Ενημέρωση των εκπαιδευομένων του παραρτήματος Σοφάδων του ΣΔΕ Καρδίτσας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σοφάδων

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 19:07

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σοφάδων (παράρτημα του ΣΔΕ Καρδίτσας) πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σοφάδων Αντιπύραρχο κ. Ζαβλάγκα Ευάγγελο, υπό την ευθύνη και οργάνωση της κ. Παπαευαγγέλου Φωτεινής, γεωπόνου εκπαιδευτικού.

Αρχικά έγινε ενημέρωση για το «τρίγωνο της φωτιάς», δηλαδή τα τρία στοιχεία που χρειάζεται μια φωτιά για να ανάψει, θερμότητα - καύσιμο υλικό -οξυγόνο. Μας εξήγησε πώς πάνω σε αυτή την αρχή στηρίζονται όλες οι μέθοδοι πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών. Η κάθε πυρκαγιά έχει δικό της σχέδιο αντιμετώπισης και προσέγγισης και γι αυτό οι ίδιοι μελετούν κάθε περίπτωση ως μοναδική.

Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση χρήσης του φορητού πυροσβεστήρα. Οι μαθητές είδαν από κοντά πώς γίνεται χρήση αυτού κάνοντας δοκιμές και οι ίδιοι. Ποια τα είδη των πυροσβεστήρων και ποια η χρήση του καθενός, καθώς και τι πρέπει να προσέχουμε, ήταν κάποια από τα σημεία συζήτησης. Έγινε εκτενής ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας σε περίπτωση πυρκαγιάς και πώς ο πανικός δεν είναι καλός παράγοντας.

Τέλος, στην αυλή του σχολείου μας περίμενε επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα, έτοιμο να δώσει λίγη δράση στους μαθητές. Όλοι είχαν τη δυνατότητα να καταβρέξουν με τη μάνικα και να παρατηρήσουν από κοντά πώς δρα ένα πυροσβεστικό όχημα. Οι πυροσβέστες ήταν πρόθυμοι και με μεγάλη ευχαρίστηση, έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους να ζήσουν μοναδικές στιγμές.

Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι ενθουσιάστηκαν! Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ζαβλάγκα και τους πυροσβέστες του για την υπέροχη παρουσίαση και τον χρόνο που μας αφιέρωσαν.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.