Σπάνιας Τ. :Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 10:24

8  Μαρτίου 1857!

Νέα Υόρκη:εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαμαρτύρονται για «ίση αμοιβή σε ίση εργασία και καλύτερες συνθήκες δουλειάς».

Η διαμαρτυρία μεγαλώνει και εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο κίνημα.Ένα κίνημα που επηρέασε όλη την ανθρωπότητα, έγινε σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου.

Οι Ελληνίδες έδωσαν τον δικό τους αγώνα, αναβαθμίζοντας συνεχώς το ρόλο της γυναίκας στην Ελληνική Κοινωνία, και το 1952αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε.

Παρόλα αυτά που έχουν κατακτηθεί η ημέρααυτήείναι και μέρα έντονου προβληματισμού για την «ισότιμη» παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι, στις ίσες ευκαιρίες και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν δυστυχώς χώρες που καταπατούνται όλα σχεδόν τα δικαιώματα τους και άλλες που ο ρόλος της γυναίκας εκεί είναι υποβαθμισμένος.

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής των οικονομικών κρίσεων των πολέμων της πανδημίας, η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και ποικίλα προβλήματα, και πολλές φορές γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και θύμα βίας.

Η  ΝΔ στηρίζει έμπρακτα την ισότητα των δύο φύλων, παρεμβαίνοντας σε κάθε τομέα.

Έτσι προχώρησε σε αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα με ειδική «μέριμνα» στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας. Δημιούργησετην γραμμή 15900 για ψυχολογική και νομική βοήθεια, το panic button, συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας,την ιστοσελίδα ΜeΤoo.

Ακόμη δημιουργήθηκε το κέντρο καινοτομίας για γυναίκες, αυτοτελές τμήμα στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία.

Στη δημόσια υγεία, θεσπίστηκε το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών Φώφη Γεννηματά, διασφαλίστηκαν περισσότερα δικαιώματα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Είναι ιερή υποχρέωση και καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου να τιμά και να σέβεται,τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας στην οικοδόμηση μιάς κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους, αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά της στη δημοκρατία και την ίδια τη ζωή!!!

Αδιαμφισβήτητα οφείλουμε  την εξασφάλιση  της ισοτιμίας, και της ισονομίαςόπως και την απόδοση σεβασμού στο προσώπου κάθε γυναίκας.

 Εύχομαι λοιπόν:

Χρόνια Πολλά!στη Μάνα, στη Σύζυγο, στην  Κόρη, στην Αδελφή, στη Γυναίκα της Πόλης, του Χωριού, στην Εργαζόμενη,στην Άνεργη, και σε όλες τις Γυναίκες της Γης!!!