Εγκλήματα που σοκάρουν...

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Τι τελευταίες μέρες σημειώθηκαν στη χώρα μας τρία φρικτά εγκλήματα. Τρία εγκλήματα που πραγματικά ποτέ δεν θυμάμαι να συνέβησαν άλλη φορά μέσα σε ελάχιστες ημέρα το ένα από το άλλο.

 

Έγκλημα 1ον: Στη Μακρυνίτσα, ένα πανέμορφο χωριό του Πηλίου, ένας 31χρονος ψυχασθενής σύζυγος, λίγο πριν μπει σε ψυχιατρείο, πήγε στο σπίτι της εν διαστάσει 28χρονη συζύγου του και σκότωσε με μαχαίρι την ίδια και τον 30χρονο αδελφό της. Η 28χρονη είχε ένα παιδί με τον δολοφόνος της… Ο δράστης μάλιστα, φέρεται να προκαλούσε τα θύματά του όταν ζητούσαν την προστασία της Δικαιοσύνης για να μην πλησιάζει την πρώην σύζυγό του, λέγοντάς τους «δεν με νοιάζει, θα με κλείσουν μέσα, σε ένα μήνα θα βγω». Την ίδια ώρα, ο πατέρας των δύο άτυχων παιδιών ζητά με σπαραγμό να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο άνθρωπος που τους στέρησε τη ζωή. Ο τραγικός πατέρας συνεχίζει: «Την Πέμπτη κάναμε την καταγγελία στην αστυνομία. Ήρθε εδώ και χτύπησε εμένα και την κόρη μου. Η Κωνσταντίνα δήλωσε στην αστυνομία ότι θα θρηνήσουμε θύματα. Και είχε δίκιο. Τη ζήλευε παθολογικά. Μας απειλούσε όλους τον τελευταίο καιρό. Κι εμένα. Το παιδί μου ετοιμαζόταν να πάει να πιάσει δουλειά. Ένα πράγμα θέλω μόνο. Να σαπίσει στη φυλακή». Ο δράστης στην απολογία του, δήλωσε ότι είχε πάντα μαζί του το μαχαίρι που χρησιμοποίησε για να αμύνεται, ενώ στις ψυχιατρικές γνωματεύσεις που εξετάστηκαν είχε καταγραφεί πως είχε σύνδρομο καταδίωξης.

 

Έγκλημα 2ον: Τραγωδία με θύμα έναν νέο άνθρωπο, ιδιοκτήτη καταστήματος «Γερμανός» στο κέντρο της Κυπαρισσίας. Αυτόπτης μάρτυρας που ήταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα αποκαλύπτει τι συνέβη μεταξύ του ηλικιωμένου και του 39χρονου καταστηματάρχη πριν ο πρώτος φύγει και επιστρέψει με όπλο. «Εγώ χθες επισκέφτηκα το κατάστημα ήταν 4-5 άτομα από έξω. Ήταν ένας κύριος σεληνιασμένος, έκανε ένα βηματάκι πιο μπροστά να επιτεθεί στον Κώστα. Δεν αναγνώριζε τον λογαριασμό και ήθελε να διακόψει το τηλέφωνο. Του έλεγε το συγχωρεμένο το παλικάρι "κύριε έχετε υπογράψει συμβόλαιο δεν γίνεται"» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι ο διάλογος συνεχίστηκε σε αυτό το πλαίσιο. Λίγο μετά και ενώ περίμεναν από έξω πελάτες, ο 39χρονος του ζήτησε να βγει έξω. «Βγήκε και την έπεσε στους πελάτες που περίμεναν να πληρώσουν τους λογαριασμούς» ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο δράστης διαπληκτίστηκε με το θύμα για τον λογαριασμό τηλεφώνου ύψους 170 ευρώ για αυτό και ζητούσε να διακοπεί η σύνδεση. Ο ηλικιωμένος αποχώρησε, μπήκε σε ένα ταξί και επέστρεψε με το όπλο με το οποίο πυροβόλησε το θύμα του και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

 

Έγκλημα 3ον: Πρωτοφανές έγκλημα στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όταν ένας ασθενής αποσύνδεσε τον αναπνευστήρα ενός 76χρονου, ο οποίος ήταν διασωληνωμένος και πάλευε να νικήσει τον κορονοϊό και να μείνει στη ζωή. Ο 76χρονος, όμως, βρήκε τραγικό θάνατο αφού, σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας άλλος ασθενής που βρισκόταν ακριβώς δίπλα του αποσύνδεσε το μηχάνημα επειδή τον ενοχλούσε ο ήχος που έκανε. Από την πρώτη στιγμή, γιατροί και νοσηλευτές υποψιάστηκαν πως υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο 76χρονος ασθενής είχε χάσει τη ζωή του και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Στις 23:00 την Τετάρτη, 7 Απριλίου, οι γιατροί βάρδιας άκουσαν τον συναγερμό από τα μηχανήματα στο δωμάτιο 235 και έσπευσαν να βοηθήσουν. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ οι γιατροί «διαπίστωσαν ότι είχε βγει η πρίζα του αναπνευστήρα, ο σωλήνας αερισμού είχε βγει από τη βάση του και η οθόνη του αναπνευστήρα είχε αναποδογυρίσει». Η εικόνα που παρουσίαζε ο χώρος δίπλα από το κρεβάτι του 76χρονου έβαλε σε υποψίες του γιατρούς καθώς «ήταν σε καταστολή και δεν ήταν σε θέση να αφαιρέσει από μόνος του τη συσκευή». Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του 76χρονου αστυνομικοί της Ασφάλειας αλλά και της Σήμανσης έφτασαν στο δωμάτιο και ερεύνησαν τα μηχανήματα για αποτυπώματα. Εκεί, εντόπισαν στη συσκευή του αναπνευστήρα δακτυλικό αποτύπωμα του 60χρονου που νοσηλευόταν επίσης με Covid δίπλα στον 76χρονο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 60χρονος που κατηγορείται για δολοφονία, ενοχλήθηκε από τον ήχο των μηχανημάτων, σηκώθηκε και τα αποσυνέδεσε στέλνοντας στον θάνατο τον άτυχο άνδρα. Ο 60χρονος νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ φέρεται να είναι παλιός γνώριμος της αστυνομίας, καθώς στο παρελθόν έχει απασχολήσει ξανά τις Αρχές.

 

Τα τρία αυτά εγκλήματα που έγιναν με διαφορά ολίγων ημερών, δείχνει ότι ο κόσμος έχει πλέον περιέλθει σε παράκρουση. Σίγουρα θα πρέπει να πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ψυχιατρικό ιστορικό, αλλά εδώ θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος δικό μας ή όταν βλέπουμε κάτι γύρω μας. Αν βλέπουμε κάτι και δεν αντιδρούμε, γινόμαστε συνένοχοι και στο τέλος μπορεί να πέσουμε και οι ίδιοι θύματα ενός ανθρώπου που η αρρώστια του τον καθιστά επικίνδυνο.

 

Από την άλλη όμως, όλα αυτά δείχνει και την ανοργανωσιά του κράτους ή και την ασάφεια των νόμων. Ειδικά στην Μακρυνίτσα, οι άνθρωποι είχαν πάει στην αστυνομία που όμως δεν έδρασε γρήγορα. Να όμως που το κακό έγινε. Ας μην κλείνουμε τα μάτια και ας φροντίζουμε να δίνουμε λύσεις ή να καταγγέλλουμε όσα περίεργα βλέπουμε γύρω μας. Έτσι προσφέρουμε υπηρεσία στην κοινωνία...