Τους ενοχλούν και τα κοκόρια...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου...

Τελικά, σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που τους φταίνε τα πάντα. Διαμαρτύρονται για τα πάντα και πολλές φορές φτάνουν μέχρι τα δικαστήρια. Άλλοι ενοχλούνται από το ρολόι της πλατείας που χτυπάει κάθε ώρα και λέει την ώρα. Άλλοι ενοχούνται από την καμπάνα της εκκλησίας ή τα μεγάφωνα που μεταδίδουν την θεία λειτουργία; Άλλοι επειδή γάβγισε το βράδυ ο σκύλος του γείτονα και άκουσον – άκουσον, κάποιος στη Γαλλία πήγε στο δικαστήριο τον γείτονα διότι λαλούσε ο κόκορας του τα χαράματα! Λες και ο κόκορας έπρεπε να τηρεί ωράριο...

 

Έτσι, Γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ένας κόκορας, ονόματι Μορίς, μπορεί να συνεχίσει να λαλεί τα ξημερώματα παρά τα παράπονα των γειτόνων, σε μια υπόθεση την οποία τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως μια μάχη ανάμεσα στην πόλη και την ύπαιθρο. «Ο Μορίς κέρδισε και οι ενάγοντες πρέπει να καταβάλουν στον ιδιοκτήτη του 1.000 ευρώ ως αποζημίωση με τόκους» και να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα, δήλωσε στο AFP ο Ζιλιέν Παπινό, ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του Μορίς, της Κορίν Φεσό.

 

Το δικαστήριο του Ροσφόρ, στη δυτική Γαλλία, απέρριψε το αίτημα των γειτόνων της Φεσό να σιωπήσει ο Μορίς. «Σήμερα ο Μορίς κέρδισε μια μάχη για ολόκληρη τη Γαλλία», είπε η Φεσό. Ο 4χρονος πετεινός ζει στο Σεν-Πιερ ντ' Ολερόν, την μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού Ολερόν, με περίπου 7.000 κατοίκους τον χειμώνα και 35.000 το καλοκαίρι. Τα κικιρίκου του ενόχλησαν έναν γείτονα, τον Ζαν-Λουί Μπιρόν, ο οποίος είναι κάτοικος πόλης, αλλά έχει αγοράσει το διπλανό σπίτι σε εκείνο των ιδιοκτητών του Μορίς και προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Η περίπτωση του Μορίς υπενθυμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων στη Γαλλία, οι οποίοι αγοράζουν εξοχικές κατοικίες χωρίς να είναι προετοιμασμένοι για την πραγματικότητα της εξοχής, όπως οι ήχοι των ζώων, τα έντομα ή οι άσχημες οσμές.

 

Παρόμοιες υποθέσεις έχουν φτάσει στο παρελθόν στα γαλλικά δικαστήρια με κατηγορούμενες... αγελάδες ή καμπάνες εκκλησιών, αλλά καμία δεν πήρε τόσο μεγάλη δημοσιότητα όσο η περίπτωση του Μορίς, η οποία προκάλεσε εκδηλώσεις συμπαράστασης μέχρι και από τις ΗΠΑ. Η ιστορία του έφτασε ως τους New York Times που δημοσίευσαν σχετικό άρθρο, ενώ κυκλοφόρησαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Aφήστε με να τραγουδήσω» και «Ομάδα Μορίς» καθώς και μια αίτηση «για τη σωτηρία του Μορίς» που συγκέντρωσε 140.000 υπογραφές.

 

Ας καταλάβουμε όλοι ότι η χαρά να ζούμε στην ύπαιθρο, μπορεί κάποια στιγμή να μας ενοχλήσει και κάπου. Ας δούμε τα πράγματα με άλλη ματιά. Ας δούμε τον κόκορα, τον σκύλο ή την καμπάνα ως μέρος της κουλτούρας μας και ας αφήσουμε τα παράπονα. Ας σταματήσει να μας πειράζει το παραμικρό. Ας σταματήσουμε να εκνευριζόμαστε με το παραμικρό.

 

Μας ενοχλεί ο κόκορας; Μήπως προτιμούμε την αστική όχληση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,

τα θέματα της ηχορύπανσης, οσμορύπανσης, φωτορύπανσης, θερμορύπανσης, υγρορύπανσης, αισθητικής ρύπανσης, ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης και αέριας ρύπανσης; Πονοκέφαλοι, αϋπνίες, ψυχονευρωτικές διαταραχές, ένταση, νεύρα, μείωση της συγκέντρωσης, της απόδοσης, της υπομονής και άλλα πολλά είναι τα συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης των ανθρώπων των πόλεων σε όλες αυτές τις οχλήσεις.

 

Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, ιδού τι ανακάλυψα. Βρήκαν πατέντα να σταματάνε τα κοκόρια να λαλάνε!!! γράφει το σχετικό κείμενο. Πως σταματάμε τα κοκόρια να λαλάνε όταν έχουμε γείτονες που ενοχλούνται; Όλοι γνωρίζουμε ότι πλέον η κοινωνία ενοχλείτε απο τα πάντα. Και όταν πλέον οι κότες απαγορεύονται εμείς πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Ο κόκορας καλώς η κακώς καρφώνει το κοτέτσι μας! Μπορεί να τον ακούσει κάποιος ακόμη και αν βρίσκεται αρκετές πολυκατοικίες μακριά. Μπορούμε άνετα να έχουμε κότες μέσα στη πόλη, αρκεί όμως να μην ενοχλούμε κανέναν. Βέβαια αν σου τύχει ένας κακός γείτονας δεν υπάρχει σωτηρία. Αλλά αν υπήρχε ένας τρόπος να έχουμε κόκορα, και να τον σταματήσουμε απο το λάλημα, δεν θα το δοκιμάζαμε;

 

Στο εξωτερικό που οι άνθρωποι βρίσκονται κάποιες δεκαετίες μπροστά, βρήκαν τη λύση για τους ενοχλητικούς γείτονες. Στην αγορά κυκλοφορεί ένα ειδικό κολλάρο, το οποίο το φοράς στον κόκορα, και αυτός ελαχιστοποιεί το λάλημα του σημαντικά. Σχεδόν δεν ακούγεται όταν πάει να λαλήσει. Το κολλάρο είναι ελαστικό και δεν εμποδίζει το κόκορα, ούτε να φάει αλλά ούτε και να ζευγαρώσει. Ίσα ίσα που μέσα σε λίγες μέρες το συνηθίζει και δεν τον ενοχλεί καθόλου.

 

Αλήθεια περιμένατε ποτέ να δείτε τέτοια πατέντα; Κολλάρο που σταματάει το λάλημα; Νομίζω είναι ότι πιο επαναστατικό έχω δεί, για τους πτηνοτρόφους των αστικών κέντρων, και αυτούς που έχουν προβληματικούς γείτονες.

 

Απίστευτο αλλά αληθινό. Κολάρο στον κόκορα να μην λαλάει. Αλήθεια, φίμωτρο στους ανθρώπους που φωνασκούν και ενοχλούν τα ζώα, πότε θα ανακαλύψουμε;