Καλημέρα Γονέα 1...

Ο Γιώργος Αμβροσίου σχολιάζει την απόφαση των Γάλλων να καταργήσουν τις λέξεις μαμά και μπαμπάς...

Ποιες είναι οι ποιο αγαπημένες λέξεις στον κόσμο; Αναμφισβήτητα είναι οι λέξεις μαμά και μπαμπάς. Μάλιστα, αν αναφέρει κανείς αυτές τις λέξεις σε ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες το 90% αυτών θα καταλάβουν την έννοιά της.

 

Κι όμως, στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλοντας να είναι πολιτικώς ορθός απέναντι στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων, καταργεί τις πιο αγαπημένες και αναγνωρίσιμες λέξεις όλου του κόσμου. Με την δικαιολογία ότι θέλει να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στους ομοφυλοφίλους, ο Γάλλος Πρόεδρος και η παράταξή του κατέθεσαν μια τροπολογία που αλλάζει τα οικογενειακά στοιχεία των παιδιών:

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, η νέα πραγματικότητα επιβάλει μια διαφορετική προσέγγιση ενός, μέχρι τώρα, αυτονόητου θέματος. Διότι όταν ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων βρίσκεται μπροστά σε μια προς συμπλήρωση αίτηση, ποιος από τους δύο, άνδρες ή γυναίκες, που αποτελούν το ζευγάρι των γονέων ενός ανήλικου είναι ο πατέρας και ποιος η μητέρα; Η σχετική τροπολογία συζητήθηκε στη Βουλή και η υπουργός Βαλερί Πετί που έθεσε το ζήτημα, εξήγησε ότι «είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειες» με βάση το φύλο των γονέων τους... Το σχετικό διάταγμα αναφέρει ότι «Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2». Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια του νόμου του 2013 για την νομική ισότητα των γάμων ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.

 

Δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις που προέρχονται από τους Γάλλους, παραδοσιακούς ή συντηρητικούς. Αλλά την μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του προέδρου των ομόφυλων γονέων που δήλωσε ότι: «Αν και θέλουμε να καλωσορίσουμε το γεγονός, γιατί μας επιτρέπει ισότιμη συμμετοχή στα σχετικά έγγραφα, κάτι που δεν ίσχυε πριν από αυτό, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως ένας τέτοιος διαχωρισμός θα προκαλέσει ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο γονείς, για το ποιος είναι ο νούμερο 1 και ποιος ο νούμερο 2».

 

Η άποψή μου είναι ότι όλα αυτά που συμβαίνουν και πολλά έχουν γίνει νόμος και του Ελληνικού κράτους, το μόνο που κάνουν είναι να τορπιλίζουν την έννοια της οικογένειας. Η οικογένεια είναι αυτό που κρατάει ζωντανή την κοινωνία μας. Μπορεί ο θεσμός της οικογένειας να έχει υποστεί πλήγματα, τα διαζύγια να χτυπάνε κόκκινο και να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά ποτέ δεν θα ισχύσει αυτό που λένε κάποιοι ότι η οικογένεια δεν έχει μέλλον ή ότι δεν είναι και τόσο σημαντική. Ας δούμε τι έχουν πει για την οικογένεια κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι

 

Ο μεγάλος παιδοψυχολόγος Ζαν Πιαζέ (Jean Piaget) είπε: «Η οικογένεια είναι το σημαντικότερο Σχολείο της ζωής μας.»

 

O Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ (Martin Luther King Jr.) περιέγραψε την οικογένεια ως το «Σχολείο της αγάπης».

 

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, περιέγραψε την οικογένεια ως το «Σχολείο της ειρήνης».

 

Ο Μπιλ Κλίντον, σε μια του ομιλία στις ΗΠΑ, δήλωσε το 1996: «Η πρώτη μας πρόκληση είναι να αγαπήσουμε τα παιδιά μας και να ενισχύσουμε τις οικογένειές μας. Οι οικογένειες είναι το θεμέλιο της ζωής. Όσο ισχυρότερες οικογένειες έχουμε, τόσο ισχυρότερο έθνος θα έχουμε.»

 

Οι οικογένειες είναι οι βασικές μονάδες, πάνω στις οποίες χτίζεται η κοινωνία μας. Καθένας μας προέρχεται από μια οικογένεια και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε μια οικογένεια. Όταν οι οικογένειες διαλύονται, τότε διαλύεται και η κοινωνία.

 

Ελπίζουμε να μην υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση που θα τολμήσει να ανοίξει τέτοιο θέμα στη χώρα μας. Ας μας που αναχρονιστικούς, αλλά εμείς θέλουμε και επιμένουμε να πονάμε και να δίνουμε τα πάντα για την οικογένειά μας. Τα παιδιά μας δεν τα γεννήσαμε για να επιβεβαιωθούμε ως άνθρωποι, αλλά επειδή αγαπάμε τα παιδιά και την οικογένεια.

 

Αυτός είναι ο λόγος που εγώ προσωπικά ενεργοποιήθηκα και είμαι στο Δ.Σ. του Συλλόγου Τριτέκνων. Θέλουμε την οικογένεια, θέλουμε τα παιδιά μας και αυτά θέλουν να έχουν μαμά και μπαμπά και όχι Γονέα 1 και Γονέα 2. Όταν ξυπνάνε τα παιδιά μου θέλω να με φωνάζουν καλημέρα μπαμπά και όχι καλημέρα Γονέα 1 ή Γονέα 2.