Όταν φίμωσαν και κακοποίησαν τον πατέρα μου…

Με αφορμή την συμπλοκή αστυνομικών και ΡΟΜΑ στο Πέραμα που οδήγησε στον θάνατο του 20χρονου...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Αυτές τις μέρες, η κοινή γνώμη στη χώρα μας ασχολήθηκε με το θλιβερό περιστατικό στο Πέραμα Αττικής, την συμπλοκή μεταξύ ατυνομικών και ΡΟΜΑ ή τσιγγάνων που οδήγησε στον θάνατο ενός 20χρονου.

 

Με αφορμή το περιστατικό αυτό και όλα όσα ακούστηκαν κυρίως από χείλη πολιτικών, θυμήθηκα όσα πέρασε ο πατέρας μου στα χέρια ενός τσιγγάνου ή ΡΟΜΑ και ενός Αλβανού. Ήταν 6 Ιουλίου, 2014 και το αστυνομικό δελτίο έγραφε: Λήστεψαν 80χρονο στους Σοφάδες. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο (2) αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι διέπραξαν ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου στους Σοφάδες Καρδίτσας. Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (07-07-2014), οι άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε οικία όπου διαμένει 80χρονος ημεδαπός και με την απειλή μαχαιριού και τη χρήση σωματικής βίας αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ. Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλίας.

 

Ο 80χρονος ήταν ο πατέρας μου που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει εκείνη την φοβερή νύχτα όταν δύο άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του στους Σοφάδες, σπάζοντας με βαριοπούλες την εξώπορτα. Μπήκαν στο σπίτι του, τον φίμωσαν, του έβαλαν αναισθητικό και τον βασάνιζαν επί δύο ώρες για να του πάρουν τελικά 300€. Επειδή εγώ κινητοποίησα όλη την αστυνομία, πήραν δείγμα DNA και τελικά συνέλαβαν με ταυτοποίηση τους δράστες, λίγους μήνες αργότερα. Ήταν ένας τσιγγάνος και ένας Αλβανός που διέμειναν μόνιμα στον Τύρναβο. Είχαν συνεργούς τσιγγάνους των Σοφάδων που ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν και διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων. Τα ίδια είχαν κάνει και σε άλλους 7 ηλικιωμένους στην περιοχή Σοφάδων Καρδίτσας.

 

Οι άνθρωποι αυτοί, καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια φυλάκιση, τόσο πρωτόδικα, όσο και στο εφετείο και βρίσκονται ακόμη στη φυλακή. Στο δικαστήριο ήμουν μόνο εγώ και κατέθεσα ως μάρτυρας κατηγορίας. Τουλάχιστον πέντε φορές πήγα στη Λάρισα χάνοντας πολλές ώρες εργασίας μιας και οι δράστες έπαιρναν συνεχώς αναβολές. Τα παιδιά των υπολοίπων ηλικιωμένων που επίσης βασανίστηκαν, δεν προσήλθαν στο δικαστήριο λόγω φόβου.

 

Μακάρι όμως να ήταν μόνο αυτό; Τα ίδια δυστυχώς κάνουν οι ΡΟΜΑ εδώ και χρόνια. Την μια ηλικιωμένη που είχε βασανιστεί την ίδια περίοδο με τον πατέρα μου, την σκότωσε μετά από 3 χρόνια ένας ανήλικος ΡΟΜΑ που έμενε μόνιμα στους Σοφάδες. Ο δε πατέρας μου, από τότε ποτέ δεν μπόρεσε να μείνει ξανά στο σπίτι. Το κάναμε αρχικά “φρούριο” βάζοντας σε πόρτες και παράθυρα κάγκελα, αλλά και πάλι ποτέ δεν αισθάνθηκε ασφαλής. Έμεινε εκεί μερικούς μήνες ακόμη και μετά ήρθε και έμεινε στην Καρδίτσα όπου και εδώ ποτέ δεν έκανε ήσυχο ύπνο, μέχρι που πέθανε το 2018. Αν δεν είχε συμβεί αυτό το περιστατικό, ίσως και να ζούσε ακόμη.

 

Αυτοί που τα βάζουν με τους αστυνομικούς στο Πέραμα, καλά θα κάνουν να σκέφτονται λίγο πριν ανοίξουν το στόμα τους. Ποιος δεν λυπάται ένα παιδί που χάνει τη ζωή του; Ποιος δεν έρχεται στην θέση των γονιών του; Ας έρθουμε όμως ταυτόχρονα και στην θέση των παθόντων συμπολιτών μας που είχαν πέσει θύμα του 20χρονου. Αυτού που του είχε κλέψει το αυτοκίνητο, στην θέση αυτών που τους είχε κλέψει στο παρελθών, μιας και είχε αρκετά φορτωμένο ποινικό μητρώο.

 

Με έκπληξη είδα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΕΡΑ25 να διαδηλώνουν εναντίων της αστυνομίας και να τάσσονται καθαρά υπέρ αυτού που πήγε να σκοτώσει τους αστυνομικούς. Υπέρ αυτού που είχε συλληφθεί ένα σωρό φορές για κλοπές σε σπίτια. Αυτού που έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να πάει να ξανακλέψει κάποιον φουκαρά. Αυτού που δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών και έτρεχε με 200 χιλιόμετρα την ώρα μέσα σε κατοικημένη περιοχή, θέτοντας αθώους πολίτες σε κίνδυνο.

 

Όχι, δεν φταίνε οι αστυνομικοί για τον θάνατό του, αλλά ο ίδιος και η οικογένειά του. Το ότι είναι αδίστακτοι το έδειξαν ξανά, όταν εμφάνισαν έναν 14χρονο να δηλώσει ότι δήθεν αυτός ήταν ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου, επειδή ξέρουν ότι ένας ανήλικος δεν πάει φυλακή, αλλά στο σπίτι του.

 

Θα κλείσω όμως ως εξής: Δεν είναι όλοι οι ΡΟΜΑ παραβατικοί, όπως δεν είναι και όλοι οι άλλοι πολίτες αθώες περιστερές. Έχω πολλούς φίλους ΡΟΜΑ από τους Σοφάδες και την Καρδίτσα και τους έχω βοηθήσει πολλές φορές όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα στους οικισμούς. Μακριά από εμένα ο ρατσισμός και όποιος έχει αντίθετη άποψη να μου πει να τον φέρω σε επαφή με τσιγγάνους του νομού μας που θα τον διαβεβαιώσουν για το αντίθετο.

 

Όμως, όποιος παραβαίνει το νόμο, πρέπει να έχει συνέπειες, άσχετα αν είναι Έλληνας ή ξένος και σε ποια φυλή αυτοπροσδιορίζεται ότι ανήκει. Δεν με νοιάζει αν είναι τσιγγάνος, καραγκούνης ή βλάχος. Αν είναι Έλληνας, Αλβανός ή Πακιστανός. Αν παραβαίνει το νόμο θα πρέπει, θα δέχεται και της συνέπειες…

 

Τέλος, ας σταματήσουμε κάθε φορά να ζητάμε η αστυνομία να είναι όπως εμείς κατά περίπτωση την θέλουμε. Όταν μας κλέβουν το σπίτι λέμε, “που είναι η αστυνομία”. Όταν βλέπουμε αστυνομικούς να κάνουν ελέγχους λέμε, “χούντα έχουμε και υπάρχουν τόσοι αστυνομικοί”. Ας αποφασίσουμε λοιπόν ότι μόνο οι παράνομοι δυσφορούν με την ύπαρξη της αστυνομίας. Όλοι οι άλλοι πρέπει να την θέλουμε. Από εδώ ξεκινούν και τελειώνουν όλα… Αν δεν παρανομείς, τι σε νοιάζει αν υπάρχουν αστυνομικοί στο δρόμο ή αν υπάρχουν κάμερες στους δρόμους.