Η κυβερνητική πλειοψηφία...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Σαν βόμβα έσκασε στο Μέγαρο Μαξίμου η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη των ΑΝΕΛ, αφού με 152 βουλευτές πλέον τα περιθώρια και η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή στενεύουν επικίνδυνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να εκτιμούν ότι θέμα πτώσης της κυβέρνησης δεν υπάρχει. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός από το Λονδίνο, μπροστά στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι έσπευσε να διαμηνύσει ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα είναι «πολύ σκληρό για να πεθάνει».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ενώ ο πρωθυπουργός το παίζει άνετος, στους ΑΝΕΛ επικρατεί κλίμα καχυποψίας και όλοι υποπτεύονται όλους τους βουλευτές τους για πιθανή αποχώρηση. Άρχισαν μάλσιτα να διαρρέουν πράγματα που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Είπαν ότι έγινε μυστικό ραντεβού το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Γιώργου Λαζαρίδη, σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει να μην αποχωρήσει από το κόμμα. Εκεί, μπροστά στην Κουντουρά και τη Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο Πάνος Καμμένος έβαλε τον κ. Λαζαρίδη να ορκιστεί πως δεν θα αποχωρήσει. Η πλευρά Καμμένου διαρρέει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον βουλευτή, αλλά εκείνος ανεξαρτητοποιήθηκε το πρωί της επόμενης μέρας!

Στο Μαξίμου επιχειρείται να περάσει η εικόνα μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία που ετοιμάζουν «συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, εκτελώντας εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως λένε. Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι 152, αλλά δεν θα μας εκπλήξει σε λίγο διάστημα να έχουμε 160».

Έντονα αντέδρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στα σενάρια που διοχετεύονται και θέλουν η «δεξαμενή» του κυβερνητικού σχήματος να φτάσει ως το Ποτάμι, μετά την αποχώρηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη που έριξε τον αριθμό των κυβερνώντων βουλευτών στους 152. Στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαν χθες ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια είτε για περαιτέρω συρρίκνωση της πλειοψηφίας, είτε για τις «εφεδρείες» που ενδεχομένως μπορούν να εξευρεθούν στη Βουλή από ανεξάρτητους βουλευτές ή από μέλη άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στα σχετικά σενάρια έχουν ακουστεί πολλές φορές ονόματα όπως αυτό του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη, αλλά και του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη. Ωστόσο, ο μεν Χάρης Θεοχάρης έχει διαμηνύσει σε συνομιλητές του πως η καταρχήν θετική άποψη που έχει για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν συνεπάγεται… ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (αν και ο ίδιος απουσίασε από την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει κατά της κυβέρνησης η ΝΔ) ενώ ο Σπύρος Δανέλλης κατήγγειλε «σταλινικές μεθόδους απαξίωσης» και ξεκαθάρισε, με δήλωσή του στο facebook, πως αν αποφασίσει να αποχωρήσει από το Ποτάμι, δε θα «μετακομίσει» σε άλλο κόμμα, αλλά θα παραδώσει την έδρα του. Από που θα γίνουν λοιπόν οι 152 βουλευτές 160;

Ξέρουν πολύ καλά στο Μαξίμου ότι την ώρα που το καράβι βουλιάζουν, τα ποντίκια φεύγουν από αυτό και δεν πηγαίνουν νέα. Έτσι, ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και διοχετεύουν φήμες για εξαγορά βουλευτών από τους επιχειρηματίες Μαρινάκη και Σαββίδη για να πέσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να πάνε σε εκλογές με την ρητορεία της αποστασίας. Το θέμα όμως δεν είναι τι λένε αυτοί, αλλά ποιος τους πιστεύει...