Ο αγώνας της Ειρήνη Μακρυγιάννη να αποδείξει ότι είναι κόρη της Ειρήνης Παππά και του Άρη Βελουχιώτη

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Ήταν 2005 όταν ήρθε στο γραφείο μου μια γυναίκα και μου συστήθηκε ως Ειρήνη Μακρυγιάννη, τέκνο της Ειρήνης Παππά και του Άρη Βελουχιώτη. Σαν πρώτη αντίδραση, πέφτω από τα σύννεφα. Καμιά τρελή θα είναι, σκέφτηκα. Όμως, το δημοσιογραφικό μου ένστικτό δεν με αφήνει να την διώξω και ακούω όλα όσα μου λέει.

 

Η Ρηνούλα, μου δείχνει έγγραφα. Μια ένορκη βεβαίωση σε δικαστήριο του πατέρας της από το Μπαταλάρι Σοφάδων η σημερινή Κυψέλη που λέει τα παρακάτω. Λίγο πριν πεθάνει ο πατέρας της, της λέει το μεγάλο μυστικό. Ότι δεν είναι κόρη του και ότι επειδή ήταν και εκείνος αριστερός, την πήγε στο σπίτι τους ο γιατρός Ιατρού από τους Σοφάδες και τους ζήτησε να την πάρουν σαν δικό τους παιδί. Τους είπε ακόμη ότι είναι κόρη της Ειρήνης Λελέκου, αργότερα Παππά και του Άρη Βελουχιώτη. Μάλιστα, ο Ιατρού πολύ συχνά πηγαίνει στον Κούλπα, πατέρα της Ρηνούλας χρήματα, κυρίως λίρες Αγγλίας για την ανατροφή του παιδιού. Όλα αυτά υπάρχουν σε επίσημη κατάθεση ενώπιον ειρηνοδίκη.

 

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Ρηνούλα έχει μαζί της και μια βιντεοκασέτα που μιλάει ο κακαριστός ηγούμενος του μοναστηριού Αγάθωνος Φθιώτιδας, Γερμανός, γνωστός ως παπά Ανυπόμονος. Ο θρυλικός αντάρτης παπάς που πολέμησε στο πλευρό του Άρη Βελουχιώτη. Στην βιντεοκασέτα ο παπά Ανυπόμονος μιλάει και επιβεβαιώνει όλα όσα είπε στην Ρηνούλα ο πατέρας της και ο παπάς όλα αυτά τα ξέρει από πρώτο χέρι. Λέει ότι η Ειρήνη Λελέκου σε νεαρή ηλικία, βγήκε στο αντάρτικο ως ΕΠΟΝΙΤΙΣΣΑ. Μάλιστα, ο παπά Ανυπόμονος στέλνει και επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και μιλάει για το δίκιο της Ρηνούλας. Μαζί στέλνει και φωτοτυπία από την ληξιαρχική πράξη γάμου του Άρη Βελουχιώτη με την Ειρήνη Λελέκου. Μαζί της ήταν άλλα τέσσερα κορίτσια και ανάμεσά τους η Ντίνα Στεφανή που στέλνει γράμμα στην Ειρήνη Παππά και της ζητάει να αναγνωρίσει την Ρηνούλα ως παιδί της.

 

Η Ειρήνη Μακρυγιάννη, κάνει αίτηση στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας για να διατάξει εξέταση DNA. Η Ειρήνη Παπά αντέκρουσε την αγωγή για δικηγόρου και η αίτηση απορρίφθηκε, αλλά με το αιτιολογικό ότι η Ρηνούλα δεν είχε στραφεί και κατά των απογόνων του Άρη Βελουχιώτη.

 

Η εκδίκαση της αγωγής έγινε στις 6 Ιουνίου 2005 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας, με την οποία η Ρηνούλα ζητά από την Ειρήνη Λελέκου – Παππά, να την αναγνωρίσει ως κόρη της. Στο δικαστήριο παρέστησαν από γειτονικές πόλεις τέσσερις παλιοί αντάρτες, συμπολεμιστές του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, να καταθέτουν για «το δίκιο της Ρηνούλας». Οι μάρτυρες, περιέγραψαν γλαφυρά, όλα τα συμβάντα και έδωσαν στους δικαστές την αληθινή εικόνα των συμβάντων εκείνης της εποχής, ξεδιπλώνοντας πτυχές της Ιστορίας, που γράφτηκε και με τη δική τους συμμετοχή… Όπως έγραψε τότε Η ΑΛΗΘΕΙΑ στις 7/6/05, οι τέσσερις μάρτυρες ήταν οι: Κωνσταντίνος Αλεξίου από την Λάρισα, ο Ευθύμιος Κατσάνος (Καπετάν Τσαούσης) από τα Τρίκαλα, ο Βασίλης Αλεξογιάννης από τους Σοφάδες και ο Δημήτρης Πώποτας («Φάρος») επίσης από τους Σοφάδες. Βασικότερος εκ των μαρτύρων ήταν ο κ. Αλεξίου, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ειρήνη Παππά (Λελέκου, τότε) γέννησε την Ρηνούλα στις 21 Απριλίου 1945. Επισκέφτηκε το παιδί της μετά από ένα μήνα και αμέσως έφυγε για το εξωτερικό με τον Ζαχαριάδη… Οι μάρτυρες της Ειρήνης Μακρυγιάννη, τόνισαν ότι σχετικά με το γυμνάσιο που η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι φοιτούσε η Ειρήνη Λελέκου εκείνη την άνοιξη του 1945, εκείνη την εποχή υπήρχε μόνο σχολαρχείο.

 

Οι δικηγόροι της Ειρήνης Παππά, είχαν δηλώσει ότι: «Πέρα από τα αξεπέραστα νομικά προβλήματα που έχει η αγωγή της κ. Μακρυγιάνη και η οποία δεν στέκει σε σοβαρή νομική κριτική, επί της ουσίας απ’ όλα τα προσκομιζόμενα στο δικαστήριο ιστορικά ντοκουμέντα και από διασταυρωμένες μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων, καταρρίπτονται πανηγυρικά οι ευφάνταστοι ισχυρισμοί της κας Μακρυγιάννη».

 

Η δικηγόρος της Ειρήνης Μακρυγιάννη, μας είχε πει για την υπόθεση: «Η Ειρήνη Μακρυγάννη γεννήθηκε από την Ειρήνη Παππά στις 21 Απριλίου του 1945 όταν ο Άρης Βελουχιώτης με την αρραβωνιαστικιά του Ειρήνη Παππά πήγαν και την άφησαν σε ένα σπίτι. Έκτοτε η μητέρα- Ειρήνη Παππά μια φορά επέστρεψε και είδε το μωρό της. Έκλαιγε από συγκίνηση. Ο Άρης δεν πρόλαβε, γιατί σκοτώθηκε το 1945.

 

Η Ειρήνη Παπά, ποτέ δεν δέχθηκε να μιλήσει στην Ειρήνη Μακρυγιάννη. Ποτέ δεν στράφηκε νομικά εναντίων της για να την σταματήσει να ζητάει να την συκοφαντεί, αν πράγματι ήταν έτσι τα πράγματα. Μόνο στα δικαστήρια που έκανε για την αναγνώριση η Ρηνούλα, έστελνε δικηγόρους για να εμποδίσουν να γίνει εξέταση DNA.

Από όλα όσα έζησα και είδα με τα μάτια μου όλα αυτά τα χρόνια, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά 99% η Ειρήνη Μακρυγιάννη έχει δίκιο. Αφήνω και μια πιθανότητα 1%, πίσω από όλα αυτά να κρύβεται μια μεγάλη πλάνη ως προς το πρόσωπο της Ειρήνης Λελέκου και να ήταν μητέρα της Ρηνούλας μια άλλη γυναίκα. Να κάνουν όμως όλοι αυτοί λάθος; Ο πατέρας της, ο Ιατρού, η αντάρτισσα, οι τέσσερις αντάρτες που πολέμησαν μαζί με τον Άρη, ο Παπά Ανυπόμονος; Τόσο πολύ να παραπλανήθηκαν όλοι αυτοί από τα γεγονότα και έβαλαν την Ρηνούλα σε μια τέτοια περιπέτεια ζωής;

 

Μακάρι να μην ζήσει κανείς το δράμα που ζει όλα αυτά τα χρόνια η Ειρήνη Μακρυγιάννη. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να ζεις κανείς στην αμφιβολία ότι μπορεί να σε αρνείται η ίδια σου η μάνα.

 

Η Ειρήνη Παπά έφυγε από τη ζωή. Είναι σίγουρο ότι υπήρξε μια παγκοσμίου φήμης ηθοποιός. Υπήρξε μια πρέσβειρα της χώρα μας στο εξωτερικό. Αν όμως διέπραξε μια τόσο μεγάλη αδικία στο μοναδικό παιδί που φέρεται ότι γέννησε και ποτέ δεν αναγνώρισε, τότε…

 

Η Ρηνούλα στην τελευταία επικοινωνία που είχε με την φερόμενη μάνα της Ειρήνη Λελέκου της είπε «την νιώτη μου δεν άγγιξες, την θλίψη μου δεν είδες, καλή σου ώρα εκεί στο μέγα σου σκοπό που χαρά πάνω στην πίκρα την αιώνια έδωσες».

 

Όλα τα ντοκουμέντα, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ειρήνης Μακρυγιάννη, http://www.andistasi.gr/ Εκεί θα βρείτε και το βίντεο με την συνέντευξη του Παπά Ανυπόμονου, αλλά και την Ντίνας Στεφανή.