Μεγάλη κινητοποίηση μαθητών της Καρδίτσας

  • Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 20:14

 Αντιδρούν στο νέο σύστημα οι μαθητές των Λυκείων της Καρδίτσας, έδωσαν δυναμικό παρόν στην συγκέντρωση της κεντρικής πλατείας και έστειλαν το μήνυμα ότι το νέο σύστημα τους εξαθλιώνει και τους κάνει πειραματόζωα.

 Οι μαθητές, χωρίς κομματικά χρόνια, διαδήλωσαν και επέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές των Λυκείων της Καρδίτσας, έδωσαν δυναμικό παρόν στην συγκέντρωση της κεντρικής πλατείας και έστειλαν το μήνυμα ότι το νέο σύστημα τους εξαθλιώνει και τους κάνει πειραματόζωα. Εκατοντάδες μαθητές Λυκείων της πόλης μας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, διαδήλωσαν, διάβασαν τα αιτήματά τους, τραγούδησαν με την βοήθεια των μαθητών του μουσικού σχολείου και έκαναν πορεία στους δρόμους, καταλήγοντας στην διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, κύριο θέμα συζήτησης, αλλά και το θέμα των πανό ήταν η προσαγωγή των παιδιών του 4ου ΓΕΛ στην αστυνομία. Μάλιστα, η μαθήτρια που οδηγήθηκε στο τμήμα, μίλησε η ίδια για την εμπειρία της.

Σε σχετική ανακοίνωση οι μαθητές ανέφεραν.

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που σκοπεύει να καταθέσει το υπουργείο παιδείας οι μαθητές της Καρδίτσας αποφάσισαν να εναντιωθούν. Οι κινητοποιήσεις, όπως είναι ήδη γνωστό, από την αρχή της εβδομάδας δεν έχουν σταματήσει. Το βασικό αίτημα είναι το νομοσχέδιο αυτό να μην κατατεθεί, διότι είναι πλέον αργά για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ για τους μαθητές που σήμερα είναι Β' λυκείου. Όπως επίσης είναι κατακριτέο το γεγονός πως οι μαθητές ενδέχεται να χάσουν το δικαίωμα επιλογής 5ου μαθήματος, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση της ύλης που έμμεσα φέρνει και την αύξηση των φροντιστηρίων, που η κυβέρνηση θέλει να μειώσει.

Σαν μαζική σχολική κινητοποίηση στην πόλη μας πραγματοποιήσαμε μια πορεία χωρίς κανένα κομματικό υπόβαθρο ενώ κρίνεται απαράδεκτο το γεγονός πως ορισμένοι επιτήδειοι προσπαθούν μανιωδώς να οικειοποιηθούν τον αγώνα μας.

Μετά την επιτυχημένη μαζική κινητοποίηση της δευτέρας λοιπόν, αποφασίσαμε την παρασκευή

22/3 να επαναλάβουμε το γεγονός.

Είναι σημαντικό αυτή η πορεία να συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο από την προηγούμενη ώστε να ακουστεί ηχηρά ότι ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

 

Ψηφίσματα και ανακοινώσεις

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Μέχρι το σχολικό έτος 2016-2017 το 25% περίπου των μαθητών επέλεγε μετά το Γυμνάσιο να πάει σε ΕΠΑ.Λ. "και το 75% επέλεγε το Γενικό Λύκειο. Αυτή ήταν μια αναλογία αναμενόμενη, τη στιγμή που στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ; δινόταν μόνο το ποσοστό του 1% για εισαγωγή σε ΑΕ! και περίπου 15% σε ΤΕΙ. Για το τρέχον σχολικό έτος 2018-2019 οι εγγραφές της Α' τάξης των ΕΠΑΛ αυξήθηκαν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Η αύξηση θεωρείται αναμενόμενη, αφού το ποσοστό εισαγωγής σε ΑΕΙ αυξήθηκε στο 5% και των ΤΕΙ σε 20% για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. και επιπλέον εφόσον ένας μαθητής του συγκεκριμένου σχολείου έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί στη σχολή της επιλογής του, το πρόγραμμα της οποίας αποτελεί συνέχεια του προγράμματος σπουδών της ειδικότητας που παρακολουθεί στο σχολείο. Τέλος δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. να εισάγονται σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό τμημάτων σχολών από όπ-γίνονταν παλαιότερα.

Από το 2018 έχει αρχίσει η διαδικασία ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, δηλαδή τα ΤΕΙ μετατρέπονται σε ΑΕΙ με μια διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης. Μόνο ένα ΤΕΙ της χώρας δεν έχει δεχθεί να συμμετάσχει σε αυτή την διαδικασία, το ΤΕΙ Κρήτης. Αυτό λοιπόν σημαίνει αυτόματα πως σε λίγο δεν θα υπάρχουν ΤΕΙ, αφού θα έχουν γίνει όλα ΑΕΙ (εκτός από αυτό της Κρήτης). Έτσι, οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ., παρά την αισθητή τους αύξηση διεκδικούν μόνο το ποσοστό του 5%, που αφορά στα ΑΕΙ και όχι του 5% και 20% που είχαν έως ως τώρα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα. Οποιαδήποτε αλλαγή γίνει από την πλευρά του Υπουργείου (μια άνοδος στο 7% η 10% για παράδειγμα) και πάλι θα αφορά μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τους υποψηφίους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί υποψήφιοι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. μένουν ουσιαστικά εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ζητούμε, λοιπόν, τον εκ νέου αναλογικό καθορισμό του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ από τους δυο τύπους σχολείων, με βάση το μαθητικό δυναμικό των δύο τύπων σχολείων.

 

Εκ του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου

του 2ου ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 4ου ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Ο Δ/ντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας, μετά το θόρυβο των τελευταίων ημερών που αφορά στις φθορές που άγνωστοι προκάλεσαν στο σχολείο μας και ιδιαίτερα μετά από χθεσινά δημοσιεύματα μερίδας φορέων της πόλης σύμφωνα με τα οποία «…η διεύθυνση του σχολείου υπονοεί την εμπλοκή των μαθητών στα γεγονότα», δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα εμπλοκής μαθητών στη διάρρηξη που σημειώθηκε το βράδυ 20-21/3/2019.

Η θέση του Δ/ντή και του Συλλόγου Διδασκόντων είναι ότι άγνωστοι και σίγουρα όχι μαθητές, προκάλεσαν τις φθορές στο σχολείο μας.

Ο Δ/ντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας

 

 

Ανακοίνωση Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου Λυκείου

 

Το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας, συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των μαθητών, που γίνεται με αφορμή την ανακοίνωση του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ. Όχι, οι κινητοποιήσεις αυτές δεν έχουν ούτε επετειακό χαρακτήρα, ούτε γίνονται επειδή υποκινούνται από κάποια κέντρα.

Κανένα σύστημα δεν είναι μόνο καλό ή μόνο κακό. Σε καμία περίπτωση όμως τα συστήματα δεν μπορεί να αλλάζουν σε χρόνο που δημιουργούν αναστάτωση στους μαθητές, που ενώ έχουν ξεκινήσει τον αγώνα της μάθησης με ένα σύστημα, έρχεται ένα νέο να τους ανατρέψει τα πάντα και να τους βάλει πρόσθετα βάρη.

Ειδικά το θέμα της αύξησης της διδακτέας ύλης, είναι κάτι που αλλάζει όλο το πρόγραμμα των μαθητών, ειδικά της Β' Λυκείου που σε 14 μήνες θα κληθούν να διαγωνιστούν και ήδη έχουν καταρτίσει το πρόγραμμά τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να σκεφτεί ώριμα και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις στο νέο νόμο, που θα πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης, όχι μόνο με τους λεγόμενους ειδικούς, αλλά και με τους μαθητές και τους γονείς.

Καλούμε τους μαθητές να εφαρμόζουν πλέον και τους νέους και σύγχρονους τρόπους αγώνα που δεν οδηγεί αποκλειστικά σε κλείσιμο των σχολείων για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε αυτή την προσπάθειά τους εμείς οι γονείς θα είμαστε δίπλα τους.

Επίσης, σε καμία περίπτωση οι αγώνες δεν πρέπει να συνοδεύονται με βανδαλισμούς στα σχολικά κτίρια και χαιρόμαστε που ευτυχώς στην Καρδίτσα οι φθορές είναι ελάχιστες.

Ας μην πάνε να φορτώνουν τα πάντα στους μαθητές και κυρίως ας αφήσουν την αστυνομία έξω από τα σχολεία.

Καλούμε επίσης την αστυνομία να είναι διακριτική με τα παιδιά και τους αστυνομικούς αντί να κάνουν επίδειξη δύναμης στα 17χρονα, να πάνε να πιάσουν κανένα κλέφτη από αυτούς που καθημερινά ρημάζουν τα σπίτια μας.

Μιλάνε όλοι για ζημιές κάποιων Ευρώ στα σχολεία από τα σπασμένα λουκέτα, αλλά δεν μιλάνε και για τις φθορές που γίνονται καθημερινά σε σπίτια και επιχειρήσεις στο νομό μας και όλη τη χώρα, που είναι προϊόν της πολιτικής της κυβέρνησης και της ανυπαρξίας της αστυνομίας.

Ο αγώνας για μια καλύτερη παιδεία πρέπει να είναι καθημερινός μιας και τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας μας και αυτή πρέπει να τα αγκαλιάζει και όχι να τα στέλνει με τις πράξεις των κυβερνώντων, να ζήσουν και να δημιουργήσουν στο εξωτερικό.

Ας σταματήσει επιτέλους η χώρα μας να παράγει μετανάστες, πρώτα φοιτητές και μετά εργαζόμενους.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου Λυκείου