Δήμοι: Βιλαέτι των δημάρχων

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Ο «Κλεισθένης», ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση είναι πλέον νόμος του κράτους και δυστυχώς η Ένωση Δήμων Ελλάδας, αλλά και σύσσωμοι οι δήμαρχοι έσπευσαν να το καταδικάσουν.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε : «Την ιστορική αυτή στιγμή η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ενωμένη και αποφασισμένη. Ενωμένη η αυτοδιοίκηση θα αγωνιστεί για να μην διαλυθούν οι δήμοι, το κράτος οι ζωές μας».

Δεν μας λένε όμως οι δήμαρχοι, γιατί επιμένουν στη διατήρηση του «Καλλικράτη» που όταν ψηφίστηκε επίσης καταδίκαζαν. Μήπως διότι έμαθαν πλέον να κάνουν την δουλειά τους με αυτόν και φοβούνται ότι ο «Κλεισθένης» θα τους βάλει ξανά σε περιπέτειες;

Ο «Καλλικράτης» κατέρρευσε γρήγορα χωρίς ουσιαστικά να αναβαθμίσει την λειτουργία των Δήμων. Το εκλογικό σύστημα, αυστηρά υπερενισχυμένο και δημαρχοκεντρικό, δημιούργησε προβλήματα από την πρώτη ημέρα. Η απόλυτη εξουσία των δημάρχων, οι πλαστές πλειοψηφίες, ο αντιδημοκρατικός τρόπος λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και των άλλων οργάνων (επικύρωση αποφάσεων που είχαν ληφθεί εκ των προτέρων από την πλειοψηφία), έγιναν καθημερινό φαινόμενο.

Αντί τα Δημοτικά Συμβούλια να είναι ο ζωντανός οργανισμός σύνθεσης απόψεων των δημοτικών συμβούλων, συνέβησαν τα αντίθετα. Αποφάσεις που λαμβάνονταν, δεν εφαρμόζονταν ποτέ, είχαμε σωρεία απευθείας αναθέσεις έργων που δινόταν όπου ήθελαν οι πλειοψηφίες και ο εκάστοτε δήμαρχος που έκανε παιγνίδι και έστηνε από την πρώτη ημέρα της εκλογής του το σκηνικό των επόμενων εκλογών. Έτσι, οι δήμαρχοι έφτιαξαν σε κάθε χωριό και μερικούς τοπικούς παραγοντίσκους που ζούσαν εις βάρος των υπολοίπων δημοτών. Αν ήσουν καλό παιδί, θα έπαιρνες και μια αναθεσούλα για να ζήσεις τα παιδάκια σου. Αλλιώς, ήσουν καταδικασμένος σε οικονομικό μαρασμό και χρεοκοπία.

Το κακό είναι ότι αυτοί που συμμετείχαν στο σύστημα μέχρι σήμερα, τώρα θέλουν να γίνουν οι ίδιοι αρχηγοί και να καθίσουν στην καρέκλα του δημάρχου. Αλήθεια, αυτά που επέτρεπαν να τα κάνει μέχρι σήμερα ο δήμαρχος που υπηρετούσαν ως αντιδήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί να μην θελήσουν να τα κάνουν και οι ίδιοι αν σπάσει ο διάολος το πόδι του και εκλεγούν;

Θεωρώ ότι η απλή αναλογική θα αναβαθμίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ότι πέρα από όσα λέγονται, τελικά οι δημοτικοί σύμβουλοι θα συμπεριφέρονται υπεύθυνα και τελικά μπορεί επιτέλους να απελευθερωθούν υγιείς δυνάμεις του τόπου που χρόνια απέχουν λόγω του έντονου κομματισμού και των τοπικών συμφερόντων και συντεχνιών. Αρκεί, βέβαια, να βοηθήσουν με την ψήφο οι πολίτες.

Κατά τη γνώμη μου καλύτερο όλων είναι το Γερμανικό σύστημα εκλογής με το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους δημοτικούς συμβούλους και ενιαίο για τους υποψήφιους δημάρχους.

Για όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει τη δομή και λειτουργία των δήμων στη Γερμανία, τον παραπέμπω στο διαδίκτυο και κάνει εύρεση ως “Δομή και λειτουργία των Δήμων στη Γερμανία. Μία επισκόπηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, θα δει ότι το φθινόπωρο του 2012, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, άρχισε η μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ δημάρχων και περιφερειαρχών από τη Γερμανία, εν ενεργεία και πρώην, με δημάρχους από την Ελλάδα. Πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι λόγω των διαφορών που υπάρχουν στα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και τις δομές των δήμων, πολλά ουσιώδη ερωτήματα έμεναν αναπάντητα, γράφει ο Χάιντς - Ρούντολφ Χάγκενάκερ, Δήμαρχος και μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ενώ λοιπόν γίνονταν συζήτηση για να προωθηθεί η άμεση εκλογή από το λαό, Δημοτικών Συμβούλων και δημάρχων με ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια, δεν έγινε τίποτα διότι ποιος αντέδρασε; Μα η ΚΕΔΕ (συλλογικό όργανο των δημάρχων), φυσικά που δεν ήθελε να γίνει καμία αλλαγή για να μην ανοίξει η όρεξη και σε άλλους πολίτες να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση.

Ήθελαν να υπάρχουν τα τεράστια σε όγκο ψηφοδέλτια, να βάζουν σε αυτά οι ευνοημένοι εργολάβοι τις μανάδες τους και τις γιαγιάδες τους για να πιάσει ο δήμαρχος την ποσόστωση και άσε τους άλλους να τρέξουν να φτιάξουν ψηφοδέλτιο. Έτσι, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχουν δήμαρχοι που εκλέγονταν για δεκάδες χρόνια και αν κανείς πήγαινε να κάνει τον υποψήφιο, του έλεγαν οι εγκάθετοι. “Που πας να μπλέξει, αυτός δεν χάνει με τίποτα”!

Είπε κανείς ότι ο «Κλεισθένης» είναι ο τέλειος νόμος και δεν επιδέχεται βελτιώσεις; Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ο «Κλεισθένης» έρχεται να βάλει φρένο σε όσους είχαν δει τους δήμους ως δικό τους βιλαέτι.

Είναι αργά όμως για δάκρυα κ.κ. αιώνιοι Δήμαρχοι και αιώνιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Κάποτε για όλα τα θέματα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και πλέον ήρθε και η δική σας ώρα να ξεκουραστείτε, διότι μάλλον πολύ σας κούρασε η ενασχόλησή σας με την αυτοδιοίκηση...