Επιτέλους, πρόσβαση στο Κάστρο Φαναρίου …

Γράφτηκε από τον/την Alithianews.gr Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 20:44

Αναδείχθηκε ανάδοχος και ξεκινάει το έργο, «Κατασκευή οδού προς Κάστρο Φαναρίου (Β΄ Φάση)», Δήμου Μουζακίου.

Ένα έργο που θα λύσει τα πολλά προβλήματα πρόσβασης που έχει αυτή τη στιγμή το καλύτερ διατηρημένο κάστρο της Θεσσαλίας.

Πριν λίγες μέρες, έγινε στο Κάστρο Φαναρίου η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση, μετά την χαλάρωση των μέτρων για τον covid19.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αυστηρά 200 θεατές και σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και πάνω από 100 ακόμη άτομα, σολίστ, χορωδούς, τεχνικούς κ.λ.π.

Ενώ όλα κύλησαν όμορφα, όλοι έφυγαν δυσαρεστημένοι από την ταλαιπωρία που ένιωσαν λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου που οδηγεί από το Φανάρι προς το κάστρο.

Να όμως που όλα κάποτε έχουν ένα τέλος μιας και στις 9 Ιουνίου η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέδειξε τον ανάδοχο της κατασκευής του έργου.

Η σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ του Δικαιούχου Δήμου Μουζακίου και της Αναδόχου Εταιρίας

«ΕΡΓΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» η οποία κρίθηκε μειοδότης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ότι “πρόκειται για ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, ανέφερε: «Με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό συνεργαστήκαμε, δημοπρατήσαμε και πλέον υλοποιούμε ένα έργο πολύ σημαντικό για το Δήμο μας. Διευκολύνουμε την προσβασιμότητα στο βυζαντινό κάστρο στο Φανάρι, διατηρούμε τις αξίες και προάγουμε τον πολιτισμό μας».

Η δαπάνη του έργου θα φτάσει στα 142.263,48 € με ΦΠΑ.

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού προς Κάστρο Φαναρίου, η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα που σήμερα είναι τσιμεντοστρωμένο, ξεκινά από την περιοχή του Ηρώου, συνδέεται με τον κεντρικό δρόμο και καταλήγει στη στροφή στα πάνω Μαστόρικα. Το δεύτερο τμήμα συνεχίζει από το στροφή και καταλήγει στον περίπατο του Κάστρου.

Προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες:

- Ασφαλτόστρωση πάνω στην υπάρχουσα τσιμεντόστρωση του πρώτου τμήματος μήκους περίπου 500 m με χρήση τροποποιημένης ασφάλτου. Μέρος του δρόμου θα καθαιρεθεί και θα τσιμεντοστρωθεί εκ νέου με σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20

- Κατασκευή λίθινων τοιχείων αντιστήριξης-στηθαίων ανάντη και κατάντη του δρόμου, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες εκσκαφές θεμελίων

- Τσιμεντόστρωση του εναπομείναντος δεύτερου τμήματος με σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20 με έγχρωμα σκύρα και υδροβολημένη επιφάνεια. Η επιφάνεια της τσιμεντόστρωσης θα διακόπτεται από φιλέτα λιθοδομής πλάτους 30 cm. Τα φιλέτα θα κατασκευαστούν από λαξευμένους λίθους τοπικής προέλευσης διαστάσεων 15Χ30 cm

- Ηλεκτροφωτισμός του δρόμου με παραδοσιακά φωτιστικά σώματα.

 

Λίγα λόγια για το Κάστρο Φαναρίου

Το Φανάρι, διοικητικά ανήκει στο νομό Καρδίτσας και στον Δήμο Μουζακίου, σε ένα λόφο ορατό από μακριά. Η πρώτη αφορά στο Φανάρι γίνεται σε ένα αυτοκρατορικό χρυσόβουλλο του 1289. Η βυζαντινή πόλη Φανάρι, απαντάται συχνά στις πηγές σε όλη τη διάρκεια του 14ου αι. Κτισμένη σε φύσει οχυρή θέση αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στην υστεροβυζαντινή περίοδο, αφού βρίσκεται στην έξοδο μιας από τις διόδους επικοινωνίας της Ηπείρου - Θεσσαλίας και έλεγχε ιδιαίτερα την οδό Τρικάλων-Άρτας. Για τους ίδιους λόγους οι Τούρκοι καθιστούν το Φανάρι ορμητήριό τους σε όλη την περίοδο της κυριαρχίας τους. Από τον 15ο αι. αποτελεί έδρα επισκοπής.

Πρόκειται για μικρό οχυρό, εκτάσεως 2.6 στρεμμάτων, που ενισχύεται από έξι προεξέχοντες πύργους, με ιδιαίτερα ενισχυμένο τον νότιο. Το κάστρο διέθετε δύο εισόδους, μία στη νότια που είναι η κύρια και μία βοηθητική στη βόρεια πλευρά. Η διάμετρος του οχυρού είναι 100 μ. περίπου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια δύο δεξαμενών, καμαροσκέπαστης πυριτιδαποθήκης, ενός τζαμιού που πατάει επάνω σε παλιότερο κτίριο με λουτρό, καθώς και δίχωρου κτιρίου μπροστά στην είσοδο για τις ανάγκες της φρουράς. Τα περισσότερα αποκαλύφθηκαν με ανασκαφές της 7ης Ε.Β.Α., κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών που διεξήχθησαν με τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

#CohesionGR