Αντιπαράθεση για τα Τέμπη

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τη  συζήτηση στη βουλή.

Παύλος Μαρινάκης: Πολιτικές «βδέλλες» εκμεταλλεύονται συγγενείς θυμάτων για πολιτικά οφέλη.

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στην μη τήρηση του Γενικού Κανονισμού Ασφαλείας στάθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών. «Εάν είχε τηρηθεί απαρέγκλιτα, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι δεν είναι λογικό όπου δεν λειτουργούν αυτοματοποιημένα συστήματα η λειτουργία των τρένων να θεωρείται επισφαλής.

Μαρινάκης: Πολιτικές «βδέλλες» εκμεταλλεύονται συγγενείς θυμάτων για πολιτικά οφέλη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά: «Η πρώτη αλλαγή στον νόμο έγινε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην προηγούμενη Βουλή, και οι υπουργοί εξομοιώθηκαν με τους πολίτες σε όλα, και αν αποφασιστεί σχετικά, όποιος υπουργός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά -άρα όχι ο κ. Σπίρτζης, έχει σημασία αυτό- θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη».
«Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη, και είναι άλλο πράγμα να είσαι παντού δίπλα τους σαν βδέλλα και να προσπαθείς να αποκομίσεις μικροπολιτικά οφέλη».
Συνέχισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «Πολάκης, Καμμένος, Γεροβασίλη και συνολικά 11 περιπτώσεις κρύφτηκαν πίσω από το Άρθρο 86 του Συντάγματος και δεν δικάστηκαν. Εμείς δεν εργαλειοποιούμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατά το δοκούν. Όταν τον έχεις εργαλειοποιήσει 11 φορές, είναι γελοίο να κουνάς το δάχτυλο…».

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ο εισηγητής της μειοψηφίας Βασίλης Κόκκαλης έκανε λόγο για «εξεταστική - παρωδία» και χαρακτήρισε το πόρισμα  «προσβλητικό και ντροπιαστικό», καθώς μιλά για «αποκλειστική ευθύνη σταθμάρχη και μηχανοδηγών». Κατά τον ίδιο η απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την σημερινή συνεδρίαση αποτελεί ομολογία ενοχής ενώ επέμεινε στην ανάγκη σύστασης προανακριτικής Επιτροπής.

«Πρέπει η ΝΔ να δεχθεί την άρση ασυλίας του Κ. Καραμανλή, όπως δέχεται και ο προκάτοχός του, ο κ. Σπίρτζης. Λέτε ότι έχετε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, παρότι δεν μπορεί να κάνει κατηγορητήριο σε υπουργό, λόγω του σχετικού νόμου περί ευθύνης υπουργών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη είπε ότι πρόκειται για «κυνική επίδειξη περιφρόνησης στους νεκρούς των Τεμπών η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση για το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής». « Η οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας έχει ονοματεπώνυμο. Αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση και στάθμιση του Πρωθυπουργού που επιλέγει να προστατέψει τους Υπουργούς του. Επιλέγει για μια ακόμη φορά να επιτεθεί στο κράτους δικαίου οδηγώντας σε παράλυση τη λειτουργία των θεσμών και αποστερώντας την Ελληνική κοινωνία από το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης και ελπίδας για την απόδοση δικαιοσύνης», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις της από το περιστύλιο της Βουλής, χτες Τρίτη, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για τη σημερινή διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια του κυβερνητικού «πορίσματος» για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, χαρακτηρίζοντας αυτό που προγραμματίζει να κάνει η κυβέρνηση «ντροπιαστικό, ανεπίτρεπτο, μη ανεκτό σε μια δημοκρατία».

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί το σχέδιο της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών την ώρα που οι έρευνες και οι ανακρίσεις είναι ορθάνοιχτες... Την ώρα που όλοι οι υπεύθυνοι ερευνούν, την ώρα που όλες οι αρμόδιες αρχές μιλούν για έγκλημα και για λογοδοσία, η κυβέρνηση προσπαθεί άτσαλα, άγαρμπα, προκλητικά και ανήθικα να κουκουλώσει, να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών. Εγώ προσωπικά και η Πλεύση Ελευθερίας θα σταθούμε απέναντι σε αυτό το σχέδιο συγκάλυψης που το βλέπουν οι πολίτες και αγανακτούν» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου.