Παραδόθηκε το στρατόπεδο Λουμάκη στον Δήμο...

Μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθαν για ένα ταρατατζούμ στην Καρδίτσα...

Εδώ και 10 χρόνια, ακούμε στην Καρδίτσα ότι θα παραχωρηθεί στον Δήμο Καρδίτσας το στρατόπεδο Λουμάκη. Τα δύο στρατόπεδα της οδού τέρμα Κουμουνδούρου έχουν συνδεθεί με την νεώτερη ιστορία της πόλης μας. Οι διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί από το 2010, ολοκληρώθηκαν και τυπικά την περασμένη Παρασκευή σε επίσημη εκδήλωση παρουσία και τους αναπληρωτή υπουργού άμυνας κ. Βίτσα.

Αυτό όμως που δεν λένε και οι δύο πλευρές, δηλαδή ο δήμος Καρδίτσας και το Υπουργείο Άμυνας είναι ότι στην σύμβαση που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2016 μεταξύ του διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, Υποστρατήγου Γιώργου Σταθιά και του δημάρχου Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκου, υπάρχει ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από πλευράς του δήμου.

Αν μέχρι τις 16-1-2019 δεν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες, οι χώροι θα περιέλθουν ξανά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Επίσης, ο δήμος ανέλαβε την υποχρέωση να τοποθετήσει στο πάρκο που θα δημιουργηθεί εντός του στρατοπέδου, ηρώα των αγωνιστών Λουμάκη και Κιούση και να ονομάσει προς τιμή τους τους χώρους που θα δημιουργηθούν, καθώς και τους γύρω δρόμους. Σαν να λέμε λοιπόν, και τώρα τρέχουμε...

Η προσπάθειες πολλών δημάρχων, της πόλης μας, τελικά ευοδώθηκε. Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον αείμνηστο Χρήστο Τέγο το 2006. Ακολούθησε η προσπάθεια και των επόμενων, των κ.κ. Βερίλλη και Παπαλού, αλλά και του σημερινού δημάρχου Καρδίτσας κ. Αλεξάκου.

Την περίοδο δημαρχίας Βερίλλη, συντάχθηκαν οι πρώτες μελέτες από την ομάδας του Καθηγητή του ΕΜΠ Δρ. Αρχιτέκτονα, Πολεοδόμου κ. Δ. Καρύδη. Πλέον, το στρατόπεδο Λουμάκη είναι χαρακτηρισμένο ως «Πάρκο- Άλσος». Η πρόταση Καρύδη πρότεινε να γίνει το στρατόπεδο χώρος αναψυχής.

Κεντρική ιδέα για τις παρεμβάσεις αποτέλεσε η ανάπτυξη στο χώρο δραστηριοτήτων με άξονα τον πολιτισμό και στη διαχείριση της φύσης με εστίες για σχετικές δραστηριότητες όπως Χορός- Θέατρο/Προβολές – Υδάτινοι Πόροι - Απλές Κατασκευές, ώστε να υποστηρίζονται σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις. Κατά ενότητα παρέμβασης η πρόταση συγκρότησης του ως Πάρκου και Άλσους δραστηριοτήτων έχει ως εξής.

Υδάτινοι Πόροι: Προβλέπεται επιφανειακή διαμόρφωση υποδομής λεκάνης αποστράγγισης και κοίτης τεχνητού αβαθούς ρέματος χαμηλής- μεταβλητής ροής με πλευρικές μικρολίμνες μήκους περίπου 300μέτρων ως επιφανειακή υπόμνηση του παλαιού αυλακά. Παράλληλα με το τεχνητό ρέμα θα διαμορφωθούν λωρίδες περιπάτου, ενώ θα υπάρχει και υποδομή για την πρόσβαση ΑμΕΑ.

Στην ενότητα των υδατικών πόρων περιλαμβάνεται και υπαίθρια παρουσίαση δειγμάτων των συστημάτων άρδευσης, τα οποία μαζί με τους αυτοματισμούς, τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τις βάνες, για τα οποία θα υπάρχουν και ενημερωτικές πινακίδες που θα επεξηγούν τη λειτουργία τους και τυχόν εφαρμογή τους σε αγροτικές καλλιέργειες, θα αποτελέσουν ένα μικρό εκθεσιακό χώρο σχετικό με την άρδευση.

Υπαίθριο θέατρο (Χοροστάσι): Προβλέπεται η διαμόρφωση 3.900 τ.μ. με εκτεταμένο σανίδωμα επιφάνειας 1400 τ.μ. για την εκτέλεση χορών, και την πραγματοποίηση παραστάσεων κερκίδας χωρητικότητας 1000 θεατών με μελλοντική δυνατότητα επέκτασης για να φιλοξενούν ακόμα 500 θεατές, παρασκήνια και ξύλινα περίπτερα- εκδοτήρια. Το Υπαίθριο θέατρο - Χοροστάσι εκπροσωπεί μια δραστηριότητα που στην Καρδίτσα με τους δεκάδες χορευτικούς ομίλους, πολιτιστικούς συλλόγους και σχετικές διοργανώσεις αφορά εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες πολίτες, καλλιτέχνες, διδάσκοντες και μέλη των συλλόγων κάθε ηλικίας. Μπορεί παράλληλα να συμβάλει ως υποδομή στην ανάπτυξη του Δημοτικό προγράμματος «Αθλητισμός και Γυναίκα» που σήμερα φιλοξενείται σε αίθουσες Δημοτικών Σχολείων που δεν διαθέτουν το κατάλληλο δάπεδο για φυσική άσκηση.

Παιδότοπος ηλικιών 11-15 ετών με θέμα τις απλές – πρωτογενείς κατασκευές με χρήση των φυσικών υλικών: Προβλέπεται η διαμόρφωση σε έκταση 2.900 τ.μ ενός πλατώματος σε ξέφωτο μεταξύ συστάδων δένδρων για ελεύθερο παιχνίδι, αλλά και με υποστηρικτικό εξοπλισμό ( πάγκοι εργασίας, ξύλινοι αποθέτες υλικών για καλάμια, ψαθί, λινάτσα, σπάγγο, σύρμα, σχοινί, χώμα, άχυρο, κεραμίδια, τούβλα, γλάστρες κ.λ.π.).

Πατινάζ: Προβλέπεται διαμόρφωση επιφάνειας 600 τ.μ. από ελαφρώς οπλισμένο σκυρόδεμα με πρόβλεψη αναμονών στην περίμετρο για στερέωση κινητού στηθαίου, παροχής νερού και ρεύματος για την εγκατάσταση εποχιακής παγο- πίστας.

Χώρος προβολών: Προβλέπεται διαμόρφωση επιφάνειας 315 τ.μ. ως Χώρο Υπαίθριων Προβολών προτζέκτορα με κεκλιμένη επιφάνεια και εξοπλισμό κινητών ελαφρών καθισμάτων, για μικτή χρήση: φιλοξενία εποχιακών εκδηλώσεων και προβολών της διοργάνωσης των Υδάτινων Πόρων και του Χορού και μόνιμου προγράμματος προβολών ευρύτερου ή εξειδικευμένου ενδιαφέροντος με διάθεση της διοργάνωσης από τον φορέα του Άλσους στην τοπική Κινηματογραική Λέσχη της πόλης.

Παιδική χαρά: Σχεδιάζεται για τις ηλικίες 6-11 ετών επιφάνεια 3.500 τ.μ. με πλάτωμα σε υπερυψωμένο ξέφωτο με ήπια κλίση, με πρόβλεψη για την πρόσβαση ΑμΕΑ και εξοπλισμό από όργανα που καλλιεργούν τη φυσική άσκηση και στέγαστρο με πάγκους για τους συνοδούς, περίφραξη με θάμνους, ξύλινα περίπτερα και βρύσες πόσιμου νερού.

Παιδική γωνιά ηλικιών 3-6 ετών: Ως συμπληρωματική ενότητα της παιδικής χαράς σχεδιάζεται σε πρόσθετη επιφάνεια 905 τ.μ. της δημοτικής έκτασης στη γωνία των οδών Σαμαροπούλου και Επαμεινώνδα η δημιουργία πλατώματος, όπου θα υπάρχει εξοπλισμός με πολύ απλά όργανα και στέγαστρο με πάγκους συνοδών, περίφραξη με θάμνους και βρύσες πόσιμου νερού.

Παραγωγικός δενδρώνας: Σε επιφάνεια 3.580 τ.μ. προβλέπεται η ανάπτυξη δενδρόκηπου με καθοδηγούμενη συμμετοχική δενδροφύτευση, περιποίηση – παρακολούθηση και συγκομιδή καρπών από ομάδες κατοίκων της άμεσης γειτονιάς ορισμένων ειδών που ευδοκιμούν στην περιοχή μας, όπως κερασιές, κορομηλιές, κρανιές, μουριές, καρυδιές, φουντουκιές και τιλιές.

Δένδρα- Πράσινος υπόβασης – φυτοφράχτης: Προβλέπονται φυτεύσεις δένδρων που ευδοκιμούν στην περιοχή μας σε συστάδες και σειρές σχεδιασμένα για συνθέσεις με ποικιλία σχήματος και χρωμάτων και συνδυασμένα με χαμηλή βλάστηση, καθώς και αναρριχητικά φυτά στις κατακόρυφες επιφάνειες των υφιστάμενων κτηρίων σε έκταση 17.190 τ.μ. που μπορούν να αναβιώσουν ένα πολύχρωμο περιβάλλον χλωρίδας που ταιριάζει στον κάμπο της Καρδίτσας.

Περίπατος – «Πράσινες διαδρομές»: Προβλέπεται η δημιουργία δικτύου κίνησης για πεζούς και ποδηλατόδρομοι , αποκατεστημένη φυσική παραρεμάτια διαδρομή, ξύλινες γεφυρούλες και μονοπάτια. Βασικό στοιχείο στη διάρθρωση του δικτύου αυτού σε συνδυασμό με την βλάστηση είναι η δυνατότητα εποπτείας μεγάλων περιοχών με κατάλληλη διαχείριση της βλάστησης ώστε να επιτρέπει την ορατότητα δια μέσου των κορμών και του χαμηλού πρασίνου ώστε να καθιστά τον περίπατο ασφαλή.

Το στρατόπεδο Λουμάκη ανήκει πλέον και τυπικά στον Δήμο Καρδίτσας από τον Ιούλιο του 2017 με βάση την σύμβαση που υπογράφηκε τότε. Την Παρασκευή έγινε και η επίσημη τελετή με τα γνωστά ταρατατζούμ για λαϊκή κατανάλωση. Ιδού η πρόταση Καρύδη πρότεινε από το 2010 να γίνει το στρατόπεδο χώρος αναψυχής.