Ο θάνατος του 12χρονου και το διαδίκτυο

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Όταν ακούς ότι ένα μικρό παιδί 12 μόλις ετών, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, δεν μπορεί παρά να σε πιάσει θλίψη. Θλίψη για το παιδί που έφυγε τόσο άδικα, θλίψη για την οικογένεια που πλέον καλείται να ζήσει με ένα βάρος ότι κάτι δεν έκανε καλά με τα παιδιά του, θλίψη και για όλη μας την κοινωνία που έχει φτάσει σε αυτή την κατάντια.

 

Σίγουρα, δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοκτονεί ένα παιδί. Όμως, δεν μπορεί να το θεωρούμε πλέον και ως κάτι που είναι δυνατόν να συμβαίνει και εμείς να το θεωρούμε φυσιολογικά και να σφυρίζουμε αδιάφορα.

 

Η τραγική είδηση του 12χρονου αυτόχειρα, μου έφερε στη μνήμη ένα ακόμη τραγικό γεγονός που στην κυριολεξία με σημάδεψε στο ξεκίνημα της καριέρας μου. Ήταν 1994 όταν μια είδηση έφτασε στα γραφεία της εφημερίδας μου. Ένα κορίτσι 14 ετών, αυτοκτόνησε μέσα στις τουαλέτες του σχολείου του.

 

Αμέσως έτρεξα στο 2ο γυμνάσιο Καρδίτσας και εκεί έμαθα ότι το παιδί είχε αυτοκτονήσει με το πολεμικό περίστροφο που είχε στο σπίτι του ο παππούς της από τον πόλεμο. Το παιδί πήρε το παλιό περίστροφο smith and wesson από το σημείο που το φύλαγε ο παππούς, το πήρε μαζί στο σχολείο και εκεί με μια σφαίρα στο κεφάλι, έκοψε βίαια το νήμα της ζωής του.

 

Τότε, ακούστηκαν – όπως και τώρα – ένα σωρό φήμες με αυτή που τελικά υπερίσχυσε, ότι το κορίτσι είχε σχέση με ένα αγόρι και της ζήτησε να χωρίσουν. Κάποιοι είπαν ότι το παιδί βρίσκονταν μέχρι τις πρωινές ώρες με παρέες σε γνωστό τότε νυχτερινό κλάμπ.

 

Η είδηση έκανε τον γύρω της χώρας. Εγώ ήμουν ανταποκριτής στο MEGA CHANNEL και μετέφερα την είδηση. Τότε δεν υπήρχε internet και ιστοσελίδες. Η κηδεία της 14χρονης έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια και ολοσέλιδα στις Αθηναϊκές εφημερίδες. Ήταν φθινόπωρο και ακόμη θυμάμαι την φωτογραφία στο ΕΘΝΟΣ με μια τρομπέτα της φιλαρμονικής του δήμου Καρδίτσας αφημένη πάνω στα πεσμένα κίτρινα φύλλα των δέντρων, με φόντο τα πένθιμα στεφάνια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Καρδίτσας.

 

Δεν ήταν μόνο η αυτοκτονία του παιδιού, αλλά ο τρόπος που έγινε και φυσικά ο χώρος, μιας και δεν είναι σύνηθες να έχουμε αυτοκτονία παιδιού μέσα στο σχολείου εν ώρα λειτουργίας του. Είναι από τις ειδήσεις που διαβάζουμε ακόμη και σήμερα να συμβαίνουν στην Αμερική και καθόλου σύνηθες για την Ελλάδα και την μικρή μας Καρδίτσα.

 

Στα 30 αυτά χρόνια, έχουν σημειωθεί και άλλες αυτοκτονίες νέων, αλλά όχι τόσο μικρής ηλικίας. Στην δεκαετία του ‘90 είχαμε επίσης το 1992 την αυτοκτονία ενός 15χρονου, γιου ενός καθηγητή. Όλες οι άλλες περιπτώσεις αφορούν μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και έχουν σχέση κυρίως με ερωτικές απογοητεύσεις κ.λ.π.

 

Να γυρίσουμε όμως στην υπόθεση της αυτοκτονίας του 12χρονου και των φημών ότι μπορεί το παιδί τα εξωθήθηκε στην πράξη αυτή από κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι αυτοκτονίας. Από το 2017 ακόμη, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση που ανέφερε: SOS από την ΕΛ.ΑΣ. για τη νέα μόδα του Blue Whale (Μπλε Φάλαινα), που καθοδηγεί νέους στον θάνατο.

 

«Η Ελληνική Αστυνομία καλεί γονείς και παιδιά να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του νέου -άκρως επικίνδυνου- διαδικτυακού Παίκτες-θύματα έτοιμοι να πέσουν από μπαλκόνια, χαράσσουν τατουάζ μια φάλαινα και ξαπλώνουν σε ράγες, στο πλαίσιο των δοκιμασιών του Blue Whale (εικόνες από Ρωσία και Ευρώπη) παιχνιδιού με την ονομασία Blue Whale (Μπλε Φάλαινα), που φέρεται ότι σχετίζεται με αυτοκτονίες εφήβων στη Ρωσία. Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, που είναι διαθέσιμο στα κοινωνικά δίκτυα, o διαχειριστής – εντολέας μετατρέπει τον εκάστοτε παίκτη σε «σκλάβο», ζητώντας του να ολοκληρώσει με επιτυχία, μέσα σε 50 ημέρες, μια σειρά από δοκιμασίες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητά του.

 

Οι δοκιμασίες περιλαμβάνουν παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια, φωτογράφιση δίπλα σε συρμούς τρένων που κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ακόμα και αυτοτραυματισμό. Μάλιστα, μία από τις πιο συνηθισμένες εντολές προς τον παίκτη είναι να χαράξει με ξυράφι στο πόδι ή στο χέρι μια φάλαινα. Την τελευταία ημέρα (50ή) έρχεται η ύστατη και πιο μακάβρια πρόκληση – η αυτοκτονία.

 

Προς το παρόν, όπως αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό που να σχετίζεται με το παιχνίδι, ωστόσο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε ετοιμότητα σε κάθε περίπτωση για την άμεση ανίχνευση και την πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Novaya Gazeta», από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 καταγράφηκαν στη Ρωσία 130 αυτοκτονίες παιδιών, τα οποία συμμετείχαν στο παιχνίδι, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο από επίσημη πηγή.

 

Η μόδα της Μπλε Φάλαινας, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, έφτασε και στην Ευρώπη, με τη Μεγάλη Βρετανία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προτρέποντας τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο. Η αστυνομία καλεί όποιον γονέα υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση να επικοινωνήσει άμεσα μαζί της, είτε τηλεφωνικά στον αριθμό 11188 ή με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα καταργήσουμε την τεχνολογία, ούτε και θα αποκλείσουμε τα παιδιά μας από το διαδίκτυο. Πρέπει όμως να ασκούμε ουσιαστικό έλεγχο σχετικά με την χρήση τους, όσο και αν αυτό είναι πολύ δύσκολο. Το σημαντικότερο όμως είναι να κάνουμε τα παιδιά μας να μας εμπιστευτούν, να μιλάμε μαζί τους και να μην τα αφήνουμε να νιώθουν μόνα τους ή να μας φοβούνται όταν κάτι τους συμβαίνει. Να ξέρουν πως ότι και να τους συμβαίνει, ότι και να έχουν κάνει οι γονείς τους θα είναι πάντα δίπλα τους για να διορθώσουν μαζί το οποιοδήποτε λάθος τους. Αν το καταφέρουμε αυτό, ποτέ δεν θα φτάσουμε να γίνει κάτι που δυστυχώς ποτέ ποια δεν θα διορθώνεται.