Παράταση εδώ και ΤΩΡΑ...

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 18:36

Ο νομός μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά αυτό θα είναι δώρο άδωρο, αν δεν συνοδευτεί από μια σειρά αποφάσεων όπως:

Να συγκροτηθούν άμεσα και στους έξη δήμους, επιτροπές που θα εκτιμήσουν τις ζημιές σε σπίτια και επαγγελματικές στέγες για να υπάρξει αποζημίωση.

Να δοθεί παράταση στις οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και από τους δήμους για πάσης φύσεως οφειλές...

Επίσης, η παρατάσεις να δοθούν άμεσα και όχι μετά από έξη μήνες και για μόλις ένα μήνα όπως έγινε για τους δήμους Παλαμά και Σοφάδων με αφορμή τις βροχοπτώσεις του περασμένου Μαΐου.

Μετά από αίτημα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την εξουσιοδότηση του από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας όλοι οι δήμοι του νομού μας και η οποία ισχύει από την ημέρα εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου την 07/01/2017 και για ένα μήνα ήτοι έως και την 07/02/2017.

Συγκεκριμένα, η απόφαση για την Θεσσαλία αφορά τους Δήμους, Αλμυρού, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Παλαμά, Πύλης, Σοφάδων, Τεμπών, Φαρσάλων, Μουζακίου, Πλαστήρα, Αργιθέας, Ελασσόνας και Τρικκαίων.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Τα οφέλη για το νομό μας...

Ποια όμως μπορεί να είναι τα οφέλη για το νομό μας από την κήρυξη του νομού μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας;

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να γίνεται αυτόματα κάτι όταν ένας νομός ή ένας δήμος ή και μια μεμονωμένη περιοχή κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά απαιτούνται αποφάσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στον τομέα αυτό θα πρέπει πλέον να κινηθούμε από εδώ και στο εξής. Να ζητήσουν οι φορείς να υπάρξουν διαδικασίες αποζημιώσεων, για ζημιές που προκλήθηκαν όχι μόνο σε καλλιέργειες, αλλά και σε επιχειρήσεις. Να δοθούν ακόμη παρατάσεις για την πληρωμή από τους πολίτες του νομού μας βεβαιωμένων οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τις τράπεζες.

Τι έγινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις

Να θυμίσουμε ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 σε ανάλογες περιπτώσεις με αποφάσεις του τότε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη παρατάθηκε η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους σε συγκεκριμένες περιοχές, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα και λήγουν ή έληξαν μέσα στο διάστημα κήρυξης της εκάστοτε περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για τον ίδιο λόγο παρατάθηκαν και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών. Ακόμα, έγινε αναστολή στην είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών των ανωτέρω ως και τη λήξη κήρυξης της εκάστοτε περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, οι παρατάσεις αφορούσαν, τοπικές κοινότητες σε περιοχές όπως Χίος, Δήμος Θερμαϊκού, Γυθείου, Πηνειού Ηλείας, Δήμου Αριστοτέλη κ.λ.π. όπου λόγω πυρκαγιών και βροχοπτώσεων δόθηκαν παρατάσεις από 3 έως 6 μήνες.

Το προηγούμενο του Παλαμά και των Σοφάδων

Να θυμίσουμε ότι στο νομό μας υπάρχει ένα πολύ πρόσφατο προηγούμενο όταν με απόφαση που υπέγραψε στις 25 Νοεμβρίου 2016 η Υφυπουργός οικονομικών κ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ, δόθηκε παράταση σε δύο περιοχές της περιοχής μας, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα:

Έως 30.12.2016 στις περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Παλαμά – Φύλλου και Σελλανών του Δήμου Παλαμά για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις & καταιγίδες) στις 20, 21 και 22 Μαΐου 2016.

Έως 30.12.2016 στις Τοπικές Κοινότητες Σοφάδων, Γεφυρίων, Πασχαλίτσας, Καππαδοκικού & Καρποχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Σοφάδων, στις Τοπικές Κοινότητες Ασημοχωρίου, Γραμματικού, Λεονταρίου, Ν. Ικονίου, Κτιμένης της Δημοτικής Ενότητας Ταμασίου, στις Τοπικές Κοινότητες Ματαράγκας, Κυψέλης & Ερμητσίου της Δημοτικής Ενότητας Άρνης, στις Τοπικές Κοινότητες Κέδρου, Θραψιμίου, Λουτροπηγής, Αηδονοχωρίου & Βαθυλάκου της Δημοτικής Ενότητας Μενελαΐδας και στην Τοπική Κοινότητας Ρεντίνας της Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από έντονη και διαρκή βροχόπτωση στις 20 και 21 Μαΐου 2016.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το κράτος ενεργεί με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μιας και για προβλήματα του Μαΐου, εκδόθηκαν παρατάσεις στο τέλος Νοεμβρίου και αυτές ήταν μόλις για ένα μήνα.

Αντιθέτως οι παρατάσεις σε άλλες περιοχές, έφταναν μέχρι τους έξη μήνες.

Παράταση και για ασφαλιστικές εισφορές

Επίσης, οι φορείς του νομού μας θε πρέπει να κινηθούν και προς την κατεύθυνση να υπάρξει πάγωμα και των ασφαλιστικών τους εισφορών, σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ. Κάτι που απαιτεί απόφαση του αρμόδιου υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου.

Ανάλογη απόφαση πήρε ο ίδιος υπουργός τον Σεπτέμβριο του 2016 για περιοχές του νομού Ηλείας με την παράταση να φτάνει τους 6 μήνες.

Να συγκροτηθούν επιτροπές για εκτίμηση ζημιών

Επίσης, όταν ένας νομός είναι σε κατάσταση πολιτικής προστασίας, σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει και εκτίμηση πιθανών ζημιών που έχουν προκληθεί.

Οι ζημιές αυτές μπορεί να είναι σε σπίτια, σε επαγγελματικές στέγες ή και καλλιέργειες. Για τις καλλιέργειες υπάρχει ο ΕΛΓΑ, αλλά για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες συγκρότησης επιτροπών που θα εκτιμήσουν τις πιθανές ζημιές.

Εδώ θα πρέπει να υπάρξει η καλύτερη και τάχιστη συνεργασία δήμων και περιφέρειας για να μην χαθεί ούτε μια μέρα.

Να δώσουν παρατάσεις και οι δήμοι...

Δεν μπορεί όμως οι δήμοι να ζητούν να κηρυχθεί ο δήμος τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ζητάει από το κράτος να δώσει παρατάσεις για την πληρωμή οφειλών και να μην κάνει ο ίδιος το ίδιο.

Αναμένουμε από τους έξη δήμους του νομού μας να αποφασίσει άμεσα τουλάχιστον την τρίμηνη παράταση πληρωμής οποιονδήποτε οφειλών (ρυθμισμένες και μη) των πολιτών προς τους δήμους. Επίσης, να γίνει το ίδιο και με τους λογαριασμούς του νερού κ.λ.π.

Τα αρθούν οι κατασχέσεις λογαριασμών...

Επίσης, για να υπάρξει δικαιοσύνη, θα πρέπει να μπορούν όλοι οι πολίτες να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις αποφάσεις αυτές.

Υπάρχουν επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα που η εφορία τους έχει κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι κατασχέσεις αυτές θα πρέπει να αρθούν για το ίδιο διάστημα που δίδεται η παράταση σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Οι πλειστηριασμοί...

Άλλο μεγάλο θέμα είναι οι διενέργειες πλειστηριασμών που θα πρέπει για το ίδιο διάστημα να σταματήσουν. Μόνο έτσι θα υπάρξει ελάφρυνση στους πολίτες του νομού μας και κυρίως τους επαγγελματίες που έχασαν όλη την περίοδο των εορτών την οποία περίμεναν να βγάλουν τα σπασμένα όλης της χρονιά και τελικά βρέθηκαν με άδεια χέρια και σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση.

Παράταση τώρα...

Οι παρατάσεις όμως αυτές θα πρέπει να δοθούν άμεσα. Να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις άμεσα και όχι μετά από έξη μήνες όπως έγινε στην περίπτωση των περιοχών τψν Σοφάδων και του Παλαμά. Επίσης, ο χρόνος πρέπει να είναι ικανός να διορθώσει την ζημιά που προκλήθηκε μιας και με παράταση ενός μηνός δεν γίνεται τίποτα επί της ουσίας, παρά μόνο θα είναι μια πράξη για το θεαθήναι...

Καλούμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση για να υπάρξει πραγματική ελάφρυνση προς τους πολίτες του νομού μας που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται ακόμη και σήμερα από την κακοκαιρία.