Ένα βιβλίο για την ομορφιά της ατέλειας...

  • Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 07 Απριλίου 2018 08:28

Συνέντευξη με την ψυχολόγο και δημοσιογράφο Δήμητρα Διδαγγέλου με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου με τίτλο, «Wabi Sabi» στις 12 Απριλίου 2018, στις 19.30 στο Mercato Café».

Η Δήμητρα Διδαγγέλου είναι ψυχολόγος και δημοσιογράφος και φέτος κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο, «Wabi Sabi».

Κατάγεται από τον Παλαμά και το 2004 συνέδεσε το ξεκίνημα της δημοσιογραφικής της καριέρα με το ξεκίνημα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, της εφημερίδας που σήμερα κρατάτε στα χέρια σας.

Στις 12 Απριλίου το νέο της βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Καρδίτσα και με την ευκαιρία αυτή, μιλήσαμε μαζί της για το βιβλίο και τα υπόλοιπα σχέδιά της.

Η συνέντευξη

Μιλήστε μας λίγο για το τελευταίο βιβλίο σας με τίτλο «Wabi Sabi». Ποιο είναι το θέμα που διαπραγματεύεται;

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο μου το οποίο αποτελείται από διηγήματα με κεντρικό άξονα το ελάττωμα και την ομορφιά που μπορεί να υπάρχει σ’ αυτό. Αντικείμενα φθαρμένα, ελαττωματικά, ατελή, ενώνονται μέσα από το φακό ενός φωτογράφου, ο οποίος αναδεικνύει την ομορφιά της ιδιαιτερότητάς τους. Παράλληλα με τις ιστορίες των αντικειμένων ο αναγνώστης παρακολουθεί και τις ιστορίες των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν. Η τάση wabi sabi, προερχόμενη από την Ιαπωνία, φέρνει στο επίκεντρο την ασυμμετρία και τη μη αρμονία. Συσχετίζοντας τη φθορά με τη ζωή δίνει μια παράδοξα θετική οπτική της ατέλειας. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος να δούμε τη ζωή με διαφορετική οπτική και να την εκτιμήσουμε, ακόμη κι όταν με μια πρώτη ματιά φαίνεται άσχημη.

Τι θα θέλατε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο;

Καθώς το έγραφα επιδίωκα ο αναγνώστης να μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες των ιστοριών και να δει και τη δική του ιστορία με διαφορετική ματιά, πιο θετική. Να προσπαθήσει να βρει την ομορφιά μέσα στην προσωπική του ατέλεια και στα ανθρώπινα ελαττώματά του. Μια τέτοιου είδους θέαση της ζωής έχει ιδιαίτερη αξία τα τελευταία χρόνια σε μια χώρα που έχει παρακμάσει. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται το βιβλίο είναι ο μέσος Έλληνας, ο οποίος καθημερινά βιώνει τη φθορά και την ατέλεια σε όλες τις εκφάνσεις της στην πολιτική, στην οικονομική, στην επαγγελματική και ίσως στην οικογενειακή και προσωπική ζωή.

Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να γράψετε αυτές τις ιστορίες;

Ξεκίνησα να γράφω τις ιστορίες προσπαθώντας ν’ απαντήσω ερωτήματα, όμως ολοκληρώνοντάς τες διαπίστωσα ότι είχα ακόμη περισσότερα. Πότε μπορούμε να πούμε ότι κάτι είναι ή δεν είναι τέλειο; Ποιος έχει δει ή βιώσει την τελειότητα; Μπορεί να υπάρχει αντικειμενικότητα στην τελειότητα ή κάθε φορά εξαρτάται από το παρόν βλέμμα και τα παρελθόντα βιώματα του παρατηρητή; Και τι γίνεται στην περίπτωση που κάτι μοιάζει τέλειο; Πότε μιλάμε για απατηλές ψευδαισθήσεις; Μήπως στον έρωτα;

Το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Η Σύβι και ο Ντάντυ» ήταν νουβέλα και κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Το πρώτο μου βιβλίο ήταν πολύ διαφορετικό τόσο ως προς τη θεματική όσο και ως προς τον τρόπο γραφής. Θεωρώ ότι ήταν κάπως πιο ιδιαίτερο το θέμα του, καθώς περιστρεφόταν γύρω από το δίπολο της τρέλας – λογικής. Βασιζόταν σε πραγματικές μαρτυρίες ψυχικά ασθενών, οι οποίες περιέχονταν σε ντοκιμαντέρ που είχα κάνει παλαιότερα. Συνδύασα τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων με στοιχεία από τη ζωή της ποιήτριας Σύλβιας Πλαθ και προέκυψε μια ιστορία μυθοπλασίας. Παρ’ όλο που διαπραγματεύεται ένα αρκετά δύσκολο θέμα που ακόμη πολλές φορές θεωρείται ταμπού, η οπτική του είναι αισιόδοξη και δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα: ο καθένας έχει την ιστορία του με τις καλές κι άσχημες στιγμές κι εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορούμε να ξεπερνάμε τις τελευταίες και να προχωράμε στη ζωή.

Χρησιμοποιείτε το γράψιμο και στη δουλειά σας ως ψυχολόγος. Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό;

Ο γραπτός λόγος είναι ένα πολύ δυνατό μέσο έκφρασης. Έπειτα από ειδική εκπαίδευση, χρησιμοποιώ το γράψιμο σε ατομικές συνεδρίες ή εργαστήρια ως κύριο μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και τον σκέψεων με σκοπό την ψυχική ενδυνάμωση και βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Η συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ είχε πει πως «μία λέξη έπειτα από μία λέξη έπειτα από μία λέξη είναι δύναμη» και πιστεύω απόλυτα σ’ αυτό.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Δήμητρα Διδαγγέλου γεννήθηκε το 1981 στον Παλαμά Καρδίτσας. Είναι ψυχολόγος κι επιστημονικός δημοσιογράφος. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΑΛΗΘΕΙΑ» και στη συνέχεια εργάστηκε στην ΕΡΤ, στα ΝΕΑ και σε άλλα Μ.Μ.Ε. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία με Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία στα Μ.Μ.Ε. κι έχει εκπαιδευτεί στη Θεραπευτική Γραφή. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το ηλεκτρονικό περιοδικό ψυχολογίας «Ψυχο-γραφήματα» και το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης. Διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά. Tο 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, η νουβέλα με τίτλο «Η Σύβι και ο Ντάντυ», η οποία σύντομα θα γίνει θεατρικό έργο.

------------------------------

Η παρουσίαση του βιβλίου «Wabi Sabi (η ατέλεια») θα γίνει στις 12 Απριλίου 2018, στις 19.30 στο Mercato Café» (Διάκου 11, Καρδίτσα) με τη συμμετοχή της φιλολόγου Ευαγγελίας Παπανικολάου και του ιδιοκτήτη του Βιβλιοπωλείου Απόπειρα, Ηλία Μπαρτζιώκα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

----------------------------

Wabi Sabi
Συλλογή Διηγημάτων
Συγγραφέας: Δήμητρα Διδαγγέλου
Εκδόσεις Ιωλκός