«Το εργαστηριακό κέντρο (ΕΚ) Καρδίτσας στην Ισπανία»

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 10:10

Στη Βαρκελώνη της Ισπανίας βρέθηκαν 10 εκπαιδευτικοί του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καρδίτσας από τις 23 Ιουνίου ως τις 02 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιοτου εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Δημιουργίαεμπλουτισμένου με επαυξημένη πραγματικότητα εκπαιδευτικού υλικού γιαδιδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων»

Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν επιμορφωτικό πρόγραμμα σχετικό με την Επαυξημένη Πραγματικότητα (AugmentedReality) και την χρήση αυτής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό STUCOM και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Η δημιουργία εμπλουτισμένου με Επαυξημένη Πραγματικότητα(AugmentedReality)εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων είναι μια εξαιρετική προσέγγιση για την ενίσχυση της μάθησης και την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των μαθητών. Η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Ε.Π) συνδυάζει την πραγματικότητα με εικονικά στοιχεία, επιτρέποντας στους μαθητές να βιώσουν αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον και τα αντικείμενα τους με νέους και πιο εμπλουτισμένους τρόπους.

Αρχικά,  οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να έχουν μία πρώτη γνωριμία με την τεχνολογία της Επαυξημένης Πραγματικότητας, την ιστορική αναδρομήτης καθώς και τα οφέλη και πλεονεκτήματά που αυτή παρέχει.

Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση των δημοφιλέστερων εφαρμογών Ε.Π (PokemonGo, Snapchat, InkHunter, StarChart) καθώς και των δημοφιλέστερων εργαλείων δημιουργίας Ε.Π (HPReveal, ARTutor, Unity3D, AppleARKit, Google AR)

Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω επιλεγμένες πλατφόρμες ΕΠ, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να δημιουργήσουν εικονικά αντικείμενα, περιβάλλοντα και αλληλεπιδράσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Το παραγόμενο υλικό εμπλουτίστηκε με 3D μοντέλα, βίντεο, ήχο, κείμενο και άλλα πολυμέσα κάνοντάς το ακόμη πιο ελκυστικό.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί απέκτησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν στη διδασκαλία των εργαστηριακών τους μαθημάτων.

Η εισαγωγή αυτών των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας σε συνδυασμό με την αυξημένη εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες θα βοηθήσει να γίνει πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα η διαδικασία της μάθησης.

Επίσης βελτίωσαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες (το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα) ενώ είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν το δίκτυο επαφών τους με άλλους φορείς και συμμετέχοντες ευελπιστώντας σε μελλοντικές συνεργασίες σε προγράμματα Erasmus+. Τέλος, επισκέφθηκαν τα κυριότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης γνωρίζοντας έτσι τον πολιτισμό και την κουλτούρα της περιοχής και της χώρας γενικότερα.

Με άριστες εντυπώσεις και γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν έτοιμοι για καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας και διάδοση  διαπολιτισμικών εμπειριών.