ΠΑΣΟΚ: Οι μουσαφίρηδες γυρίζουν σπίτι τους…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου, με αφορμή την δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ

Να λοιπόν που όπως λέει ο λαός μας, έχει ο καιρός γυρίσματα. Το ΠΑΣΟΚ που στην πορεία έγινε ΚΙΝΑΛ, που από το 44% το 2009, έφτασε στο 4,68% στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και οι 160 βουλευτές, έγιναν 13, πήρε πάλι την ανηφόρα και όλα δείχνουν ότι μετά την εκλογή νέου αρχηγού, επιστρέφει δυναμικά. Η άνοδος του ΚΙΝΑΛ, έχει αρχίσει να ζαλίζει κάποιους και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Πως λένε, μοιράζει σακούλες για εμετό. Τόση είναι η ζαλούρα κάποιων.

 

Καθαρό προβάδισμα 11,6% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ντέρμπι στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ προβλέπει και η νέα δημοσκόπηση της MRB.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει προβάδισμα 9,8%, με 32,3% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ έχει ανεβεί στο 9,3% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜέΡΑ25 με 3,7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 15,5%.

 

Τι δείχνει όμως η δημοσκόπηση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ; Στο σύνολο των ερωτηθέντων, ο Α. Λοβέρδος έρχεται πρώτος με 26,9% και ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου με 23,4% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 21,6%.

Ανδρέα Λοβέρδο 26,9%
Νίκο Ανδρουλάκη 21,6%
Γιώργο Παπανδρέου 23,4%
Χάρη Καστανίδη 6%
Παύλο Γερουλάνο 6,1%
Παύλο Χρηστίδη 6,2 %
Κανένα - δεν ξέρω - δεν απαντώ 9,8%.

Στο ερώτημα «Ποιον από τους παρακάτω υποψηφίους θεωρείτε καταλληλότερο για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ και θα ψηφίσετε στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος;», όσοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σήμερα, απάντησαν ότι θα ψηφίσουν:

Ανδρέα Λοβέρδο 30,3%
Νίκο Ανδρουλάκη 29,5%
Γιώργο Παπανδρέου 27,9%
Χάρη Καστανίδη 7,3%
Παύλο Γερουλάνο 2,2%
Παύλο Χρηστίδη 1,4%
Κανέναν - δεν ξέρω - δεν απαντώ 1,3%.



Στην ίδια δημοσκόπηση προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη μάχη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, ανάλογα με τα ζευγάρια που θα φθάσουν σε αυτόν.

Λοβέρδος – Παπανδρέου: Στην περίπτωση που φτάσουν οι δυο τους στον β' γύρο, ο Α. Λοβέρδος συγκεντρώνει 46,8% έναντι 29,5% του Γ. Παπανδρέου, εύρημα που προκύπτει από ερωτήσεις σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.

Λοβέρδος – Ανδρουλάκης: Στο ίδιο κοινό, στο δίδυμο Λοβέρδου-Ανδρουλάκη το ντέρμπι είναι απόλυτο, καθώς ο Α. Λοβέρδος συγκεντρώνει 41,6% έναντι 40% του Ν. Ανδρουλάκη.


Ανδρουλάκης – Παπανδρέου: Στο ίδιο εκλογικό σώμα, ο ευρωβουλευτής συγκεντρώνει 51,5%, έναντι 30,2% του πρώην πρωθυπουργού.

Στους ψηφοφόρους ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που φτάσουν στον β' γύρο Ανδρουλάκης - Παπανδρέου, ο πρώτος συγκεντρώνει 57,8%, έναντι 37,6% του πρώην πρωθυπουργού.

Στους ψηφοφόρους ΚΙΝΑΛ, επίσης, στο δίπολο Ανδρουλάκης - Λοβέρδος, ο πρώτος κερδίζει με 44,9%, έναντι 42,1% του Α. Λοβέρδου.

Στο ίδιο εκλογικό σώμα, ο Ανδρουλάκης με αντίπαλο Παπανδρέου κερδίζει με 57,8%, έναντι 37,6% του πρώην πρωθυπουργού.

Στο δίπολο Λοβέρδος - Παπανδρέου, νικητής εμφανίζεται ο πρώτος με 49,3%, έναντι 39,7% του Γ. Παπανδρέου.

 

Οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ, έρχονται να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής στη χώρα μας. Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει παγιωμένη πάνω από 10% και είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα που κυβερνά, διατηρεί τόσο μεγάλη διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πολίτες δείχνουν ότι πλέον αντιμετωπίζουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα αναγκαίο κακό, διότι η χώρα δεν μπορεί να έχει μόνο κυβέρνηση, αλλά και αντιπολίτευση. Έλα όμως που οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ δίνουν πλέον διέξοδο στον κόσμο… Δίνουν διέξοδο σε ψηφοφόρους που δεν θα πήγαιναν ποτέ στην ΝΔ και αισθάνονταν φιλοξενούμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντα σαν μουσαφίρηδες τους έβλεπε και μάλιστα όχι καλοδεχούμενους, αλλά από αυτούς που ήρθαν να τους φάνε το φαγητό... Να λοιπόν που ήρθε η ώρα οι μουσαφίρηδες να γυρίσουν στο σπίτι τους...