Η ανεργία καλπάζει, αλλά εργάτες γης για τα σπαράγγια δεν υπάρχουν

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Πριν από 20 χρόνια, έκαναν κάθε πρωί ραδιοφωνική εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καρδίτσας. Με ειδοποιούν από την γραμματεία ότι ήταν ένας αγρότης από την Ανάβρα Καρδίτσας που ήθελε να κάνει μια καταγγελία. Μίλησα λίγο μαζί του και μου είπε πως τα καπνά κινδύνευαν να μείνουν αμάζευτα, διότι τους εκβίαζαν οι Αλβανοί εργάτες.

 

Χωρίς να ρωτήσω περισσότερα, τον έβγαλα στον αέρα και μου το σκάει το μυστικό. Οι εργάτες μου λέει, απεργούν και μας εκβιάζουν ότι αν δεν αυξήσουμε το μεροκάματο δεν θα δουλέψουν. Άλλη λύση – τον ρωτάω – δεν έχετε;

Όχι – μου απαντά – διότι μόνο οι Αλβανοί δουλεύουν πλέον στη γη!

 

Αυτό το έζησα ο ίδιος σε πολύ μικρή ηλικία, όταν πηγαίναμε στα γύρω χωριά των Σοφάδων ως εργάτες γης και εργαζόμασταν κυρίως στο μάζεμα του καπνού.

 

Η συγχωρεμένη η μάνα μου ήταν επί σειρά ετών εργάτρια γης και ο αρχηγός της παρέας γυναικών που δούλευε σε όλες τις αγροτικές εργασίες. Σκάλισμα, μάζεμα καπνού, βαμβακιού κ.λ.π.

 

μαζί της πήγαινα και εγώ σε ηλικία 15 ετών, με λιγότερο μεροκάματο. Εμείς πιάναμε δουλειά στις 5 το πρωί για να έχουμε μαζέψει το καπνό πριν βγει ο ήλιος και μετά η δουλειά συνεχίζονταν μέχρι το μεσημέρι στο στεγνωτήριο όπου γίνονταν το κρέμασμα στα καλάμια και μετά στο στεγνωτήριο για να ξεραθούν με καθαρά φυσικό τρόπο. Εκεί, έβλεπα ότι τα παιδιά και οι γυναίκες της οικογένειας που είχε το χωράφι, δεν δούλευαν ποτέ. Εμείς είχαμε φτάσει στην μέση τη δουλειά και μετά ξυπνούσε ο κανακάρης του αφεντικού με την τσίμπλα στο μάτι και την φέτα με τη μερέντα στο χέρι. Μετά, καβαλούσε το μηχανάκι και πήγαινε βόλτα με τους άλλους κανακάρηδες του χωριού. Από δουλειά τίποτα.

 

Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, μιας και όλοι νέοι έχουν από ένα πτυχίο, πολλές φορές άχρηστο και ένας πτυχιούχος δεν μπορεί να μαζεύει καπνό ή σπαράγγια. Έρχεται το κράτος που επεκτείνει λόγω πανδημίας τα επιδόματα ανεργίας και με όλα αυτά, έμειναν αμάζευτα φέτος τα σπαράγγια στην Ημαθία.

 

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ. Ένα βήμα πριν μπουν στα χωράφια και γκρεμίσουν τα τούνελ που με τόσο κόπο έφτιαξαν για να αναπτυχθεί το σπαράγγι που φύτευσαν, βρίσκεται η πλειονότητα των παραγωγών του δήμου Αλμωπίας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας. Κι αυτό γιατί, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διάδοσης της covid-19, δεν υπάρχουν μετακλητοί εργάτες γης και έτσι το προϊόν δεν μπορεί να συγκομιστεί. Η καταστροφή των καλλιεργειών, θα σημάνει τεράστια οικονομική ζημιά για τους ίδιους τους παραγωγούς, ενώ θα πληγεί και η εθνική οικονομία, δεδομένου ότι το σπαράγγι, αποτελεί ένα προϊόν που εξάγεται σε ποσοστό άνω του 90%.

 

Αυτά επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς Πέλλας, Γιώργος Κονάκογλου, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα που μιλάμε, στις σπαραγγοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή, θα έπρεπε να συγκομίζουν περισσότεροι από 700 εκπαιδευμένοι και έμπειροι μετακλητοί εργάτες γης. Αυτή τη στιγμή είμαστε περί τα 200 άτομα στην περιοχή, που καλλιεργούμε, μιας και το σπαράγγι δεν είναι η μόνη μας ενασχόληση, και συγκομίζουμε ταυτόχρονα». Τα 141 μέλη της ομάδας παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς, καλλιεργούν 1.000 στρέμματα με σπαράγγι και ενώ η φετινή παραγωγή θα μπορούσε εν δυνάμει να ξεπεράσει τους 750 τόνους, «ωστόσο σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε μαζέψει ούτε 50 τόνους και αν δεν βρεθεί λύση χθες με τους μετακλητούς εργάτες γης, πιστεύω ότι δεν θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε περισσότερους από 250 τόνους συνολικά», επισήμανε.

 

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η καλλιέργεια σπαραγγιού καλύπτει περί τα 20 χιλιάδες στρέμματα, με τη μέση ετήσια παραγωγή στα 10-12 χιλιάδες τόνους. Σπαράγγι καλλιεργείται σε διάφορα χωριά νομών της Βόρειας Ελλάδας κυρίως, μεταξύ των οποίων σε: Πέλλας (χωριά Γαλατάδες, Κρύα Βρύση,Αγ,Λουκάς και Ακρολίμνη), Ημαθίας (Πλατύ, Πλάτανος), Καβάλας (Χρυσούπολη, Χρυσοχώρι), Ροδόπης (Αμβροσία, Παλλάδιο), Έβρου (Τυχερό, Πύθιο) και Λάρισας (Ομόλιο και Παλαιόπυργος). Μεταξύ άλλων, ο κ. Κονάκογλου έκανε έκκληση για έλευση εργατών γης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι ο συνεταιρισμός προσφέρει 30 ευρώ μεροκάματο και διαμονή. Αντίστοιχα προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη μετακλητών εργατών γης, αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι παραγωγοί που βρίσκονται σήμερα στο στάδιο συγκομιδής των προϊόντων τους.

 

Το ακούτε άνεργοι όλη της χώρας; Μεροκάματο 30 ευρώ και περιοχές από τον Έβρο, μέχρι τη Λάρισα. Αντίστοιχα, υπάρχουν μεροκάματα στην Ηλεία για την φράουλα και σε άλλες περιοχές. Σίγουρα θα υπάρχουν και στην Κρήτη. Λεφτά υπάρχουν, αρκεί να αποφασίσουμε να δουλέψουμε. Λεφτά που μπορούν να τα πάρουν συμπατριώτες μας, ενώ τα τώρα τα παίρνουν οι εργάτες που έρχονται από κράτη της βαλκανικής και φυσικά επενδύονται ή καταναλώνονται εκεί και φεύγουν από τη χώρα μας.

#PressGreece

#e-ΑΠΟΨΕΙΣ