Κίνδυνος πλημμυρών...

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 17:51

Η ΑΛΗΘΕΙΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να ακούσουν οι υπεύθυνοι, αλλά και όλοι οι πολίτες...

Μετά την χιονόπτωση που δείχνει ότι εκτονώθηκε, έρχονται βροχοπτώσεις και αν δεν ανοίξουν τα φρεάτια στις πόλεις, για να μην υπάρξουν πλημμύρες.

Να καθαριστούν άμεσα οι σχολικές αυλές, οι γύρω δρόμοι και τα πεζοδρόμια για να λειτουργήσουν επιτέλους τα σχολεία...

Όπως δείχνουν τα πράγματα η περίοδος των χιονοπτώσεων πέρασε για τα πεδινά του νομού μας και πλέον είναι θέμα των δήμων να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να δοθούν οι πόλεις ξανά σε πλήρη λειτουργία.

Η πρόβλεψη του καιρού για την Τετάρτη 18/1, αναφέρει ότι προβλέπεται βροχή, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς δυτικούς ανέμους ως 2 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με βροχή, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από δυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

Επίσης, για την νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη προβλέπετε χιονόνερο και κατά συνέπεια δεν θα πέσει νέο χιόνι.

Για την Τετάρτη όμως προβλέπεται να πέσουν 3.11 mm βροχής, κάτι που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την θερμοκρασία των 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και 6 βαθμών Κελσίου την Πέμπτη, θα έχουμε γρήγορο λιώσιμο του χιονιού με αποτέλεσμα να απειλούνται οι πόλεις με πλημμύρες.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου

Η ΑΛΗΘΕΙΑ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να ακούσουν οι υπεύθυνοι, αλλά και όλοι οι πολίτες... Σήμερα, αυτό που προέχει στις πόλεις και κυρίως στην πόλη της Καρδίτσας είναι το άνοιγμα των φρεατίων για να μπορεί να γίνει η διοχέτευση των βρόχινων νερών. Αν δεν γίνει αυτό και μας βρει η βροχή με τα φρεάτια βουλωμένα, τότε θα πλημμυρίσει η πόλη, θα γεμίσουν τα υπόγεια των πολυκατοικιών νερό κ.λ.π. Έχουμε 24 ώρες περιθώριο για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Μπορεί το χιόνι να παρέλυσε την πόλη, αλλά οι πιθανές πλημμύρες θα βάλει σε κίνδυνο και την προσωπική μας περιουσία και τα υπάρχοντά μας.

Ο μηχανισμός των δήμων πρέπει πλέον να στρέψει εκεί την προσοχή του και επίσης, να φροντίσει ακόμη και για την απομάκρυνση κάποιων μεγάλων όγκων χιονιού από το κέντρο της πόλης που θα μπορούσε σε περίπτωση που λιώσουν γρήγορα να δημιουργήσουν πρόβλημα πλημμυρών.

Ο ρόλος των πολιτών

Αμέτοχοι όμως σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να μείνουν και ο ίδιοι οι πολίτες. Ας πάρουμε όλοι από ένα φτυάρι και ας αφιερώσουμε μισή ώρα από τον χρόνο μας για να κάνουμε το αυτονόητο. Να καθαρίσουμε το πεζοδρόμιο και να ανοίξουμε μια δίοδο για να κυλάνε τα νερά προς τα φρεάτια που επίσης θα πρέπει όλα να είναι ανοικτά, είτε από τους δημοτικούς υπαλλήλους, είτε και από τους πολίτες.

Αν βάλουμε όλοι ένα χεράκι, οι πόλεις θα αποκτήσουν ξανά τον κανονικό τους ρυθμό και δεν θα έχουμε άλλα ακραία φαινόμενα.

Να ανοίξουν τα σχολεία...

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη να λειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία του νομού μας. Τα παιδιά έχουν πλέον μαζί με τις αργίες των Χριστουγέννων 26 ημέρες χωρίς μάθημα και έχει επέλθει πλήρης αποσυντονισμός τους.

Ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα σχολεία τουλάχιστον στα πεδινά του νομού μας και η ευθύνη των δήμων είναι να φροντίσουν να είναι καθαρά τόσο τα προαύλια, όσο και οι γύρω δρόμοι και τα πεζοδρόμια. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τόσο τα προαύλια όσο και οι δρόμοι είναι πολύ άσχημη, αλλά μπορεί όλα να είναι εντάξει για να πάνε τα παιδιά μας την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στα σχολεία.

Δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες και θα πρέπει να λυθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει. Οι γονείς θα πρέπει να πάνε με ασφάλεια τα παιδιά στο σχολείο τους, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να έχουν την δυνατότητα να τα κρατήσουν εκεί με ασφάλεια και στην ζέστη.

Ειδικά σε κάποια σχολικά συγκροτήματα όπως π.χ. το 2ο Δημοτικό σχολείο Καρδίτσας που έχουν τις τουαλέτες εκτός του κυρίως κτιρίου, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα μιας και ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών είναι μεγάλη.

Χιόνια στα ορεινά...

Περίπου 50 εκατοστά το χιόνι που έχουν τα ορεινά του νομού μας και αναμένεται νέα χιονόπτωση.

Μεγαλύτερα είναι προβλήματα στα ορεινά όπου στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου Αργιθέας στα 1.500 - 1.600 μέτρα υψόμετρο το χιόνι έφτασε με το ένα μέτρο, αλλά τα μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας κρατούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες ανοικτό όλο το οδικό δίκτυο.

Είναι ενδεικτικό ότι η περιφερειακή ενότητα έχει ρίξει μέχρι τώρα 2000 τόνους αλάτι σε όλο το νομό και την ίδια στιγμή κάποιοι δήμοι έκαναν προμήθειες πριν λίγες ημέρες και μετά την μεγάλη χιονόπτωση. Αυτά όμως είναι ζητήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν μετά το τέλος της έκτακτης αυτής ανάγκης.

Που χρειάζεται αλυσίδες

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας αντιολισθητικές αλυσίδες στο νομό μας απαιτούνται στα ακόλουθα σημεία:

- Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 38ο έως 52ο χλμ., θέση «Τύμπανος».

- Επ. Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 7ο έως 29ο χλμ., θέση «ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ».

- Επ. Ο. Μουζακίου – Λίμνη Πλαστήρα, από 8ο έως 31ο χλμ.

- Επ. Οδ. Καρδίτσας - Φράγματος Ν. Πλαστήρα (μέσω Μορφοβουνίου), από 10ο χλμ εως το 42ο χλμ.

- Επ. Οδ. Καρδίτσας Μητρόπολης - Δ/ση Μεσενικόλα - Ιερά Μονή Κορώνης - Τσαρδακίου, από το 10ο χλμ., έως το 42οχλμ.

- Επ. Οδ. Καρδίτσας - Λ. Σμοκόβου, από 46ο έως 62ο χλμ.

- Επ. Ο. Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου, από 56ο έως 62ο χλμ., θέση «Ζαχαράκη».

- Περιμετρικά της λίμνης Ν. Πλαστήρα.