Αιολικά: Φάουλ υπουργού και αστυνομίας

Τελικά, η δύναμη των εταιρειών είναι πολύ μεγάλη και αυτό φάνηκε και από την αστυνομική κάλυψη που έχουν οι εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν ανεμογεννήτριες στα βουνά.

Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας, με την οποία καταγγέλλει ότι αστυνομικοί απασχολούνται στην περιοχή των Αγράφων για τη φύλαξη μηχανημάτων ιδιωτικής εταιρίας.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: Σας ενημερώνουμε ότι εδώ και μία εβδομάδα, οι Αστυνομικοί της Δ.Α. Ευρυτανίας έχουν εγκλωβιστεί, ύστερα από διαταγή του Αρχηγείου στην καθημερινή εικοσιτετράωρη σταθερή φύλαξη του υπό κατασκευή ιδιωτικών συμφερόντων αιολικού πάρκου, στα βουνά των Αγράφων Ευρυτανίας στα σύνορα με Καρδίτσα.

Στην αρχή οι διαταγές ανέφεραν για 24ωρη φύλαξη του σημείου από έξι αστυνομικούς με δύο οχήματα σε 8ωρη αλλαγή. Στη συνέχεια οι έξι αστυνομικοί έγιναν τέσσερις, επισημαίνοντας ότι η Δ.Α. Ευρυτανίας αριθμεί περίπου εβδομήντα πέντε (75) Αστυνομικούς. Το σημείο που επελέγη για την παραμονή των Αστυνομικών δυνάμεων βρίσκεται ογδόντα (80)!!! χλμ μακριά από την πόλη του Καρπενησίου από όπου προέρχονται κυρίως οι Αστυνομικές δυνάμεις καθώς και σαράντα (40)!!! χλμ. από το Α.Τ. Αγράφων. Η ανωτέρω απόσταση από την πόλη του Καρπενησίου καλύπτεται σε δυόμιση!!!! ώρες περίπου να πας και δυόμιση (!!!) να γυρίσεις καθότι τα 24 χλμ. είναι πολύ κακός χωματόδρομος, μέσα στο βουνό, με επικίνδυνες πέτρες, γκρεμούς, ρέματα, λακούβες κ.α. με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο ενός μοιραίου ατυχήματος. Συνοψίζοντας στην Δ.Α. Ευρυτανίας καθημερινά είκοσι εκ των εβδομήντα πέντε Αστυνομικών που υπάρχουν μετακινούνταν με δύο οχήματα στην περιοχή Καμάρια Αγράφων διανύοντας κυρίως ογδόντα χλμ με πολύ κακό οδικό δίκτυο και δουλεύοντας συνολικά δεκατρείς (13)!!! ώρες ημερησίως.

Η Ένωσή μας, άμεσα αντέδρασε στα ανωτέρω και την 26-09-2019 στην Λαμία πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου και του Γεν. Γραμματέα, με τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας όπου του τέθηκαν τα εξής θέματα:

α) Γιατί να υπάρχει 24ωρη φύλαξη από Αστυνομικές δυνάμεις ενός έργου ιδιωτικών συμφερόντων;

β) Δεν είναι δυνατόν καθημερινώς είκοσι εκ των εβδομήντα πέντε Αστυνομικών που υπάρχουν στην Δ.Α. Ευρυτανίας, να μετακινούνταν με δύο οχήματα στην περιοχή Καμάρια Αγράφων, διανύοντας κυρίως ογδόντα χλμ με πολύ κακό οδικό δίκτυο και δουλεύοντας συνολικά δεκατρείς (13)!!! ώρες ημερησίως. Πως είναι δυνατόν ένας συνάδελφος να είναι ικανός στις έξι η ώρα το πρωί μετά από νυχτερινό, να οδηγήσει σε αυτές τις συνθήκες επί δυόμιση ώρες για να σχολάσει;

γ) Τα περιπολικά οχήματα που μεταφέρουν τους συναδέλφους είναι πολύ παλαιά και καταπονημένα και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει κάποια βλάβη η οποία στα σημεία που κινούνται μακάρι να μην αποβεί μοιραία!!!

δ) Τι θα γίνει με τις εκτός έδρας μετακινήσεις, καθότι πολλοί συνάδελφοι έχουν ξεπεράσει τις τέσσερις δικαιούμενες και θα πρέπει να εγκριθούν ή καθ’ υπέρβαση ημέρες ή οι συνάδελφοι να μην ξαναπάνε.

ε) Το σημείο που επελέγη για να παραμένουν οι συνάδελφοι είναι τέρμα στην κορυφή του βουνού, στην οποία δεν υπάρχουν δέντρα, δεν υπάρχει τίποτα και οι συνάδελφοι είναι άμεσα εκτεθειμένοι στο κίνδυνο κεραυνού. Άλλωστε πέρυσι σε αυτό το σημείο έπεσε κεραυνός και σκότωσε!!! εκατό (100) πρόβατα. Ο κ. Γενικός αφού άκουσε τα ανωτέρω μας ενημέρωσε ότι προς το παρόν είναι αδιαπραγμάτευτη η φυσική παρουσία της Αστυνομίας στο σημείο καθ΄ ότι υπάρχουν ευθείες απειλές κατά της επένδυσης.

Τα ίδια συμβαίνουν και στο νομό Καρδίτσας, ενώ την ίδια ώρα, οι κλέφτες μπαίνουν στα σπίτια μας, μας κλέβουν, μας ληστεύουν και μας σκοτώνουν, αλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν.

Αίσθηση όμως προκαλούν και οι δηλώσεις του Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη που μιλώντας στην Γερμανική Süddeutsche Zeitung ανέφερε για παράδειγμα επενδυτή που θέλει να φτιάξει αιολικό πάρκο στα Άγραφα, σκοντάφτει όμως από το 2012 σε γραφειοκρατικά εμπόδια και περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Φυσικά, ο υπουργός δεν ήταν ενήμερος, μιας και η εταιρεία από μόνη της καθυστέρησε μια και η πρώτη προσφυγή έγινε στο Σ.τ.Ε. μόλις το 2018. Αυτά αναφέρει σε απάντησή του και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων. Διαβάστε τι αναφέρει μεταξύ άλλων.

1. Το έργο δεν καθυστέρησε από το 2012 όπου πήρε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) , λόγω της προσφυγής μας στο ΣτΕ αλλά για άλλους λόγους όπως θα δούμε παρακάτω. Μετά την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, τον Απρίλιο του 2018, κάναμε προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία κατατέθηκε τον Αύγουστο το 2018. Τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε η εκδίκαση και η απόφαση του ΣτΕ δημοσιεύθηκε 28 Μαΐου 2019. Άρα δεν καθυστερήσαμε εμείς και το ΣτΕ το έργο.

2. Η μεγάλη καθυστέρηση από το 2012 οφείλεται σε λόγους της εταιρείας, που είχε σχεδόν αδρανοποιήσει την αδειοδοτική διαδικασία από το 2012 μέχρι το 2016, με πιθανολογούμενους βασικούς λόγους την καθυστέρηση των εργασιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην περιφερειακή οδό Νεοχωρίου και Μπελοκομίτη, που είναι και η βασική οδός πρόσβασης για την μεταφορά των Α/Γ στο χώρο εγκατάστασης, ή και για λόγους πολιτικής συγκυρίας. Όταν βέβαια υπέβαλε το αίτημα στο ΥΠΕΝ για την τελική άδεια, είχε σωρεία ελλείψεων, με αποτέλεσμα κάθε τόσο οι αρμόδιες διευθύνσεις να ζητούν συμπληρωματικά στοιχεία.

3. Τόσο όμως το ΥΠΕΝ όσο και ο επενδυτής στην όλη αυτή διαδικασία «ξέχασαν» να υποβάλλουν μία μελέτη που αναφέρονταν ως υποχρεωτική στους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, λόγω του ότι η περιοχή του έργου είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση ΕΟΑ, την οποία όφειλε η εταιρεία να την υποβάλει μέχρι την 27-7-2015, η δε έλλειψη της οποίας αναδείχθηκε μέσα από την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο επί λέξη λέει: «Οίκοθεν, όμως νοείται ότι για την έναρξη των εργασιών απαιτείται η υποβολή από την παρεμβαίνουσα (δηλ. την εταιρεία) Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης προς εκτίμηση από την περιβαλλοντική αρχή, όπως, άλλωστε, ρητώς επιτάσσει η ΑΕΠΟ του έργου, κατά τα προεκτεθέντα»

Η εταιρεία άργησε τέσσερα χρόνια να υποβάλει την ΕΟΑ και έχει την απαίτηση το ΥΠΕΝ ούτε καν να την εκτιμήσει. Βέβαια η ΕΟΑ έχει και άλλα προβλήματα. Ένα μόνον εξ αυτών να επισημάνουμε, ότι, δηλαδή, ενώ προβλέπεται να εκπονηθεί μετά από επιτόπιες παρατηρήσεις τουλάχιστον ενός έτους εκπονήθηκε με παρατηρήσεις λίγων ημερών! Γι΄ αυτό και η αρμόδια διεύθυνση δεν έχει εκφέρει ακόμη άποψη.

Και έρχεται τώρα ο κ. Υπουργός να εγκαλέσει στην τάξη όχι τον Δασάρχη Καρπενησίου, που κατά παράβαση του όρου της ΑΕΠΟ αλλά και της απόφασης του ΣτΕ έδωσε το πρωτόκολλο εγκατάστασης για την έναρξη των εργασιών χωρίς την εκτίμηση της ΕΟΑ από το ΥΠΕΝ (και να του κόψει και την σύνταξη), και εγκαλεί τον Δασάρχη Καρδίτσας που απαίτησε την νομιμότητα, δηλαδή την προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών, την έγκριση της ΕΟΑ από το ΥΠΕΝ.

Ενώ όμως συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός λέει ότι του κατέβει και το αρχηγείο της αστυνομίας στέλνει δυνάμεις για να φυλάξουν τους παράνομους που σκάβουν χωρίς άδεια. Αν είναι δυνατόν.