Η ώρα του Μακεδονικού...

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 18:45

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το μακεδονικό, οφείλουν όλες οπι πολιτικές δυνάμεις του τόπου καν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση.

Την ίδια ώρα μια περιήγησή μας στην πόλη της FYROM, Μπίτολα ή Μοναστήρι ήταν αρκετή για να διαπιστώσουμε ότι οι γείτονές μας έχουν επενδύσει πολλά στον Μέγα Αλέξανδρο και το αστέρι της Βεργίνας...

Πριν από ενάμιση χρόνο, βρέθηκα στην Δυτική Μακεδονία και μπήκα στον πειρασμό να επισκεφτώ την πόλη της FYROM Μπίτολα ή Μοναστήρι όπως το λέμε εμείς οι Έλληνες.

Η πόλη βρίσκεται σε ένα σημαντικό κόμβο, που συνδέει τη νότια περιοχή της Αδριατικής θάλασσας με το Αιγαίο Πέλαγος και την Κεντρική Ευρώπη και είναι διοικητικό, πολιτιστικό, βιομηχανικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Από την οθωμανική εποχή ήταν γνωστή και ως η «πόλη των προξένων», δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες διέθεταν προξενεία στη Μπίτολα.

Ως έδρα του ομώνυμου δήμου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ΠΓΔΜ σύμφωνα με την απογραφή του 2002. Η πόλη βρίθει αξιόλογων πολιτιστικών μνημείων, χαρακτηριστικότερα όλων ο καθεδρικός ναός του Αγίου Δημητρίου (1830), μία από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες εκκλησίες της ΠΓΔΜ, η σκεπαστή αγορά, το παλιό παζάρι (19ος αι.), ο Πύργος με το Ρολόι (17ος αι.), το τέμενος του Αϊντάρ Καντί (16ος αι.) αλλά και πλήθος νεοκλασικών αρχοντικών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στον φημισμένο κεντρικό δρόμο της πόλης Σιρόκ Σοκάκ (Широк Сокак).

Η Μπίτολα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, έχοντας ιδρυθεί ως Ηράκλεια Λυγκηστίς στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας. Ως Μαναστίρ ήταν η τελευταία πρωτεύουσα της Οθωμανικής Ρωμυλίας το 1836-1867.

Ελληνική κοινότητα

Στο Μοναστήρι, - Μπίτολα - λειτουργεί πολιτιστικός σύλλογος της ελληνικής ομογένειας και δεκάδες φροντιστήρια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Την πόλη επισκέπτονται αρκετοί Έλληνες από τον Νομό Φλώρινας, οι οποίοι επισκέπτονται τη λαϊκή αγορά κάθε Τρίτη ή Παρασκευή, ή το καζίνο στο κέντρο της πόλης.

Τον Απρίλιο του 2012, πραγματοποιήθηκε στην πόλη η ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου Βλάχων Μοναστηρίου «Αφοί Μανάκια», με συμμετοχές συλλόγων Βλάχων από την Ελλάδα (του συλλόγου Αβδέλλας, της πανελλήνιας Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων, της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτυονίας και του Συνδέσμου Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης), κατόπιν προσκλήσεως των διοργανωτών.

Το μακεδονικό στοιχείο

Οι πολιτικοί της ΠΓΔΜ έχουν επενδύσει πολλά στο όνομα Μακεδονία με αποτέλεσμα στο κέντρο της πόλης να έχουν αφιερώσει μια ολόκληρη πλατεία για να κατασκευάσουν ένα τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και ένα σύμπλεγμα με ασπίδες και Μακεδονικές Σάρισες. Επίσης, ένα τεράστιο συντριβάνι, έχει ως θέμα το αστέρι της Βεργίνας.

Είναι αλήθεια ότι οι πολιτικοί της γείτονος χώρας επένδυσαν πολλά στο θέμα της ονομασίας και γέμισαν τη χώρα τους με σωρεία αγαλμάτων τους Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου, αλλά και κατασκευές με θέμα το αστέρι της Βεργίνας.

Που οδήγησαν όλα αυτά; Στην απομόνωση της χώρας και σε μια έχθρα που κόστισε πολλά και στις δύο χώρες.

Σήμερα οι γείτονές μας έχουν κυβερνήτη που βάζει νερό στο κρασί του και φεύγει από την άτεγκτη πολιτική που συντηρούσε την έχθρα ανάμεσα στα δύο κράτη.

Νομίζω ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να καθίσουν κάτω οι πολιτικοί ηγέτες τς χώρας μας, να λάβουν υπ' όψιν και την γνώμη των ιστορικών μας και να πάρουν σωστές αποφάσεις. Ποιες είναι αυτές, ας τις βρουν οι ειδικοί. Να καθίσουν όμως και να κουβεντιάσουν. Δεν μπορούν να αποφασίζουν μονομερώς ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση. Η απόφαση που θα παρθεί πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων και ώριμης σκέψις με την σοφία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Να βρουν λύση με τα Σκόπια και να υπογράψουν μια συνθήκη που θα είναι ισχυρή στα βάθη των χρόνων και δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει τα βόρεια σύνορά μας. Ακόμη και αν στην ονομασία υπάρχει και ένα ψήγμα Μακεδονίας ως γεωγραφικός και μόνο προσδιορισμός.

Γ.Α.

Η αρχαία πόλη της Ηράκλειας, κοντά στην πόλη Μπίτολα.

Ελληνικό σχολείο στο Μοναστήρι, τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα.

Μπροστά στο επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μοναστήρι της FYROM.

Το τεράστιο συντριβάνι με το αστέρι της Βεργίνας να κυριαρχεί...

Ολόκληρη πλατεία έχει καταληφθεί από ένα σύμπλεγμα με ασπίδες και Μακεδονικές Σάρισες.

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το συντριβάνι και στο βάθος ο Πύργος με το Ρολόι.