×

Προειδοποίηση

Joomla\CMS\Filesystem\Folder::create: Δεν ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί φάκελοςPath: /home/www/slumdg16/alithianews.gr/www/cache/widgetkit

Προτάσεις – Παρουσιάσεις βιβλίων που αξίζει να διαβάσεις

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 14:25

Παρακάτω προτείνονται πέντε βιβλία προς ανάγνωση τα οποία αξίζουν λίγο χρόνο από τη καθημερινότητα.

1- Από τις Εκδόσεις Πνοή κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μιχαήλ Μιχαλιού με τίτλο «Τα ακροκέραμα».

Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα ελπίδας και το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα που εκδίδεται. Πρώτη φορά μυθιστόρημα ύστερα από δυο νουβέλες. Ήρωάς του ο Σπούτνικ. Ένα αγόρι που παλεύει με τους δαίμονές του. Λατρεύει τις μηχανές και τις κόντρες.  Σε μια κόντρα η ζωή θα του δείξει για μια ακόμα φορά το άσχημο πρόσωπό της.  Θα τα καταφέρει άραγε να συμφιλιωθεί  μαζί της;

Ένα δυνατό μυθιστόρημα με εξαιρετική γραφή και σκιαγράφηση χαρακτήρων που αγγίζει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη και τον παρασέρνει με τις ζωντανές του εικόνες και περιγραφές.

2- Άραγε «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;». Μιλάω για το ψυχολογικό θρίλερ της συγγραφέως Ελευθερίας Μεταξά, που επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Η προσπάθεια της Κλαίρης να εξιχνιάσει τη δολοφονία του αδερφού της θα τη φέρει αντιμέτωπη με ένα αδίστακτο κύκλωμα που, στο όνομα της επιστήμης, σκορπίζει τον θάνατο...

Η μοίρα των αθώων... είναι η θυσία.

Επιχείρηση "Ιφιγένεια". Ένα εγχείρημα ανακάλυψης της θεραπείας για τον καρκίνο, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι παράπλευρες απώλειες. Τι είναι ικανός να θυσιάσει ο κάθε άνθρωπος για να παραταθεί η ζωή του;

Ποια είναι η Ιφιγένεια; Θα λυτρωθεί τελικά;

Η γραφή της κυρίας Μεταξά στο βιβλίο «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;» παρουσιάζεται άλλοτε ευαίσθητη κι άλλοτε σκληρή, με αποτέλεσμα ένα έντονο, συγκινητικό, μα πάνω απ’ όλα πρωτότυπο ανάγνωσμα. Ξεδιπλώνει με δεξιοτεχνία τους χαρακτήρες και μας σερβίρει τα στοιχεία της προσωπικότητας του καθενός, αλλά και σημαντικά γεγονότα που θα φέρουν στην επιφάνεια συνταρακτικές αλήθειες. 

3- Το βιβλίο «Ιπποκράτης» της συγγραφέως Μαρίλειας Γιαλούρη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24 Γράμματα.

Αποτελεί ένα πρωτότυπο ανάγνωσμα για τον θρύλο του αρχαίου γιατρού Ιπποκράτη (460-377 π.Χ.). Ένας ύμνος στον πρωτοπόρο της επιστήμης και του ανθρωπισμού.Μέσα από την αφήγηση και τον ζωντανό διάλογο, στον «Ιπποκράτη», με λόγο απλό μα γλαφυρό, ξετυλίγεται το νήμα της ζωής του θεραπευτή από τη γενέτειρά του, την Κω, τα ενδιάμεσα ταξίδια, μέχρι τη Λάρισα όπου πέθανε.

Ένα βιβλίο που διηγείται πώς ξεκίνησε ο αγώνας της επιστήμης απέναντι στην άγνοια και τις προλήψεις, ενάντια στις άγνωστες ασθένειες, αγώνας που κρατά μέχρι σήμερα.

Πραγματικότητα και φαντασία μας κάνουν συνοδοιπόρους στο ταξίδι του Ιπποκράτη προς την αλήθεια.  Η συνάντηση με φιλοσόφους, ρήτορες και ιστορικούς θα δώσει, μέσα από τα μάτια της αρχαίας ιατρικής, ένα διαφορετικό φως στην κλασική εποχή.

4- «Η φωνή των δέντρων», το βιβλίο του συγγραφέα Θοδωρή Αραμπατζή, μιλάει για την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η εικονογράφηση ανήκει στην Δέσποινα Μανώλαρου.

Η εντεκάχρονη Μαρία και η οικογένειά της αναγκάζονται να φύγουν από τη μικρή πόλη όπου ζούσαν μέχρι πρότινος. Η εμφάνιση ενός τεράστιου ανεμοστρόβιλου σε συνδυασμό με την καταρρακτώδη βροχή φόβιζε τους κατοίκους, μαζί και τους γονείς της Μαρίας. Όταν δε τεράστια κύματα κατέστρεψαν τα φράγματα της πόλης, τα ορμητικά νερά της θάλασσας σαν ορμητικοί ποταμοί σάρωσαν και ισοπέδωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Μέσα από την ιστορία «Η φωνή των δέντρων» ανακαλύπτουμε πως το δάσος είναι μια τεράστια κοινωνία ανταγωνισμού και συνεργασίας κι ότι αποτελείται από μια ισορροπημένη αρμονία όπου ο καθένας προσφέρει ό, τι μπορεί. Εξάλλου, το ίδιο δεν συμβαίνει και στη δική μας κοινωνία;

Παλιότερα δεν έδιναν τόση σημασία στην προστασία του πλανήτη όσο δίνουν στις μέρες μας. Η οικολογική συνείδηση που αναπτύσσεται ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Άλλωστε το να είμαστε οικολογικά «ευσυνείδητοι» είναι μία στάση ζωής αλλά και βιωσιμότητας του πλανήτη.

5- «Όσα τον θυμίζουν», άλλο ένα εκπληκτικό βιβλίο της συγγραφέως ColleenHoover. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

 Η μετάφραση ανήκει στην Νέλλα Γιατράκου.

H Κένα έκανε λάθος, ένα τραγικό λάθος που την οδήγησε στη φυλακή. Έκτισε την ποινή της και μια πενταετία αργότερα επιστρέφει για να βρει την κόρη της. Παλεύει, μάχεται για να ενταχθεί στην κοινωνία. Όλοι αξίζουν μια ευκαιρία στη ζωή, στην ευτυχία.

Η κόρη, που έχει να τη δει από μωρό, ζει με τους παππούδες της αλλά κι ένα φίλο του πατέρα της, τον Λέτζερ, στον οποίο τον έχει αδυναμία. Εμποδίζουν την Κένα να επανασυνδεθεί με την Ντιέμ, γιατί πιστεύουν πως θα την πληγώσει, πως θα τους πληγώσει όλους.

Κι όμως τα φαινόμενα απατούν, μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια. Χάρη στην επιμονή της αδικημένης μητέρα στην προσπάθειά της να γεφυρώσει όσα γκρεμίστηκαν, θα βρει έναν αναπάντεχο σύμμαχο αλλά και θα δοκιμάσει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν, αφού θέλει να προχωρήσει στο μέλλον.

Αγαπώ τη Χούβερ γιατί μπορείς να ταυτιστείς με τους χαρακτήρες της.

 Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας με αδυναμίες, πάθη και λάθη. Μια ακόμα καθηλωτική ιστορία από τη συγγραφέα φαινόμενο. Αυτή τη φορά πιο συγκινητική, πιο λυπητερή.

Μια ιστορία για τις δεύτερες, λυτρωτικές ευκαιρίες, την οικογένεια, την πίστη, την αγάπη. Για την απώλεια και τη δύναμη της συγχώρεσης. Για την ελπίδα κόντρα στα λάθη.

Το κείμενο επιμελήθηκε η κ. Νεκταρία Βαρσαμή Πουλτσίδη