Γ. Αμβροσίου: Μου την έπεσαν οι “φουσκωτοί” στις εκλογές της ΕΠΣΚ

Ο Γιώργος Αμβροσίου περιγράφει όσα δυσάρεστα έζησε στην εκλογική συνέλευση της ΕΠΣ Καρδίτσας.

Ξεκίνησα την δημοσιογραφική μου καριέρα, αρχικά ως μαθητευόμενος ανταποκριτής στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ σε ηλικία μόλις 15 ετών. Αρχικά ήμουν ανταποκριτής από τους Σοφάδες μιας και ο Α.Ο. Σοφάδων συμμετείχε τότε επί σειρά ετών στην λεγόμενη Εθνική Ερασιτεχνική, μετέπειτα Δ' Εθνική. Ακολούθως έγινα ανταποκριτής για όλο το νομό και μετέδιδα το ρεπορτάζ της Αναγέννησης που τότε είχε την μεγάλη ομάδα στην Β΄ Εθνική με Αδαμόπουλο, Τσαβαλιά, Δρόσο, Παλαντζά, Κοντοκώστα κ.λ.π. Ήταν η περίοδος 1985-1986 και η ΑΣΑ είχε φτάσει στην Γ. φάση του κυπέλλου αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει τον ΠΑΣ Γιάννενα και τον Ηρόδοτο. Εκεί, στον επόμενο αγώνα κυπέλλου με τον ΟΦΗ (1-1 στην Καρδίτσα και ήττα με 5-3 στην Κρήτη) είχα την τιμή να με καλέσει δίπλα του ο μεγάλος Στάθης Γαβάκης που μετέδιδε τον αγώνα για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Με είδε με μια μικρή μηχανή να τραβάω φωτογραφίες και με φώναξε κοντά του. “Έλα εδώ μικρέ, ποιος είσαι εσύ”, μου είπε. Του είπα το όνομά μου και ότι είμαι ανταποκριτής στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ και τελευταία και στο ΕΘΝΟΣ ΣΠΟΡ. Μου απάντησε ότι έβλεπε το όνομά μου στις ανταποκρίσεις, αλλά δεν περίμενε ότι θα ήμουν μόλις 17 ετών;

Με πήρε δίπλα του εκεί που καθότανε. Του είχαν βάλει ένα θρανίο σχολείου και δύο καρέκλες καφενείου. Ο ΟΤΕ είχε φέρει μέχρι εκεί ένα καλώδιο με την τηλεφωνική γραμμή και ο Μεγάλος Γαβάκης μετέδιδε. Γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι. Εκεί, στα διαλείμματα της μετάδοσης μου είπε πολλά και το κυριότερο ήταν αυτό που βιώνουμε όλοι εδώ και χρόνια. “Το ποδόσφαιρο Γιωργάκη είναι ωραίο άθλημα, αλλά πάει να πέσει σε χέρια του υποκόσμου. Πέρασαν οι εποχές που υπήρχαν πρόεδροι που ήταν πάνω από όλα καλοί άνθρωποι”. Έκτοτε γίναμε φίλοι και επικοινωνούμε ακόμη.

Τον θυμήθηκα το περασμένο Σάββατο όταν πήγα να παρακολουθήσω από κοντά τις εκλογές της ΕΠΣΚ. Φτάνω στο κτίριο του ΕΒΕ που θα γίνονταν η συνέλευση και ξαφνικά βλέπω να είναι μαζεμένοι στο πεζοδρόμιο η “μισή” Καρδίτσα. Ακούω κάποιους να λένε. “Το σάπισαν στο ξύλο τον Παλάσκα. Έφαγε το ξύλο της αρκούδας. Καλά του έκαναν που απέκλεισε τα σωματεία”.

Σε λίγο, βλέπω την αστυνομία να κατεβάζει τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΠΣΚ και να τον βάζει στο περιπολικό. Ο άνθρωπος τα είχε στην κυριολεξία χαμένα και έδειχνε ότι πονάει. Του μίλησα και ούτε με κατάλαβε. Αυτό τον άνθρωπο η αστυνομία αντί να φωνάξει ένα ασθενοφόρο, τον πήγε με το περιπολικό στο νοσοκομείο και το βράδυ το πέρασε εκεί.

Ανεβαίνω στην αίθουσα της συνέλευσης και βλέπω ότι η συνέλευση εξελίσσονταν κανονικά, χωρίς την παρουσία ανθρώπων της απερχόμενη διοίκησης και χωρίς την παρουσία των υπαλλήλων της ΕΠΣΚ, ενώ όπως άκουσα δεν είχαν ούτε καν τα επίσημα βιβλία για την διεξαγωγή συνέλευσης και εκλογών.

Κάποια στιγμή τέθηκε θέμα εκλογής γραμματέα της συνέλευσης. Επειδή δεν υπήρχε επιθυμία από κανέναν, τελικά κάποιοι πρότειναν τον πρώην διαιτητή Ηλία Χατζή. Αυτός δέχθηκε την πρόταση και τελικά ο πρόεδρος ρώτησε αν εγκρίνεται η εκλογή του ως γραμματέας. Οι περισσότεροι φώναξαν εγκρίνεται και μόλις 2 ή 3 είπαν δεν εγκρίνεται και ανάμεσά τους δύο γυναίκες. Τότε, βλέπω δύο τύπους από αυτούς που η πιάτσα ονομάζει “φουσκωτούς” να πλησιάζει προς το μέρος τους και με απειλητικό ύφος να τους λένε. “Είπατε τίποτα εσείς εδώ; Για ξαναπέστε το να το ακούσουμε”; Οι κυρίες φοβήθηκαν και δεν μίλησαν.

Βλέποντας όλα όσα συνέβησαν, αυθορμήτως αντέδρασα. Πετάχτηκα από την καρέκλα μου και φώναξα. “Τι συνέλευση είναι αυτή; Ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν τον κόσμο να ψηφίσει ελεύθερα ακόμη και τον γραμματέα της συνέλευσης”; Αμέσως μου την έπεσε ένας εκ των δύο φουσκωτών. Ήρθε στο μέρος μου και μου είπε κοντά στο αυτί. “Τρέχει τίποτα ρε φίλε. Είπες κάτι ή δεν άκουσα καλά”; προσπάθησα να βγω από την αίθουσα, αλλά μου έκλεινε με το σώμα του τον διάδρομο ανοίγοντας τα πόδια του και με έσπρωχνε πίσω.

Αρχίζω να φωνάζω. “φωνάξτε την αστυνομία να του κάνω μήνυση. Ποιος είναι αυτός που μας κάνει τον μάγκα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι”. Σε λίγο, με πλησιάζει και το άλλο “μπουμπούκι” της παρέας και αρχίζει να μου λέει διάφορα περίεργα. Εγώ και πάλι άρχισα να τους φωνάζω. “Ξέρετε ρε ποιος είμαι εγώ. Δεν πήρατε χαμπάρι ότι δεν σας καταλαβαίνω. Αλλού να τα κάνετε αυτά”. Μάλιστα πήγα και στην δικαστικό που θα διενεργούσε τις εκλογές και τις είπα. “Εσύ δεν τα βλέπεις αυτά”. Ούτε που με κοίταξε.

Τότε, πλησιάζει ένας και λέει στο αυτί του ενός. “Άστον, είναι δημοσιογράφος”. Τότε και οι δύο βάρεσαν οπισθοχώρηση και βγήκαν από την αίθουσα. Ο ένας με πλησίασε και άρχισε να με παίρνει με το καλό. “Έλα μέσα ρε φίλε να παρακολουθήσεις την συνέλευση. Παρεξήγηση, δεν σε πείραξε κανείς”. Φυσικά, σηκώθηκα και έφυγα πεπεισμένος πλέον ότι εκεί μέσα θα συμβούν περίεργα πράγματα.

Είμαι 51 χρόνων και είμαι μέσα στα γήπεδα από 15 ετών ως ανταποκριτής, συντάκτης, επαγγελματίας δημοσιογράφος και από το 1993 εκδότης εφημερίδας στην Καρδίτσα και πρώτη φορά μου συνέβη να με απειλούν και να με εκφοβίζουν μέσα σε μια αίθουσα που βρίσκονταν πάνω από 100 άτομα.

Από που αντλούσαν το θράσος τους αυτοί οι άνθρωποι για να απειλούν τον κόσμο επειδή τόλμησε να ψηφίσει αντίθετα ακόμη και για γραμματέα της συνέλευσης και στην συνέχεια κάποιον που τόλμησε να αντιταχθεί στις πρακτικές τους; Αυτοί που σήμερα θέλουν να λένε ότι είναι εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΣΚ, ήταν όλοι εκεί. Έκαναν κάτι για να προστατεύσουν έναν εκπρόσωπο του τύπου που πήγε εκεί για την κάλυψη της συνέλευσης; Μην πουν ότι δεν με ήξεραν διότι θα δικαιώσουν τον Παλάσκα που λέει ότι κάποιοι δεν είναι κάτοικοι Καρδίτσας.

Έζησα εκλογές σε ποδοσφαιρικές ενώσεις αρχικά στη Λάρισα όταν εκλέγονταν επί σειρά ετών ο Μιχάλης Παπαγεωργίου και αργότερα ο Γιώργος Σαγρής. Οι διαδικασίες ήταν γιορτή για το ποδόσφαιρο.

Έζησα εκλογές και τον Νίκο Κασιούρα και με τον Μανώλη Παλάσκα στην Καρδίτσα. Δεν ξέρω τι μαγείρευαν στο διάστημα πριν τις εκλογές, αλλά ανθρώπους να εκφοβίζουν κόσμο δεν έχω ξαναδεί. Θυμάμαι ότι πάντα υπήρχε η αντιπολίτευση που μιλούσε εξέφραζε αντιρρήσεις κ.λ.π. Αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο, θα περάσει στην ιστορία ως μαύρη σελίδα για το ποδόσφαιρο της Καρδίτσας.

Θεωρώ ότι οι εκλογές αυτές είναι ως μη γενόμενες και καλώ την ΕΠΟ να πάρει άμεσα θέση επί του θέματος. Να καλέσει άμεσα τις δύο πλευρές στα πειθαρχικά τους όργανα και αφού εξετάσει όσα συνέβησαν να προβεί σε βαρύτατες τιμωρίες, ακόμη και αποκλεισμού ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Εν ανάγκη ας ορίσει για ένα χρονικό διάστημα ένα μεταβατικό συμβούλιο από πρόσωπα που δεν έχουν εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις και μετά να γίνουν εκλογές με όλους τους τύπους. Με εκλέκτορες που θα ανακοινωθούν πολύ νωρίς για να έχουν αν κάποιος αποκλειστεί δικαίωμα ένστασης. Να κάνουν αυστηρό έλεγχο σε όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος στις εκλογές, να ελεγχθούν τυχόν κωλύματα και όχι αυτά να τα μαθαίνουμε δεξιά και αριστερά.

Αυτό που έκανε η ΟΥΕΦΑ με την ΕΠΟ που έστειλε τοποτηρητή, να κάνει στην ΕΠΣΚ η ΕΠΟ. Με όσα συνέβησαν, το τοπικό ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να ηρεμήσει. Τα σωματεία έχουν χωρισθεί στα δύο και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αύριο τα διοικητικά της ΕΠΣΚ είναι δυνατόν να δυναμιτίζουν και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Με ποια ασφάλεια ένας γονιός θα στείλει το παιδί να παίξει ποδόσφαιρο όταν ξέρει ότι ο αγώνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να τιναχθεί στον αέρα; Αυτή η κατάσταση στο τοπικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συνεχιστεί.