Παρέμβαση Βαγγέλη Γαλούση για το Παυσίλυπο

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 13:06

Γράφει ο συμπατριώτης μας καθηγητής Ευάγγελος Γαλούσης πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

Παρέμβαση για την ανάπλαση του Παυσιλύπου, κάνει ο συμπατριώτης μας καθηγητής και πρώην πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Γαλούσης.

Στην επιστολή του απευθύνεται στον δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο.

Η παρέμβαση Γαλούση

Κύριε Δήμαρχε,

Είμαι του δόγματος ότι "αν θέλεις και επιθυμείς κάτι κάνε και λίγο θόρυβο" (βλ αγρότες, οι οποίοι τίποτε δεν θα έπαιρναν αλλιώς). Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου σχετικά με την αναμόρφωση - ανάπλαση του Παυσιλύπου, ελπίζοντας ότι θα σε βοηθήσει. Εξ άλλου τα περισσότερα τα γνωρίζεις γιατί έχουν αναφερθεί - συζητηθεί σε πρόσφατη συνάντησή μας.

Έφτασε σε μένα "μελέτη", όταν ήδη έχουν ατυχήσει δύο προσπάθειες για ανάθεση του έργου και μία νέα ευρίσκεται σε μάλλον "προσχεδιασμένη" εξέλιξη (βλέπεις ότι υπάρχουν πολλές τρύπες κάτω από το γραφείο σου και οι διαρροές πολλές).

Σε ολίγους συμπατριώτες μου είναι γνωστό ότι το μυαλό μου (αλλά και η καρδιά μου) είναι στην Καρδίτσα πολλά χρόνια πίσω. Η άνευ οικονομικού  αντικρίσματος συνεργασία μου με πρώην δημάρχους ήταν, θεωρώ, αποδοτική , όταν δεν μπορούσαν να την εμποδίσουν, αλλά απογοητευτική όταν κατάφερναν κάποια συμφέροντα να την εκτρέψουν… Π.χ. στέγαστρο γηπέδου (αυτό θα πέσει με τον πρώτο αέρα μουρμούριζαν κάποιοι "σοφοί" από μέσα).

Αδύνατον να επιδιορθωθούν οι παλιές κερκίδες, έλεγαν (κατασκεύασαν νέες πανάκριβες τότε)

Πληρώθηκαν 500 εκ δραχμές από την Νομαρχία και όταν έγινε ο διαγωνισμός (με ορίζοντα παράδοσης το 2004), κάποιοι είχαν δικά τους συμφέροντα αλλάζοντας πρόχειρα την μελέτη και εφήρμοσαν την νέα λύση που παραδόθηκε 20 χρόνια σχεδόν αργότερα.

Είχαν (και έχουν) στα συρτάρια τους προμελέτη προχωρημένη και κοστολογημένη διαμόρφωσης της κεντρικής πλατείας και της σύνδεσης της με την πλατεία Πλαστήρα, αλλά προτιμήθηκε αυτό που καθημερινά βλέπετε σήμερα.

Φώναζαν για την απομάκρυνση της σχολής νηπιαγωγών και ήρθε (με την βοήθεια της δημαρχίας) η Κτηνιατρική σχολή (άσχετο αν δεν ολοκληρώθηκε ο τότε σχεδιασμός για ερευνητικά κέντρα) και πολλές άλλες προτάσεις που συζητήθηκαν και εμποδίστηκαν ή όχι.

Τα αναφέρω αυτά με τίτλους για να πεισθείς ότι οι επιθυμίες (και συμβουλές) έχουν στην συνέχεια μακρύ δρόμο και περίεργες εκτροπές.

Ξαναγυρίζω στο Παυσίλυπο. Ένας χώρος που ήδη είναι ακρωτηριασμένος με την πλακόστρωση και τσιμεντοποίηση του νοτίου (οδός Υψηλάντου) μέρους, "του λουλουδότοπου", με το πανέμορφο περίπτερο της 10ετιας του '30. Τώρα επιχειρείται η "αναμόρφωση " του υπολοίπου.

Θα λάβω υπόψη μου τρία στοιχεία.

Πρώτον ότι υπάρχει έντονη ανησυχία, μην χαθούν τα χρήματα.

Δεύτερον ότι υπάρχει ζωηρή επιθυμία να κάνεις κάτι καλό και χρήσιμο για την πόλη.

Και τρίτον ότι δεν είσαι τεχνικός και λογικό είναι να στηρίζεσαι σε πιο "ειδικούς". Είναι, όμως, ειδικοί ή κρύβουν προσωπικές επιδιώξεις - συμφέροντα εκμεταλλευόμενοι τα δύο πρώτα; Θα δούμε.

Αυτό, το οποίο αποκαλείται "μελέτη"και στην ουσία βασίζεται η εξέλιξη της εργολαβίας, δεν είναι παρά μία εμφανής συρραφή κάποιων παλαιότερων προσπαθειών (που είχαν απορριφθεί) και κάποιων μεταφρασμένων διαφημιστικών φυλλαδίων (κάποια δεν μπήκαν στον κόπο να τα μεταφράσουν βλ σελίδες 54, 80, 81,82, 83, 84, 85) με αρκετή δόση συγκόλλησης με γενικότητες (του τύπου "αυτό δεν συνάδει...", "αυτό συνομιλεί με τους επισκέπτες..."κλπ), φλυαρίες ανούσιες, προχειρότητες και αφορισμούς (όπως"αναβαθμίζουν", "συνδιαλέγονται", "εξυπηρετούν ", "προβάλουν αδικαιολόγητες εντάσεις ","σύνθεση ηρεμίας "κλπ) και πολλαπλή επανάληψη κανονιστικών διατάξεων, οι οποίες και χωρίς να αναφερθούν, οφείλουν να τηρηθούν, δηλαδή μιλάμε για τα αυτονόητα, μόνον και μόνον για να γεμίσουν οι 120 σελίδες αυτής της πρόχειρης έκθεσης ιδεών (προφανώς για να δικαιολογηθεί κάποια αμοιβή).

Υπάρχουν πίνακες με (αυθαίρετες) προμετρήσεις (όπου θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του έργου) όπου αναφέρονται υλικά που θα χρησιμοποιηθούν χωρίς μονάδες, απλά νούμερα (ένδειξη προχειρότητας).

Υπάρχουν μη δόκιμες επιστημονικές εκφράσεις (π.χ. ατσάλι) που δημιουργούν (εσκεμμένη;) σύγχυση. Δεν υπάρχει ατσάλι στην αγορά, υπάρχει"μαλακός " και ανοξείδωτος χάλυβας, και τα δύο με πολλές διαβαθμίσεις στην ποιότητα, οι οποίες πουθενά δεν αναφέρονται. Όμως η μία μπορεί να κοστίσει έξι με επτά φορές ακριβότερα από την άλλη. Ο εργολάβος τι θα διαλέξει;

Η έκφραση, επίσης, "γαλβανισμένο ατσάλι " δεν λέει τίποτε και αφήνει στον εργολάβο να κάνει ο,τι θέλει. Το ότι με στόμφο αναφέρεται ότι το γαλβάνισμα θα γίνει σύμφωνα με συγκεκριμένο ISO,  ειδικά για κάποιες περιπτώσεις που αναφέρονται, εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. ΤΙ θα κάνει ο εργολάβος; Οι γαλβανισμένες δομές έχουν γεωμετρικούς περιορισμούς, οι οποίοι δεν φαίνονται να έχουν απασχολήσει τους "μελετητές".

Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η έκφραση "μονολιθικό ατσάλι". ΤΙ μπορεί να κοστολογήσει ο εργολάβος στην προσφορά του; είναι σαν να λέμε "τούρτα από ξύλο" . Τρώγεται ή είναι για διακόσμηση; Α-νοητη έκφραση. Οι πέργκολες της σελίδας 14 με τις επιφάνειες από γυαλί δεν κατασκευάζονται όπως αναφέρονται

Σταχυολόγησα αυτά τα λίγα τεχνικά στοιχεία πάνω στα οποία θα στηριχτεί ο προϋπολογισμός του έργου. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε δεκάδες σελίδων με ασάφειες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αναγκαίες αναμορφώσεις του αρχικού κειμένου και φυσικά και ανακοστολογήσεις, που στην μελέτη - κατασκευή δεν προβλέπεται. Φυσικά, όπως καταλαβαίνεις, δεν υπάρχει μελέτη για να στηριχτείς.

Είναι φανερή η κυριαρχούσα άγνοια από πολλές πλευρές ακόμη και τι σημαίνει (σελίδα 117) "μελέτη εφαρμογής" (που χωρίς αυτή δεν μπορεί να γίνει ούτε σωστή κοστολόγηση, ούτε κατασκευή.

Το χρονοδιάγραμμα GANTT , που καθορίζει και την σειρά των εργασιών, που δίδεται στην μελέτη, είναι παιδική ζωγραφική, που τίποτε δεν θα προσφέρει.

Σημασία, λοιπόν, έχει ένα πρώτο συμπέρασμα, ότι σε έκθεση ιδεών δεν μπορεί να στηριχθεί ένα έργο ανάπλασης του ιστορικού χώρου του Παυσίλυπου.

Δεν υπάρχει σεβασμός ούτε στην ιστορία ούτε στις μνήμες των Καρδιτσιωτών. Ο μόνος και μοναδικός στόχος είναι η κατασπατάληση των 8 εκ € , διότι περί σπατάλης πρόκειται. Αλλά και αν ακόμη σπαταλήθουν, αγαπητέ δήμαρχε, το αποτέλεσμα θα είναι ελλιπές. Το λένε ήδη μέσα "δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό τα κάτωθι..." (Π.χ. η παιδική χαρά ενώ διαφημίζει ότι θα προκύψει "η μεγαλύτερη Παιχνιδούπολη).

Η εκτίμηση μου είναι ότι κάποιοι στηριζόμενοι στην άγνοια σου επί των τεχνικών και το ενδιαφέρον σου να κάνεις κάτι καλό για την πόλη προώθησαν ένα πανάκριβο έργο (τα μισά χρήματα θα μπορούσαν να δώσουν καλύτερο αποτέλεσμα και με σεβασμό στην ιστορία και το συναίσθημα των Καρδιτσιωτών), το οποίο έργο θα μείνει και μισό (κρίμα για μία τέτοια Χολιγουντιανή λύση).

Πρώτον διότι εξαιρεί πολλές εργασίες,  που θα σε υποχρεώσουν να τρέχεις για πρόσθετη χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί, δεύτερον διότι δεν υπάρχει πλήρης μελέτη για μελέτη - κατασκευή και κάθε απόκλιση θα χρυσοπληρώνεται , πέραν του γεγονότος ότι πανάκριβα smart συστήματα που προδιαγράφονται χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό για να εκπαιδευτεί (που δεν έχεις) και μόνιμη και δαπανηρή συντήρηση (που τα οικονομικά του δήμου δεν θα μπορούν να σηκώσουν).

Πίστεψέ με, αυτά που καταγράφω δημοσίως, είναι γιατί συμμερίζομαι το ενδιαφέρον σου και θέλω να σε απομακρύνω από πιθανά (γνωστά από παλιά σε μένα) κρυφά συμφέροντα που θα οδηγήσουν σε γιαπί το καλύτερο στοιχείο της Καρδίτσας (μετά τους Καρδιτσιώτες).

Δεν είναι, βέβαια, μόνον αυτά που προανέφερα. Επειδή υπάρχει περίπτωση να ακούσω τίποτε "ψιθύρους" για όσα γράφω, μπορώ να σε βεβαιώσω ότι έχω να πω δύο φορές περισσότερα που θα αποδείκνυαν ακόμη και "στήσιμο".

Και για να μην κάνω μόνον κριτική, θα σου πρότεινα να σταματήσεις την εξέλιξη της διαδικασίας όσο είναι ακόμα καιρός για να αποφευχθούν μη αντιστρέψιμες αυριανές στρεβλώσεις.

Να στραφείς στο πρόγραμμα Φιλόδημος που χρηματοδοτεί μελέτες και για τους δήμους και με μία προγραμματική σύμβαση με το ΔΕΠΑΝ, να συνταχθεί τάχιστα μια νέα και ΣΕΜΝΗ μελέτη που θα σέβεται τον χώρο (ακόμη και την κατασκευή αναλαμβάνει το δεπαν, μειώνοντας το φόρτο εργασίας της τεχνικής υπηρεσίας).

Αν δεν υπάρχουν στο Φιλόδημος υπόλοιπα διαθέσιμα (ή δεν συμφέρει σε κάποιους κύκλους), σκέψου και την περίπτωση, αντί να έχεις μόνιμες επικρίσεις, να καλέσεις σε εθελοντική συμμετοχή αρχιτέκτονες, Πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, τοπογράφους, γεωπόνους, δασολόγους να αποδείξουν έμπρακτα την αγάπη τους για το Παυσίλυπο, μορφώνοντας ομάδα μελέτης με δέσμευση χρόνου, έτοιμη για προκήρυξη, που θα προσθέτει στην ιστορία του πάρκου και θα προσαρμόζεται στις δυνατότητες και ανάγκες του Δήμου Καρδίτσας και όχι τύπου central park δήμου Νέας Υόρκης.

Σ’ αυτό μπορείς να με εντάξεις αν το θελήσεις.

Τώρα ξέρεις. Φυλάξου.

Αυτά.

Φιλικά

Βαγγέλης Γαλούσης