Ο νόμος για το κάπνισμα στην Καρδίτσα

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά αυτή την κατάντια της χώρας μας με το κάπνισμα δεν την έχω ξαναδεί. Να μην μπορείς να πάρεις το παιδί σου και να βγεις σε έναν χώρο εστίασης. Να πας σε ένα εστιατόριο, σε μια καφετέρια και να είσαι υποχρεωμένος να γίνουν τα παιδιά σου και ο ίδιος παθητικοί καπνιστές. Να γυρίζεις στο σπίτι και να τσούζουν τα μάτια σου, να μυρίζεις ολόκληρος νικοτίνη. Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα...

Ειδικά στην Καρδίτσα, τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Οι καπνιστές δεν υπολογίζουν κανέναν. Δεν είναι ότι κάνουν και κανένα τσιγαράκι, αλλά δεν το σβήνουν ούτε λεπτό λες και το κάνουν επίτηδες... Ο νόμος φυσικά υπάρχει, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Την απόφαση αυτή πήρε ο δήμος Καρδίτσας και έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όρισε μάλιστα και ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Απριλίου 2018 για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο Δήμο Καρδίτσας. Μπορεί η ημερομηνία να παραπέμπει σε ψέμα, αλλά ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα γίνει ανέκδοτο, αλλά θα πάρει σάρκα και οστά...

Μάλιστα, ο δήμος ανέφερε ότι για 1,5 μήνα θα γίνει μια μία ενημερωτική καμπάνια από τον δήμο, την Διεύθυνση Υγιεινής της αντιπεριφέρειας Καρδίτσας, την Αστυνομία, των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής και του ιατρικού Συλλόγου. Θα τοποθετηθούν αφίσες σε όλα τα καταστήματα και της δημόσιες υπηρεσίες. Αυτά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ μετά για άλλον ενάμιση μήνα θα γίνονται έλεγχοι και όποιος συλλαμβάνεται να καπνίζει θα του βάζουν να υπογράφει μια δήλωση ότι συναινεί αν υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα να του επιβληθεί πρόστιμο. Την πρόταση αυτή κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Φώτης Αλεξάκος.

Φυσικά, δεν θα ήταν απαραίτητο να παρθεί απόφαση Δ.Σ. μιας και δεν απαιτείται απόφαση για να εφαρμοσθεί ένας νόμος. Όμως, ο δήμαρχος ζητάει την συναίνεση και του υπόλοιπου σώματος για να μειωθεί η πολιτική ευθύνη από τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών. Έγινε επίσης γνωστό ότι προηγήθηκε συνάντηση του δημάρχου με τον Σύλλογο καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής και συμφωνήθηκε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για να αποφασισθούν οι παραπέρα ενέργειες.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου του ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας Αριστοτέλη Σπάνια που ανέφερε ότι το κάπνισμα έχει άμεσα συνδυαστεί με την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου και ζήτησε να γίνει καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης για ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις.

Από την πλευρά της αστυνομίας, ο κ. Γιαπαλής ενημέρωσε ότι αστυνομία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε ελέγχους και ότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ξεκινούν από 500€ για το κατάστημα και 50€ για τον πελάτη και κλιμακώνονται προς τα πάνω. Επίσης ανέφερε ότι ο νόμος δεν αφορά μόνο τα καταστήματα και τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα αυτοκίνητα εφόσον επιβαίνουν σε αυτά παιδιά.

Θετικά αντιμετώπισε το μέτρο ο πρώην δήμαρχος Κώστας Παπαλός, αλλά και η Τσιρέπα - Τσέλιγκα Ευαγγελή που είχε ανακινήσει το θέμα, ενώ αρνητικός ήταν ο Βασίλης Κρανιάς ήταν αρνητικός τονίζοντας ότι πρόβλημα δεν είναι το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους αλλά το ίδιο το κάπνισμα.

Ελπίζουμε ότι τελικά θα εφαρμοσθεί ο νόμος γι το καλό όλων μας. Οι καταστηματάρχες θα καταλάβουν γρήγορα ότι δεν θα χάσουν την πελατεία τους μιας και αυτό θα συνέβαινε αν εφαρμόζονταν το μέτρο περιστασιακά και άλλοι επέλεγαν αν είναι νόμιμοι και άλλοι παράνομοι. Με την καθολική εφαρμογή του μέτρου, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Ενώ όμως το συμβούλιο συζητούσε το θέμα, η αρμόδια επιτροπή ελέγχων, έκανε τη δουλειά της και επέβαλε την ίδια μέρα πρόστιμα σε τρία καταστήματα. Είναι και αυτό ένα δείγμα της ανοργανωσιάς που επικρατεί, και κυρίως όταν φορείς νομίζουν ότι είναι σε θέση να αποφασίσουν αν θα εφαρμόσουν ή όχι ένα νόμο. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν και στην Καρδίτσα σπάμε κάθε ρεκόρ...