Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση συναντήθηκε ο Βουλευτής του Ν. Καρδίτσας κ. Τέλης Σπάνιας

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2024 09:32

Χρειάζονται μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, των επιχειρήσεων, ανάλογα με εκείνα της πανδημίας, με κάποια μορφή ελάφρυνσης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και άμεση αποκατάσταση των ζημίων.

 

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση συναντήθηκε ο Βουλευτής του Ν. Καρδίτσας κ. Τέλης Σπάνιας, στα πλαίσια της προσπάθειας του για την καλύτερη ενημέρωση των υπουργών της κυβέρνησης για την κατάσταση του νομού μας.

«Ο νομός μας  κ. Παπαθανάση  δέχτηκε ακόμα ένα πρωτόγνωρο καταστροφικό φυσικό φαινόμενο. Οι κάτοικοι γεωργοί στην πλειοψηφία τους βρίσκονται μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις.

Ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας πληγώθηκε βαριά σημειώνοντας πολύ μεγάλες απώλειες της φυτικής και ζωικής παραγωγής, πτώση του εισοδήματος, οδηγώντας την τοπική κοινωνία σε οικονομικό μαρασμό, εφόσον το αγροτικό εισόδημα αποτελεί το βασικό στοιχείο της οικονομίας του Νομού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μία κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων, η οποία μεταφράζεται σε μειωμένη κίνηση στην αγορά του νομού δημιουργώντας προβλήματα στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι περιμένουν να κινηθούν από τα κέρδη των αγροτών.

Η κατάσταση μας κ. Υπουργέ είναι πολύ δύσκολη και δεν μπορεί να την συγκρίνουμε με τους γειτονικούς νομούς. Εδώ πρόκειται για έναν νομό ο οποίος δεν μπορεί να στηριχτεί σε κάποιο άλλο κλάδο, λόγο ότι δεν έχει ούτε βιομηχανίες ,ούτε ισχυρό τουρισμό, ούτε σχολές. Υπάρχει μόνο η αγροτική παραγωγή.

Η στήριξη της αγοράς, των ελεύθερων επαγγελματιών και όσοι  δραστηριοποιούνται στο εμπόριο είναι αναγκαία, ώστε να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά έως ότου ανασυνταχτεί ο νομός μας.

Για να συμβεί αυτό κ. Παπαθανάση όπως γνωρίζεται, χρειάζονται μέτρα στήριξης ανάλογα με εκείνα της πανδημίας, δηλαδή μια οικονομική ενίσχυση, μέσα από κάποιο πρόγραμμα, ή από κάποια μορφή ελάφρυνσης, όπως της επιστρεπτέα προκαταβολής.

Η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η στήριξη των επιχειρήσεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη.»

Τελειώνοντας ο βουλευτής αναφέρθηκε και στους γονείς των περιοχών που έχουν πληγεί και σπουδάζουν παιδιά σε άλλες πόλεις, να στηριχτούν με κάποιο τρόπο οικονομικά, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν τις σπουδές.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε ότι από την πρώτη στιγμή όλο το υπουργείο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεχίσει να το κάνει, όπως και όλη η κυβέρνηση κ αι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προσπαθώντας να βρεθούν οι πόροι για να στηρίξουμε τους πληγέντες.

Υποσχέθηκε δε να συζητήσει όλα τα ζητήματα που αναφέρθηκαν, με το οικονομικό επιτελείο και τους άλλους υπουργούς για να βρεθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας.