Χρυσόστομος ή βρομόστομος;

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Πολλές φορές σε κουβέντε μου με φίλους έχω ισχυριστεί ότι στον κλήρο υπάρχουν άνθρωποι φωτισμένοι, αλλά εκεί μέσα κρύβονται και αυτοί που έχουν τις ποιο σκοταδιστικές απόψεις. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τους άγαμους κληρικούς που επειδή δεν έχουν κάνει οικογένεια βρίσκονται μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας. Διευκρινίζω ξανά ότι υπάρχουν φωτισμένοι κληρικοί που λειτουργούν και ως ψυχολόγοι και βοηθούν ανθρώπους να ξεπεράσουν πολλά από τα προβλήματά τους. Αυτοί όμως που κάνουν ζημιά στην κοινωνία δυστυχώς δεν είναι λίγοι, αλλά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του κλήρου.

 

Πάμε τώρα σε αυτό που παρακίνησε σήμερα να γράψω αυτό το κείμενο: Αίσθηση και ποίκιλα σχόλια προκάλεσε η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου Συνετού σε συνέντευξή του για το ζήτημα των αμβλώσεων, αφού ο ίδιος δήλωσε πως είναι κατά, ακόμη και στην περίπτωση του βιασμού. Ο Μητροπολίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξέφυγε, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση. «Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δωδώνης, προκαλώντας την αντίδραση των δημοσιογράφων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο στούντιο, οι οποίοι του υπενθύμισαν ότι βιασμός είναι κάτι που γίνεται χωρίς τη θέληση κάποιου.

Ωστόσο ο ίδιος δεν σταμάτησε εκεί αφού στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει σύλληψη όταν υπάρχει βιασμός, χωρίς ωστόσο να αιτιολογήσει την τοποθέτησή του αυτή. Τέλος, ο Μητροπολίτης Δωδώνης, ξεκαθάρισε επίσης, ότι είναι εναντίον και της προφύλαξης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καθώς όπως είπε ο μοναδικός λόγος να υπάρξει σεξουαλική επαφή είναι η τεκνοποίηση.

 

Τι να του πει κανείς τώρα αυτού του ανθρώπου; Δυστυχώς όμως αυτές τις απόψεις τις επικοινωνεί και τις περνάει σε μια μερίδα «πιστών» που στο όνομα του Θεού, του Χριστού της Παναγίας κ.λ.π. κάνουν τους ανθρώπους υποχείρια τους και τους εξωθούν σε πράγματα που κάνουν κακό στον ίδιο τους τον εαυτό.

 

Αν αυτό για τους βιασμούς, το έλεγε ένας πολιτικός, σήμερα δεν θα ήταν στην θέση του. Θα είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση. Τον Χρυσόστομο (κρίμα το όνομα) ποιός θα τον στείλει στο σπίτι του; Ποιός θα του απαγορεύσει να κηρύττει τον θείο λόγο και θα τον βγάλει έξω από τις εκκλησίες; Δυστυχώς κανείς. Ο Χρυστόστομος Συνετός, δεν είναι ούτε Συνετός ούτε Χρυσόστομος, αλλά ένας βρομόστομος τέως μητροπολίτης Ζακύνθου και νυν τιτουλάριος επίσκοπος.

 

Πόσοι ακόμη Χρυσόστομοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας; Ποιος θα βάλει φρένο σε όλους αυτούς; Μήπως πρέπει να έρθει η ώρα να μπορεί η πολιτεία να παρεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις και να τους στέλνει στο σπίτι τους; Κάτι τέτοιοι ιερείς δίνουν δίκιο σε όσους εκφράζουν την άποψη ότι δεν πρέπει να μισθοδοτεί το κράτος τον κλήρο.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως οφείλουμε και όλοι εμείς να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να βρεθεί κανείς χριστιανός που θα φιλήσει ξανά το χέρι του Χρυσόστομου και όσων ομοίων του εκφράζουν τέτοιες ακραίες και προσβλητικές απόψεις. Η περιφρόνηση είναι η χειρότερη τιμωρία.

 

Θα σας διηγηθώ τώρα μια προσωπική ιστορία. Πριν μερικά χρόνια, η αδελφή μιας φίλης μου προσπαθούσε να κάνει παιδί, αλλά δεν μπορούσε να συλλάβει; Όταν το έμαθα, ρώτησα την αδελφή της γιατί δεν προχωρούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η απάντησή της ήταν ότι τις το απαγορεύει ο πνευματικός της που τύγχανε να είναι τότε προβεβλημένο στέλεχος της τοπικής μας εκκλησίας. Προσπάθησα να της πω ο ίδιος ότι αυτά είναι βλακείες, αλλά ήταν ανένδοτη. Ακόμη και σήμερα το ζευγάρι δεν έχει παιδιά.

 

Βρέθηκα μια μέρα σε μια ομήγυρη και ήταν παρόν ο συγκεκριμένος αρχιμανδρίτης (δεν ζει πια) και επιδεικτικά δεν τον χαιρέτισα. Ενώ όλοι έσπευσαν να του φιλήσουν το χέρι, εγώ γύρισα το απέφυγα. Αυτός με περίσσιο θράσος, γυρίζει προς εμένα και μου λέει: «Δεν φιλάς χέρι εσύ»; «Δεν φιλάω το δικό σου», του απαντώ. Μούγκρισε και απομακρύνθηκε. Μετά εξήγησα στους υπόλοιπους γιατί το έκανα αυτό και έπεσαν από το σύννεφα, μιας και όλοι σχεδόν ήξεραν και μια περίπτωση συγγενικούς τους προσώπου που αν δεν έκαναν εξωσωματική σήμερα δεν θα είχαν παιδιά.

 

Δείξτε περιφρόνηση σε όσους ξέρετε ότι πάνε κόντρα στην κοινωνία και απομονώστε τους. Ίσως έτσι βάλουν μυαλό και καταλάβουν το κακό που κάνουν. Βάλτε φρένο στους Χρυσόστομους, διότι μόνο εμείς θα το κάνουμε αυτό και ας μην το περιμένουμε από τις κεφαλές της εκκλησίας και την πολιτεία.