Τέλος εποχής στην κλινική Νικολάου

Μετά από 35 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας η κλινική που ίδρυσε ο αείμνηστος Απόστολος Νικολάου κατέβασε ρολά...

Τεράστιο το κενό που αφήνει πίσω της, κυρίως λόγω ότι πλέον ολόκληρος ο νομός Καρδίτσας δεν διαθέτει μαιευτήριο και οι γυναίκες θα πρέπει να τρέχουν να γεννήσουν στα Τρίκαλα και τη Λάρισα.

Επιβεβλημένη πλέον η άμεση στελέχωση της μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καρδίτσας που σήμερα διαθέτει μόνο μια ιατρό.

Τελικά, η κρίση δεν άφησε τίποτα όρθιο στο νομό μας και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Σημαντικό πλήγμα στις υποδομές υγείας του νομού μας αποτελεί το οριστικό κλείσιμο της κλινικής Νικολάου. Μια κλινική που ίδρυσε πριν από 35 χρόνια ο αείμνηστος μαιευτήρας Απόστολος Νικολάου κατέβασε ρολά...

Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με πολλούς παραμέτρους.

1ον Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει πλέον τόσο αργά που οι ιδιοκτήτες των κλινικών αδυνατούν να συντηρήσουν τις δομές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2ον Οι πολίτες πλέον έχουν στεγνώσει οικονομικά και δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους τις ιατρικές υπηρεσίες.

3ον Οι γεννήσεις στο νομό μας έχουν πλέον μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά, οδήγησαν στο κλείσιμο τις ιστορικής αυτής κλινικής που έχει συνδεθεί με την νεώτερη ιστορία αυτού του τόπου.

Στο δρόμο 12 εργαζόμενοι

Το κλείσιμο της κλινικής από την 1η Ιουλίου 2017, οδήγησε στην ανεργία 12 άτομα που απασχολούσε τελευταία η κλινική που στα προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει και στα 20 και πλέον απασχολούμενα άτομα...

Επίσης, το κλείσιμο της μαιευτικής κλινικής συμπαρασύρει και άλλα επαγγέλματα που λειτουργούσαν γύρω από την κλινική και είχαν κυρίως να κάνουν με τις γεννήσεις, όπως λουλουδάδικα, παιγνιδάδικα, καταστήματα με είδη παιδικής φροντίδας κ.λ.π.

Χωρίς μαιευτήριο ολόκληρος νομός

Μετά το κλείσιμο του θεραπευτηρίου Νικολάου, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στο νομό μας μιας και πλέον δεν διαθέτει μαιευτήριο. Έτσι, οι εγκυμονούσες γυναίκες θα πρέπει πλέον να πηγαίνουν στα Τρίκαλα ή την Λάρισα για τους τοκετούς.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ, έχει αναδείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της υπολειτουργίας της μαιευτικής - γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καρδίτσας. Μάλιστα σχετικά πρόσφατα είχαμε καλέσει τον διοικητή κ. Βαϊο Βαρελά να ζητήσει από το υπουργείο την πρόσληψη ιατρών για την εν λόγο κλινική μιας και σήμερα λειτουργεί μόνο με μια γιατρό που μάλιστα μια φορά την εβδομάδα πηγαίνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας και κάνει επεμβάσεις, μιας και αυτές δεν γίνονται στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Διαβάσαμε σε τοπικά ΜΜΕ δηλώσεις του κ. Βαρελά που ανέφερε ότι “ η λειτουργία της μαιευτικής είναι βασική προτεραιότητα και πως έχουν ζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν τρεις γυναικολόγοι, ενώ το αίτημα θα επανέλθει εκ νέου και επιτακτικά, προκειμένου να μην μείνουν οι κάτοικοι του νομού ακάλυπτοι”.

Πως θα γίνει όμως αυτό και πότε θα μπορούν οι γυναίκες της Καρδίτσας να γεννάνε στον τόπο τους και χωρίς κόστος στο δημόσιο νοσοκομείο;

Αυτό είναι ένα χρόνια πρόβλημα και πέρασε από διοίκηση σε διοίκηση χωρίς ποτέ να δοθεί λύση. Το πρόβλημα μέχρι χθες καλύπτονταν μιας και στο παρελθών λειτουργούσαν δύο κλινικές στην Καρδίτσας για πολλά χρόνια και την τελευταία πενταετία μία κλινική. Αρχικά έκλεισε η κλινική Μπακαλάκου και τώρα η κλινική Νικολάου και πλέον η έλλειψη έγινε εμφανής.

Για να λειτουργήσει όμως η μαιευτική κλινική δεν θέλει μόνο γιατρούς. Θέλει μαίες, θέλει νοσηλευτικό προσωπικό για να ανοίξει ο θάλαμος νεογνών που σήμερα είναι κλειστός και πολλά άλλα. Μαίες υπάρχουν, αλλά είναι στοιβαγμένες για χρόνια στα Κέντρα Υγείας. Θα τις αποσπάσει ο πρόεδρος της 5ης ΥΠΕ στο νοσοκομείο για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος;

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι τεράστιο και απαιτεί άμεση λύση. Ο φορολογούμενος πολίτης δεν πρέπει να ταλαιπωρείται και να τρέχει στην Λάρισα, στα Τρίκαλα και οπουδήποτε αλλού για να βρει την υγεία του. Αυτό πρέπει να γίνεται στο νοσοκομείο Καρδίτσας που όμως καθημερινά υποβαθμίζεται...