Λύκοι κατασπάραξαν πρόβατα στο Χάρμα

  • Κατηγορία: Επικαιρότητα
  • Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 06 Αυγούστου 2017 13:58

Οι λύκοι κατασπάραξαν 14 πρόβατα και τραυμάτισαν πολλά ακόμη...

Επίθεση λύκων δέχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, κτηνοτροφική μονάδα στο Δ.Δ. Χάρματος του Δήμου Μουζακίου με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 14 πρόβατα και αρκετά ακόμη να τραυματιστούν και να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε από έναν μεγάλο λύκο και δύο λυκόπουλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή, αν και δεν είναι σύνηθες να επιτίθενται λύκοι σε στάνες στα πεδινά.

Πριν λίγες μέρες παρόμοια επίθεση έγινε και σε άλλη κτηνοτροφική μονάδα στην ίδια περιοχή, δείγμα ότι ο πληθυσμός των λύκων έχει αυξηθεί και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία.

Κι ενώ το πρόβλημα γιγαντώνεται, μέχρι στιγμής η διαδικασία αποζημίωσης, παραμένει και δύσκολη και ανεπαρκής.

Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ, είναι δύσκολο να εισπραχθούν, καθώς προϋποθέτουν τον εντοπισμό των κατασπαραγμένων ζώων, κάτι που συχνά είναι αδύνατο.

Επίσης δεν υπάρχει καμία κάλυψη αποζημίωσης, στην περίπτωση που οι επιθέσεις είναι μεμονωμένες ή καταγράφονται με διαφορά λίγων ημερών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι ένας κτηνοτρόφος, μπορεί να χάνει από επιθέσεις ένα ζώο την ημέρα και να μην λαμβάνει καμία αποζημίωση.

Πλέον οι επιθέσεις σε όλη την Ελλάδα, είναι καθημερινές και είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διαφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο, όπως επίσης είναι επιβεβλημένη και η αλλαγή της διαδικασίας αποζημίωσης.

Δείτε ένα βίντεο από το τρομερό θέαμα που αντίκρισαν οι ιδιοκτήτες της μονάδας...

https://www.youtube.com/watch?v=4jO61P6fxCE