Οι ρόλοι, διοίκησης και αντιπολίτευσης ενός Δήμου

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου.

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα μια κόντρα ανάμεσα στην διοίκηση του δήμου Καρδίτσας και την αντιπολίτευση. Η ποιότητα έργων και λόγων, έχει πλέον ξεφύγει για τα καλά και την κύρια ευθύνη – δυστυχώς – την έχει η αντιπολίτευση. Η συμπολίτευση, θα μπορούσε απλά να μην απαντά καθόλου και να αρκείται σε ανακοινώσεις των τριών λέξεων, αλλά μερικές φορές, αυτό εκλαμβάνεται ως αδυναμία και ως εκ των πραγμάτων υποχρεώνεται να μπει και η ίδια στην διαδικασία μακροσκελών απαντήσεων.

 

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η διοίκηση του δήμου, εκλέχτηκε για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και από αυτό θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση είναι για να κάνει εποικοδομητικές προστάσεις και φυσικά να ελέγχει την διοίκηση. Σε όλα αυτά όμως υπάρχουν λεπτές γραμμές που όταν κάποιος τις υπερβεί, στην συνέχεια και δίκιο να έχει, το έχει χάσει εξ’ αρχής.

 

Στο διάστημα, ειδικά μετά τον ΙΑΝΟ, ακούμε πράματα και θάματα από πλευράς τις αντιπολίτευσης και κυρίως, γιατί η διοίκηση αναθέτει τα έργα και δεν τα δημοπρατεί. Ο πρώτος που θα ήθελε να γίνονται τα έργα με δημοπρασίες είμαι εγώ, μιας και θα είχα και μεράδι από την δημοσίευσή τους. Όμως, η διαδικασία της δημοπράτησης θα πήγαινε τα έργα πάνω από ένα χρόνο πίσω και φυσικά οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να περιμένουν για να γίνει η αποκατάσταση όλων αυτών των καταστροφών. Αυτοί που από την μία φώναζαν γιατί γίνονται αναθέσεις, πήγαιναν μετά στα χωριά και έλεγαν ότι η δημοτική αρχή να αποκαταστήσει τις ζημιές. Πάντα όμως έτσι γίνονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Τα ίδια έγιναν και το 1994 όταν πλημμύρισε η Μεταμόρφωση και η πόλη των Σοφάδων. Τα ίδια γίνονται κάθε με τα έργα που θα φτιάξει απευθείας το Υπουργείο Υποδομών και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Η αντιπολίτευση έκανε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ακυρώσει απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την ασφαλτόστρωση δρόμων. Τελικά η προσφυγή απορρίφθηκε και το έργο θα γίνει όπως σχεδιάστηκε. Αυτό που δε κατάλαβε η αντιπολίτευση είναι ότι οι πολίτες εξέλεξαν την νυν δημοτική αρχή και αυτή θα προκρίνει τα έργα που θα κατασκευάσει και όχι η αντιπολίτευση. Η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει και η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει προτάσεις προς το συμφέρον των πολιτών. Για την πολιτική της θα κριθεί στις επόμενες εκλογές. Αν κάπου παρανομεί, τότε τον λόγο έχει ο εισαγγελέας. Όμως, σε ποιόν δρόμο θα πέσει άσφαλτος και σε ποιόν όχι, αυτό θα το αποφασίσει αυτός που διοικεί και όχι η αντιπολίτευση.

 

Παρακολουθώ τα του δήμου Καρδίτσας, ανελλιπώς από το 1991. Δηλαδή, ακριβώς 30 χρόνια. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο των δημοτικών μας συμβούλων. Στην συμπολίτευση, αυτό μπορεί να κρυφτεί αν υπάρχει ένας σοβαρός δήμαρχος. Στην αντιπολίτευση όμως χάσκει από μακριά. Κάποτε δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονταν οι ποιο έγκριτοι πολίτες της πόλης, οι καλύτεροι επιχειρηματίες, οι επιτυχημένοι επιστήμονες, γιατροί που άφησαν εποχή στην Καρδίτσα. Τώρα δυστυχώς αποφασίζουν για μας ή θέλουν να αποφασίσουν άνθρωποι που έχουν αποτύχει επαγγελματικά. Ή και στη ζωή τους. Όλοι όσοι κάθονται στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων, (ανεξαρτήτως παράταξης) ας ανατρέξουν στην ιστορία και ας δουν ποιοι άλλοι στο παρελθών, κάθισαν στα ίδια έδρανα. Ας διαβάσουν την ιστορία που έγραψαν σε αυτή την πόλη και ας προσέχουν κάθε τους ενέργεια που σχετίζεται με τα του δήμου μας.

#PressGreece

#ΘΕΣΣΑΛΙΑ

#ΑΠΟΨΕΙΣ