Να πνίξει την Λίμνη Πλαστήρα στα σκουπίδια...

Απειλεί η εταιρεία «ΑΦΟΙ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε» που συλλέγει τα σκουπίδια στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και με εξώδικο τον καλεί να εξοφλήσει εντός 5 εργάσιμων ημερών τρία τιμολόγια των 14.792,16€, διότι αλλιώς θα σταματήσει την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ποιοι είναι οι λόγοι που ο δήμος καθυστερεί την πληρωμή του αναδόχου, όταν είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού είναι λειτουργικά έξοδα και αν δεν πληρωθεί η εταιρεία έγκαιρα μπορεί να δηλώσει αδυναμία εκτέλεσης του έργου της;

Εμπλοκή στην αποκομιδή των σκουπιδιών στον Δήμο Λίμνη Πλαστήρα, προκαλεί η καθυστέρηση πληρωμών από πλευράς δήμου προς την ανάδοχο εταιρεία «ΑΦΟΙ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε».

Η εταιρεία με εξώδικο που έστειλε στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, την εισαγγελία, αλλά και προς τις εφημερίδες της Καρδίτσας, ζητάει την άμεση εξόφληση τριών τιμολογίων 14.792,16€ έκαστος, εντός πέντε εργάσιμων ημερών, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσει την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Το εξώδικο επιδόθηκε από τον δικαστικό επιμελητή κ. Στέλιο Μήνο στις 11 Μαΐου αλλά μέχρι και τις 17 Μαΐου δεν είχε γίνει η εξόφληση των τιμολογίων.

Το εξώδικο

Ενώπιον Παντός Αρμοδίου Δικαστηρίου και Πάσης Αρχής

Εξώδικη Δήλωση Παραγωγής Εννόμων Συνεπειών

Της εταιρίας με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε» , που εδρεύει στα Φάρσαλα, οδός Αθηνάς 27 και εκπροσωπείται νόμιμα (ΑΦΜ 095456928 Β' Δ.Ο.Υ Λάρισας).

ΚΑΤΑ

Του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, νομίμως εκπροσωπουμένου υπό του Δημάρχου του.

Κοινοποίηση:

Στον κ. Εισαγγελέα Καρδίτσας δια την λήψη κάθε νομίμου ενεργείας του.

Στην Εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ της Καρδίτσας.

Στην Εφημερίδα Νέος Αγών της Καρδίτσας.

Καρδίτσα 11.05.2018

Όπως ήδη γνωρίζετε μετά την ολοκλήρωση της διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού για τις «Εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων, Δημοτικών κτιρίων και επαρχιακών οδών 2017-2020 την 12.10.2017 υπεγράφη μεταξύ μας η υπ' αριθμ. 4916/12.10.2017 Σύμβαση, καθότι ανακυρήχθην μειοδότης αυτού.

Έκτοτε ανέλαβον το έργο της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Σας και μέχρις σήμερον εξετέλεσα το έργο αυτό, όπως ορίζει ο νόμος και η σύμβαση μας, δεχόμενη τις επιδοκιμασίες όλων και κυρίως την απόλυτο έγκριση σας και τις ευχαριστίες σας.

Παρά ταύτα, η εκτέλεση των υποχρεώσεων μου, μέχρις σήμερα όχι μόνον δεν συνοδεύθηκε από την ταυτόχρονη εκπλήρωση των δικών σας υποχρεώσεων έναντι μου και ιδία την πληρωμή των συμφωνηθέντων, αλλά η μέχρις σήμερον καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων μου υπερέβη κάθε όριο καλής πίστεως και αναμονής, αφού από της αρχής εκτελέσεως της συμβάσεως μου μέχρις σήμερον δεν έχετε καταβάλει το συμφωνηθέν τίμημα νομίμως και εμπροθέσμως σύμφωνα με την σύμβαση την διακ/ξη και των άρθρων του Ν. 4412/2016.

Η άνω παράνομη και υπαίτια μη πληρωμή του εκτελεσθέντος έργου μου, εκτός του ότι αποτελεί παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βάρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου και όθεν έκπτωση από το αξίωμα του σύμφωνα με τον νόμο, Σας καθιστά ευθέως και αμέσως υπερήμερο οφειλέτη μου και μου δίδει τα εξής δικαιώματα τα οποία δια της παρούσης ασκώ:

1) Σας καθιστώ υπερήμερο οφειλέτη μου δια το σύνολο της μέχρις σήμερα οφειλής σας, νομιμοτόκως από την πάροδο της προθεσμίας του άρθρου 152 του ν. 4412/2016

2) Σας καθιστώ υπεύθυνο πάσης άλλης ζημίας μου, την οποία έχω υποστεί από την καθυστέρηση της πληρωμής μου

3) Σας καθιστά υπεύθυνο της προσγενηθείσης στο πρόσωπο μου ηθικής βλάβης από την υπαίτια καθυστέρηση της πληρωμής μου, οφειλομένης καταδήλως σε ενέργειες σκοπιμότητος σε βάρος του προσώπου μου, όπως αυτό καταδεικνύεται από την σκόπιμη μη αναγραφή της σχετικής δαπάνης στους προϋπολογισμούς σας ως ο νόμος ορίζει ...!

4) Σας δηλώνω ότι, επειδή, παρήλθε η δίμηνος προθεσμία πληρωμής μου ασκώ δια της παρούσης το δικαίωμα διακοπής όλων των εργασιών μου, μέχρι της ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΦΛΗΣΕΩΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ με αρ. 117, 118 & 119 που έχουν κατατεθεί στον Δήμο.

Με όλα τα επισυναπτόμενα έγγραφα τα οποία απαιτούνται από τον Ν. 4412/2016 και την Διακ/ξη. Σύμφωνα με το άρθρο 152 του 4412/2016 από της παρόδου απράκτου 5 εργασίμων ημερών από της επιδόσεως της παρούσης. Η άνω διακοπή εργασιών θα γίνει χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση και με ταυτόχρονη υποχρέωση σας να ειδοποιήσετε πριν την πάροδο της άνω προθεσμίας τις εφημερίδες του Νομού Καρδίτσης δια την άνω διακοπή και τα εντεύθεν προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Η παρούσα επιδίδεται στον κ. Εισαγγελέα Καρδίτσης προς γνώση του και δια την λήψη των απαραιτήτων μέτρων προστασίας της Δημοσίας Υγείας και προς τις Εφημερίδες του Νομού Καρδίτσης, προς γνώση των ευθυνών σας ενώπιον των δημοτών σας και του αναγνωστικού κοινού του Νομού Καρδίτσης.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής επιδοτώ νομίμως την παρούσα προς τον καθού αυτή απευθύνεται δια να λάβει γνώση και δια τας νομίμους συνεπείας, αντιγράφονταν ολόκληρο το κείμενο της παρούσας εις την έκθεση επιδόσεως.

Η Εξωδίκως Δηλούσα

ΑΦΟΙ Γ.ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΙ ΕΠΕ

Κρίσιμα ερωτήματα για τον δήμαρχο

Από όλα τα παραπάνω, προκύπτουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα για τον δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα και την δημοτική αρχή γενικότερα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που ο δήμος καθυστερεί την πληρωμή του αναδόχου, όταν είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού είναι λειτουργικά έξοδα και αν δεν πληρωθεί η εταιρεία έγκαιρα μπορεί να δηλώσει αδυναμία εκτέλεσης του έργου της;

Έχει ο δήμος κάποιο παράπονο για τον τρόπο που εκτελεί η εταιρεία τις εργασίες; Αν ναι, υπάρχει από πλευράς δήμου κάποιο έγγραφο προς την εταιρεία που την καλεί να συμμορφωθεί;

Αν ναι, καλούμε τον δήμαρχο να το δώσει στην δημοσιότητα και αν όχι να δικαιολογήσει τους λόγους της καθυστέρησης πληρωμής.

Επίσης, ρωτάμε τον δήμαρχο, αν την ίδια τακτική στην πληρωμή του αναδόχου για την αποκομιδή του σκουπιδιών, ακολουθούσε και με τον προηγούμενο εργολάβο καθαριότητας, πριν τις 12/10/2017 που ανέλαβε ο τωρινός.

Τέλος, θα θέσουμε και το ερώτημα της ανακύκλωσης που βλέπουμε τους κάδους να ξεχειλίζουν. Άραγε, γίνεται σωστά η ανακύκλωση στον δήμο, μια και όταν οι κάδοι είναι γεμάτοι τα σκουπίδια οι κάτοικοι να ρίχνουν στους συμβατικούς κάδους;

Περιμένουμε απάντηση από τον δήμαρχο και την Δημοτική αρχή, σε διαφορετική περίπτωση θα το ζητήσουμε με αίτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να γίνει έκτακτη συζήτηση του σοβαρού αυτού θέματος.