Σοφάδες - «Όταν παίζαμε στους Μαχαλάδες…»

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 09:22

Την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Ιουνίου

Στους μαχαλάδες των Σοφάδων με τις ανοιχτές  πόρτες μεταξύ των νοικοκυριών, με τις κοινές μνήμες και τις κοινές εμπειρίες, με τα ανδραγαθήματα μεταξύ των κατοίκων, με τα δύσκολα και τα καλά τους είναι αφιερωμένες οι φετινές ετήσιες εκδηλώσεις του Μορφωτικού  Συλλόγου Σοφάδων που λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους μεταφέρθηκαν και θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Γρήγορος ο ρυθμός της ζωής μας, εξοντωτικός πολλές φορές,  με τη φθορά της καθημερινότητας  πανταχού παρούσα, με τα άγχη, τις ανασφάλειες, τις φοβίες από τη μια μεριά, αλλά και τις ανάπαυλες, τις  μικροχαρές και τα γλέντια  από την άλλη.

Αδιαμφισβήτητη η αξία της οικογένειας στην προστασία και την πρώτη ανατροφή του παιδιού, αλλά σπουδαία και η κοινωνικοποίησή του μέσα στη γειτονιά, τη συνοικία, το μαχαλά. Το παιδί εκεί γνωρίζει τη φιλία με τα συνομήλικα γειτονόπουλα , παίζει, γελάει, τσακώνεται, μοιράζεται τα πρώτα μυστικά μαζί του, μαθαίνει τη φύση των ανθρώπων και των πραγμάτων.

Οι μαχαλάδες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτελούσαν τη μικρότερη διοικητική μονάδα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οποία είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας, καθώς σε συνδυασμό με την τοπική θρησκευτική περιφέρεια και το τοπικό καφενείο αποτελούσαν του κυριότερους κοινωνικούς θεσμούς.

Στη συνέχεια και μέχρι τις μέρες μας , στην επαρχία τουλάχιστον, οι γειτονιές και οι μαχαλάδες συνιστούν στοιχείο που κάνει τους ανθρώπους να δένονται μεταξύτους, να αισθάνονται ότι ανήκουν κάπου, ότι συνδέονται με δεσμούς πιο ισχυρούς ακόμη κι από το αίμα πολλές φορές. Η αλληλεγγύη και η αμοιβαία υποστήριξη είναι συχνά τόσο ισχυρές που διαμορφώνουν ακόμη και κοινά χαρακτηριστικά σε αυτό το κύτταρο της πρώιμης κοινωνικοποίησης του ανθρώπου.

Στους Σοφάδες ισχυρές είναι οι εικόνες μας  από τα παιδιά που το καλοκαίρι , κυρίως,  παίζουν ως αργά το βράδυ κρυφτό και κυνηγητό, την ίδια στιγμή που οι γυναίκες της γειτονιάς κάθονται στα πεζούλια ή σε μικρές παρέες έξω από τα σπίτια και οι αγρότες γυρνούν από τις δουλειές τους..

Θα περπατήσουμε μαζί στις αναμνήσεις της παλιάς γειτονιάς, θα κόψουμε λουλούδια από τους κήπους της , θα μιλήσουμε με τους ανθρώπους της . Και θα πρέπει φεύγοντας να σκεφτούμε τη σημερινή γειτονιά και τη θέση και στάση του καθενός μας μέσα σε αυτή…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 – ΩΡΑ: 9.00μ.μ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ

( στις εργατικές κατοικίες του σταθμού)

Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές του Εργαστηρίου μας παρουσιάζουν στο κοινό τα έργα που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που τελειώνει.

Το Εικαστικό Εργαστήρι μας συμπλήρωσε φέτος δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας με την καθοδήγηση της σοφαδίτισσας ζωγράφου Αλέκας Κουκόσια – Μουλιάκου.

Έχει λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς Εκθέσεων Ζωγραφικής αποσπώντας δεκάδες διακρίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο .

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 – ΩΡΑ : 9.00μ.μ.

Κεντρική πλατεία Σοφάδων

« Όταν παίζαμε στους μαχαλάδες…»

-              Περιπλάνηση στους μαχαλάδες και τις γειτονιές των Σοφάδων μέσα από τις αφηγήσεις των μικρών ηρώων τους.

-              Γκαλιαμάνι Μαχαλάς, Παλιαρούτι Μαχαλάς, Κεραμαριό , Πηλορίκι Μαχαλάς : μικρές ιστορίες και θύμησες…

-              Χοροί και τραγούδια του τόπου μας από τα μουσικοχορευτικά σύνολα της Α΄, Γ’ και Ε’ Δημοτικού.

-              Χοροί και τραγούδια του Πόντου , της Κεφαλονιάς και της Ικαρίας

-              Συνοδεύουν οι μουσικοί:

-              Θάνος Ρούμπος:βιολί

-              Κώστας Θεοδωρίδης: λαούτο και τραγούδι

-              Γιώργος Τσιλιάκος : κρουστά

ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023- ΩΡΑ: 9.00μ.μ.

Κεντρική Πλατεία Σοφάδων

« Όταν παίζαμε στους μαχαλάδες…»

-              Περιπλάνηση στους μαχαλάδες και τις γειτονιές των Σοφάδων μέσα από τις αφηγήσεις των μικρών ηρώων τους.

-              Γκαλιαμάνι Μαχαλάς, Παλιαρούτι Μαχαλάς, Κεραμαριό , Πηλορίκι Μαχαλάς : μικρές ανέκδοτες ιστορίες από τους άγνωστους πρωταγωνιστές τους.

-              Χοροί και τραγούδια του τόπου μας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου από τα μικρά παιδιά  του Συλλόγου.

-              Παιχνίδια στις γειτονιές …

-              Χοροί και τραγούδια από τη Θράκη, το Συρράκο, την Ανατολική Ρωμυλία, τη Δυτική Θράκη και τη Μακεδονία από τα μουσικοχορευτικιά σύνολα του Συλλόγου.

Αφηγητές:

Λίνα Τσιλού

Ελένη Μπαντή

Δημήτρης Θανασάκης

Τη συνολική επιμέλεια των εκδηλώσεων είχε η Χοροδιδάσκαλος Κική Μαυρουδή.

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων ευχαριστεί τους μικρούς και μεγάλους χορευτές, τους γονείς των μαθητών για την εμπιστοσύνη τους στο έργο μας  όλους όσοι κάθε φορά υποστηρίζουν τις δράσεις μας για το καλό του τόπου μας.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Σοφάδων- Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ.