Οριστική διαγραφή φοιτητών από τα Πανεπιστήμια όταν προβαίνουν σε έκνομες πράξεις

Τη διαγραφή των φοιτητών από τα πανεπιστήμια ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους πρυτάνεις όταν προβαίνουν σε έκνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα το πω όπως το αισθάνομαι. Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν κατ’ επανάληψη σε τέτοιες έκνομες πράξεις και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στην προφανή πράξη της διαγραφής τους. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές για τέτοιου είδους φαινόμενα».

Προσέθεσε δε ότι «όπως είδατε υπήρχαν επιχειρήσεις και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι παράνομες πράξεις δεν θα γίνουν αποδεκτές και η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των πανεπιστημιακών τμημάτων στους φοιτητές ώστε να παραμείνουν εστίες γνώσης και να μην μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο κάποιοι εντός ή εκτός πανεπιστημίων που θέλουν να τα μετατρέψουν σε εστίες βίας και χώρους στείρων συγκρούσεων», ενώ ξεκαθάρισε ότι «χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο νόμος 4957/2022, ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργίας της Νίκης Κεραμέως, ορίζει ανάμεσα σε άλλα ότι οι φοιτητές μπορεί να διαγραφούν οριστικά από τα μητρώα των ιδρυμάτων σε περιπτώσεις όπως καταστροφή περιουσίας του ΑΕΙ, κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το ΑΕΙ ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ή παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του.