ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΛΑΣΚΑΣ

Το γήπεδο της ΕΠΣΚ...

  • Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ
  • Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 14:12

Το γήπεδο της ΕΠΣΚ...

Η εμμονή της Δημοτικής Αρχής να πάρει την χρήση των γηπέδων του Αγίου Νικολάου από την ΕΠΣΚ, μπορεί να βάλει σε οικονομικές και νομικές περιπέτειες τον Δήμο Καρδίτσας.

Κουραστικό καταντάει πλέον για τους πολίτες να είναι κάθε τόσο θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η χρήση των γηπέδων του Αγίου Νικολάου στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας, αν θα πάρει πίσω την έκταση ο δήμος, ποιος κόβει τα χόρτα και ποιος πληρώνει το ρεύμα!

Η εμμονή της Δημοτικής αρχής και άλλων Δημοτικών Συμβούλων να πάρει πίσω ο δήμος την χρήση των γηπέδων, μπορεί να βάλει σε οικονομικές και νομικές περιπέτειες τον Δήμο Καρδίτσας και θα εξηγήσουμε γιατί.

Η παραχώρηση

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας 3578/4-4-2003 παραχωρήθηκε με ομόφωνη απόφαση ο χώρος στην περιοχή Αγ. Νικολάου στην ΕΠΣΚ, να δημιουργηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις (γήπεδα, κερκίδα, γραφεία, αποδυτήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) για τις ανάγκες της Ένωσης και τη χρήση τους από Σωματεία, τις δε πρωινές ώρες από τους μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Δημοτικών Σχολείων της πόλης.

Πράγματι το έργο κατασκευάστηκε με δαπάνες της ΕΠΟ σε εύλογο χρονικό διάστημα πλην του πλαστικού τάπητα του Γηπέδου και της οικοδομικής άδειας του κτιρίου 2.

Από το 2007, όταν και σταμάτησαν να εκτελούνται εργασίες, λόγω διορισμένης διοίκησης στην ΕΠΣΚ, μέχρι και τον Φεβρουάριο του έτους 2011, ουδεμία πρόοδος εργασιών σημειώθηκε.

Από το 2011 μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από τις Διοικήσεις της Ένωσής μας για την αποπεράτωση του συνολικού έργου και την παράδοσή του προς χρήση. Οι Διοικήσεις της ΕΠΣΚ εξήντλησαν όλες τις δυνατότητες και με τις παρεμβάσεις τους στην ΕΠΟ, στην ΓΓΑ, στους εκάστοτε βουλευτές του Νομού και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πέτυχαν τα ανωτέρω να είναι σύννομα κατασκευασμένα κατόπιν σχετικής αδείας.

Τους έπιασε η κρίση

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΠΣΚ έκανε πολύ σημαντικές προσπάθειες και κατασκεύασε μέρος των έργων όπως: γήπεδο 5Χ5, κερκίδες, περίφραξη και όλα αυτά με χρήματα της ΕΠΟ που μετά τις μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου το 2004 στην Πορτογαλία και στην συνέχεια με τις συμμετοχές της σε μεγάλες διοργανώσεις έφεραν έσοδα στην ομοσπονδία.

Μέρος αυτών των χρημάτων ήρθαν στην Καρδίτσα και έγιναν τα παραπάνω έργα.

Η κρίση όμως σταμάτησε τα πάντα και μοιραία αυτό συνέβη και με τα έργα στο γήπεδο.

Την ίδια ώρα όμως που η Δημοτική αρχή της Καρδίτσας διαμηνύει καθημερινά στους πολίτες ότι ο δήμος είναι υπερχρεωμένος, δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, αυξάνει τους φόρους κ.λ.π. Ζητάει από την ΕΠΣΚ να είναι συνεπής σε όλα. Άραγε πόσα έργα έπρεπε να γίνουν στην Καρδίτσα και δεν έγιναν;

Νομίζουν άραγε στον δήμο ότι κάνουν καλό στην πόλη με την εμμονή τους να θέλουν να διώξουν την ΕΠΣΚ από τα γήπεδα, αντί να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση συνύπαρξης;

Ο δήμος ισχυρίζεται ότι η ΕΠΣΚ δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της και ότι τα γήπεδα τα ζητάνε άλλα σωματεία. Άραγε, υπάρχει σήμερα σωματείο που μπορεί να κατασκευάσει τα έργα και θα αναλάβει την σχετική ευθύνη;

Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι τέτοιο ενδιαφέρον δεν υπάρχει και αυτό που θέλουν όλοι είναι να κάνει ο δήμος μια στοιχειώδη διαμόρφωση για να πηγαίνουν να παίζουν μπάλα. Αυτό θέλει να κάνει ο δήμος και όχι τίποτα παραπάνω. Την ίδια ώρα όμως αρνείται ακόμη και να κόψει τα χόρτα από το γήπεδο για να δώσει την δυνατότητα στα παιδιά να παίξουν σε αυτό.

Αντί λοιπόν να βρουν μια φόρμουλα συνεργασίας και να βολευτούν όλοι, έβαλαν στόχο να διώξουν την ΕΠΣΚ. Σκέφτηκαν όμως ότι με την καταγγελία της σύμβασης, κλείνει οριστικά ο δρόμος για να χρηματοδοτηθεί κάποτε το έργο από την ΕΠΟ;

Ακόμη, δεν διάβασαν τον όρο που υπάρχει στην σύμβαση και δίνει την δυνατότητα στην ΕΠΟ να διεκδικήσει πίσω τα λεφτά της αν ο δήμος πάρει πίσω την έκταση;

Φυσικά, αν φτάσουμε εκεί θα υπάρξουν μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, αλλά ποιος προδικάζει ότι τελικά δεν θα κληθούν κάποτε οι δημότες να πληρώσουν της εμμονές κάποιων;

Αυτό που βγάζουμε όμως ως συμπέρασμα από τις συνεχείς αναβολές είναι ότι ο δήμαρχος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο δίκιο και τις οχλήσεις που έχει από συμβούλους του για το θέμα αυτό.

Ας καταλάβουν όμως ότι είναι άλλο ο δήμος και άλλο οι εκλογές της ΕΠΣΚ.

Η αντιπολίτευση

Ακατανόητη είναι φυσικά και η θέση της αντιπολίτευσης. Η παράταξη Παπαλού γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα και ξέρει πολύ καλά ότι τον Δεκεμβρίου του 2013 όταν ήταν οι ίδιοι διοίκηση είχαν επισκεφτεί όλοι μαζί με τον τότεΥφ. Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό, τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή και τον πρόεδρο της ΕΠΣΚ Μ. Παλάσκα, τα γήπεδα και πήραν υπόσχεση από τον υφυπουργό για χρηματοδότηση των έργων.

Η ΕΠΣΚ ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιδέα και συνεχίζει της ενέργειες για να ολοκληρώσει το έργο. Όμως, τα πράγματα στην Ελλάδα άλλαξαν δυστυχώς άρδην.

Έτσι, η αντιπολίτευση θα έπρεπε να μην επιτρέπει στην δημοτική αρχή να παίζει παιγνίδια και για ένα θέμα καθαρά δικής της ευθύνης, να φτιάχνει διακομματικές επιτροπές κ.λ.π. λες και θα λύσουν το Κυπριακό. Στην Ελλάδα αν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή, είπε κάποτε κάποιος σοφός.

Τα ίδια ισχύουν και με τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δ.Σ. Που κακώς δέχονται να συμμετέχουν στο θέατρο του παραλόγου που τους σέρνει η Δημοτική Αρχή.

Διαπαραταξιακή επιτροπή

Στο συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης η πρόταση για αναβολή προκειμένου να συζητηθεί το θέμα από διαπαραταξιακή έγινε από τον κ. Παπαλό και συμφώνησαν τόσο οι κ.κ. Μιχαλάκης, Λέμας και Κρανιάς, όσο και ο κ. Αλεξάκος. Η διαπαραταξιακή θα έχει ένα άτομο από κάθε συνδυασμό, άρα την ευθύνη της απόφασης δεν θα έχει η πλειοψηφούσα παράταξη αλλά όλες, πράγμα θετικό για τον κ. Αλεξάκο που πλέον θα πετάξει αλλού το μπαλάκι και θα ξεπεράσει τις οχλήσεις ατόμων της παράταξής του.

Η συγκεκριμένη επιτροπή με την συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΠΣΚ (εφόσον συμμετέχει), αλλά και του νομικού εκπροσώπου του Δήμου, θα επιχειρήσει να βρει συμβιβαστική λύση και εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα φέρει πρόταση η οποία ο δήμαρχος είπε ότι θα είναι δεσμευτική για την δημοτική Αρχή.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2017.