Πως κατάντησαν τον κόσμο!

Άστεγη γυναίκα, κοιμόταν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, ενώ οι αυτοκτονίες συνεχίζονται στην πόλη!

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Πριν μερικά χρόνια, ακούγαμε για ανθρώπους στην Αθήνα που ήταν άστεγοι, ακούγαμε για αυτοκτονίες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και μακαρίζαμε την τύχη μας που ζούσαμε σε μια μικρή και ήσυχη πόλη.

Να όμως που όλα τα κακά ήρθαν και στην πόλη μας. Άστεγοι εμφανίστηκαν κατά καιρούς στο αίθριο της αγοράς. Για κάποια χρόνια ένας ζούσε σε ένα μικρό καμαράκι που φυλάσσονται οι μετρητές της ΔΕΗ. Πριν από λίγο διάστημα είχα ασχοληθεί με μια οικογένεια (μητέρα με ανήλικο παιδί) που ήταν άστεγοι τους βοηθούσαν διάφοροι φιλεύσπλαχνοι δημότες. Τους είχαν βρει και μια γκαρσονιέρα να μένουν. Δυστυχώς όμως αυτό κάποια στιγμή έπαψε να υπάρχει και έγινε προσπάθεια να βρεθεί λύση μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας. Επικοινώνησα προσωπικά με τον δήμαρχο και μου είπε ότι δεν μπορεί ο δήμος να κάνει κάτι, διότι ένα πρόγραμμα που υπήρχε είχε καλυφθεί.

Την εβδομάδα που φεύγει, είχαμε ένα ακόμη πρωτοφανές περιστατικό. Στο κέντρο της Κεντρικής Πλατείας οι Καρδιτσιώτες είδαν το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουνίου ένα πράγμα σαν μπόγο, σκεπασμένο χωρίς να υπάρχει κάτι άλλο εμφανές. Δίπλα υπήρχαν μόνο ένα ζευγάρι παντόφλες. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και διαπίστωσε ότι ήταν μια γυναίκα που κοιμόταν. Πως βρέθηκε εκεί, κανείς δεν έμαθε, αλλά ως περιστατικό πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας.

Στα χρόνια της κρίσης στην Καρδίτσα και όλη την Ελλάδα σημειώθηκαν πολλές αυτοκτονίες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και αφορούν το 2015, δηλαδή την χρονιά η κρίση βρίσκονταν στην κορύφωση της, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε όλη την Ευρώπη σε ότι αφορά τις αυτοκτονίες. Φυσικά, τοπ νούμερο αυτό δεν ήταν πραγματικό και ήταν μεγαλύτερο μιας και οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα αποκρύπτονται, εκτός και είναι πολύ εμφανείς, είτε για λόγους κοινωνικούς (στιγματισμός συγγενικών προσώπων) είτε θρησκευτικούς, για να δεχθεί η εκκλησία να τους κηδέψει.

Παρ΄ όλα αυτά όμως η Ελλάδα ήταν σε πολύ καλή μοίρα μιας και η χώρα μας με τις 280 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, είναι φυσικό να έχει λιγότερες αυτοκτονίες από τις βόρειες χώρες που βλέπουν τον ήλιο με το κιάλι και έχουν μεγάλες ελλείψεις σε βιταμίνη D.

Έτσι, κατάντησαν την όμορφη χώρα μας αυτοί που μας κυβέρνησαν εδώ και χρόνια και αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα. Εδώ μας οδήγησαν οι πολιτικές τους. Άνθρωποι που ζούσαν με αξιοπρέπεια, σήμερα είναι άστεγοι. Αυτά που βλέπαμε στις ταινίες και νομίζαμε ότι ήταν μυθοπλασίες, ήρθαν στην πόρτα μας.

Αυτά να βλέπουν οι πολιτικοί μας, οι άρχοντες της αυτοδιοίκησης, όλοι οι κοινωνικοί φορείς. Αν δώσουν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους, όλα μπορεί να γίνουν καλύτερα. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει, διότι ο χορτάτος δεν καταλαβαίνει τον νηστικό. Ο δήμαρχος ενός τόπου πρέπει να χάνει τον ύπνο του να υπάρχει έστω και ένα δημότης που δεν έχει στέγη και τροφή. Αυτοί όμως που περνάνε καλά στη χώρα μας, έχουν τζάμπα σπίτι, νερό, ρεύμα, φαγητό και λεφτά στην τσέπη είναι οι πρόσφυγες. Καλά κάνουν και προσέχουν τους ανθρώπους, αλλά ας κοιτάξουν λίγο και τους δικούς μας ανθρώπους που κοιμούνται καταμεσής των πλατειών... Σταματώ, δεν γράφω άλλα διότι θα με πιάσουν τα κλάματα.