. Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο από το μπλόκο της Νίκαιας, το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου αγρότες από Μακεδονία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα και άλλες περιοχές της χώρας θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι στην πλατεία ΧΑΝΘ της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουν, κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Tην ίδια στιγμή στήνονται νέα μπλόκα και σημεία κινητοποίησης των αγροτών, ενώ το κλίμα φαίνεται να μην έχει κατευναστεί στο ελάχιστο, μετά τις πιστώσεις στο πετρέλαιο, που μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει σε πολλούς αγρότες απογοήτευση.

Η Νίκαια καλεί σε συσπείρωση

Συγκέντρωση δυνάμεων στους ήδη υπάρχοντες κόμβους και όχι σκόρπια μπλόκα σε σημεία που δεν «ενοχλούν» την κυβέρνηση ζητά από τους αγρότες η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης.

Μάλιστα, η ισχυροποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, που αποτελεί και τον πιο ισχυρό πόλο των φετινών κινητοποιήσεων, και η ενιαία αγωνιστική δράση των Θεσσαλών και κτηνοτρόφων, θα μπορούσε να δυναμώσει τον αγώνα των αγροτών και να δώσει αγωνιστική ώθηση στα μπλόκα όλης της χώρας.

Κι ενώ ενισχύονται τα κατά τόπους μέτωπα των αγροτών ανά τη χώρα, με περισσότερα τρακτέρ, με τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων να προσανατολίζονται και σε νέου είδους δράσεις πέραν του αποκλεισμού των δρόμων, τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στα Τέμπη, όπου αναμένεται η απόφαση των αγροτών από τρεις περιοχές του νομού Λάρισας, που έχουν συγκεντρωθεί με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον Πλατύκαμπο, στον κόμβο Γυρτώνης και στην Τερψιθέα για συντονισμό και μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Οι αγρότες των Τεμπών συνεδριάζουν στις 6 το απόγευμα στην ταβέρνα «Σκαραβαίο» για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, σε Πλατύκαμπο και Γυρτώνη. Πάντως, έως και το μεσημέρι της Τετάρτης περί τα 180 τρακτέρ παρέμεναν σε αυτά τα σημεία.

Tελωνεία...

Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι και έφθασαν στο σημείο με αγροτικά οχήματα και με τα ιδιωτικής χρήσης επιβατηγά τους. Χθες πραγματοποιήθηκε πεζή διαμαρτυρία στο σημείο, υπό ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Ο μεγάλος όγκος των τρακτέρ των αγροτών από τις γύρω περιοχές βρίσκεται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα.

Κλειστό παραμένει, από χθες το απόγευμα, το τελωνείο των Ευζώνων, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να έχουν καταλάβει τον κόμβο της Ειδομένης, που βρίσκεται στα 200 μέτρα από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αλλά και τις παρακαμπτήριους οδούς που οδηγούν σε αυτό. Οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί από το Νησέλι Αλεξάνδρειας, το Αιγίνιο Πιερίας και τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσουν συνέλευση αργά το απόγευμα ώστε να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Στήθηκε αγροτικό μπλόκο στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Την Πέμπτη (2/2) θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής. Για την Παρασκευή, (3/2), προγραμματίζουν παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Καστοριάς.

Τρίκαλα...

Στο μεταξύ αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην εθνική οδό Λάρισας - Τρίκαλα στο ύψος με τη διασταύρωση με τη Ραχούλα, ακύρωσαν την τελευταία στιγμή τον σημερινό αποκλεισμό που είχαν προγραμματίσει. Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Λάρισας - Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 3 έως στις 5 το απόγευμα.

Ψυχρολουσία για τους αγρότες με αιτία η σε πολλές δόσεις επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο.

Με πολλαπλή ψυχρολουσία μοιάζει για τους περισσότερους αγρότες η τελευταία καταβολή της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, θέμα για το οποίο έχουν σπάσει, εδώ και ώρες τα τηλέφωνα της Agrenda και του AgroNews.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που τους πιστώνονται δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία τους.Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που τους πιστώνονται δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία τους.

Οι λόγοι για τους οποίους αυτή η πληρωμή μοιάζει με ψυχρολουσία είναι τρεις.

Πρώτον, μέχρι στιγμής (Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου), αρκετοί είναι οι αγρότες για τους οποίους δεν έχει παρατηρηθεί καμιά πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών. Ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με αναφορά του σε τηλεοπτικό κανάλι τόνισε ότι «ξεκίνησε» η πίστωση της επιστροφής φόρου από το αγροτικό πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014. Αυτό το «ξεκίνησε» σημαίνει πως η επιστροφή του φόρου δεν έχει φθάσει σε όλους.

Δεύτερον, έτσι όπως έχει γίνει με το συγκεκριμένο θέμα, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει σε τι ακριβώς αντιστοιχεί το ποσό που πιστώνεται. Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που εγγράφονται στους λογαριασμούς τους δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία από προηγούμενα έτη.

Τρίτον, οι συμψηφισμοί που γίνονται επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων (επιστροφής φόρου) δείχνουν αλλόκοτοι. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις όπου συγκεκριμένες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία πληρώθηκαν διπλά, καθώς η παρακράτηση (δια συμψηφισμού) είχε γίνει προ ημερών χωρίς αυτό να είναι σε γνώση των δικαιούχων, με αποτέλεσμα, στο μεταξύ, κάποιοι να σπεύσουν για την εκ νέου πληρωμή και τώρα ψάχνουν για το δίκιο τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς πληρώνουν ως επιστροφή ΕΦΚ για το πετρέλαιο, πως γίνεται ο υπολογισμός της επιστροφής και τι απομένει να περιμένουν οι αγρότες για να μπορούν να προγραμματίσουν ανάλογα.