Περί ανάστασης και τζάμπα μαγκιάς…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Φέτος, το Πάσχα θα εορτασθεί ξανά με περιορισμούς, όπως άλλωστε υπάρχουν περιορισμοί και σε όλες της δραστηριότητες της ζωής μας. Έτσι, η ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ του Σαββάτου και στο προαύλιο των ναών με μέτρα ασφαλείας.

 

Αμέσως άρχισαν οι διάφοροι να λένε τα δικά τους. Ο σύνδεσμος κληρικών μας είπε ότι αυτό είναι αντιχριστιανικό μιας και ο Χριστός είχε αναστηθεί Κυριακή, δηλαδή 12 και 1 τη νύχτα και όχι νωρίτερα, διότι τότε είναι σαν να έχει αναστηθεί Σάββατο!!! Σε όλους αυτούς, απαντώ ως εξής. Όλοι ξέρουμε ότι στα χωριά μας που δεν έχουν όλα τον δικό τους ιερέα, εδώ και πολλά χρόνια η Ανάσταση ξεκινούσε να ψάλετε από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου και μέχρι τις 12 τη νύχτα, μιας και ο ίδιος ιερέας πήγαινε κάθε ώρα και σε διαφορετικό χωριό. Άραγε, όλα αυτά τα χρόνια, οι πιστοί χριστιανοί των χωριών αυτών, δεν έπαιρναν κανονικά τις ευλογίες του μυστηρίου και η εκκλησία διέπραττε μια απάτη εις βάρος τους μόνο για να μαζέψει τα λεφτά στο παγκάρι; Αν τους το πεις αυτό, θα πάρεις την απάντηση πως όλα επιτρέπονται κατά οικονομία.

 

Κάποιοι άλλοι άρχισαν να κάνουν αναλύσεις ότι κακώς η ανάσταση θα γίνει στις 9 και όχι στις 12, μιας αν την μία ή την άλλη ώρα θα γίνει μεγαλύτερος ή μικρότερος συνωστισμός στις πόλεις. Ο καθένας λέει την δική του γνώμη που νομίζει ότι είναι η σωστή, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν άδικο. Κανείς όμως δεν υπολογίζει ότι υπάρχουν και οι επιστήμονες που αποφασίζουν και ίσως αυτοί κάτι παραπάνω να γνωρίζουν και ίσως να βασίζονται σε μελέτες και πρακτικές άλλων χωρών. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους νεοέλληνες που τα ξέρουν.

 

Σε όλους αυτούς οου αντιδρούν στα πάντα, ένα έχω να πω. Αγαπητέ φίλε και φίλη… Τόσα χρόνια πήγαινες στην Ανάσταση για 10 λεπτά, ίσα-ίσα για το “Χριστός ανέστη”, και μετά έτρεχες στο σπίτι για τη μαγειρίτσα. Τόσα χρόνια περίμενες να βγεις μετά τη μαγειρίτσα και να πιεις μέχρι σκασμού, να μεθύσεις και να γυρίσεις ξημέρωμα στο σπίτι. Ούτε ήξερες τι γιόρταζες.

 

Προτείνω λοιπόν φέτος να θέσουν έναν όρο. Όποιος θέλει να πάει στην Ανάσταση, να δηλώνει συμμετοχή. Όποιος είναι από τους τυχερούς που θα μπορέσουν να μπουν στην εκκλησία, αυτό θα γίνει στις 10 το βράδυ και μετά θα κλείσουν οι πόρτες και θα ανοίξουν ξανά με το πέρας της λειτουργίας, στις 3 το πρωί. Έτσι, θα μπουν στις εκκλησίες μόνο όσοι πραγματικά πιστεύουν και παρακολουθούν πράγματι την θεία λειτουργία. Αν γίνει αυτό, θα τρέχουν να κρυφτούν οι περισσότεροι όσων σήμερα φωνάζουν ότι τους στερούν την ανάσταση ή ότι θα γίνει η λειτουργία στις 9 αντί στις 12.

 

Εγώ που ποτέ δεν ήμουν από τους συνεπής χριστιανούς, πραγματικά απορώ ειδικά με κάποιους όταν τους βλέπω να υποστηρίζουν με φανατισμό το δικαίωμα να γιορτάσουν την ανάσταση με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο.

 

Αλήθεια, όλοι αυτοί που τους βλέπουμε να συρρέουν στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης για λίγα λεπτά της ώρας, πόσο σχέση έχουν με την εκκλησία και πόσο κάνουν πράξη στην καθημερινή τους ζωή τις αρχές που διδάσκει η χριστιανική θρησκεία;

 

Ξεχάσαμε τον πανικό που γίνονταν κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή στα τσιπουράδικα μετά την σύναξη των Επιταφίων στην πλατεία; Χιλιάδες πιστοί στις πλατείες, κάποιες δεκάδες σε κάθε εκκλησία. Ποιο είναι το τελετουργικό μετά την επιστροφή των επιτάφιων στις εκκλησίες; Λέει πουθενά ότι μετά από τος κηδείες πάμε να γλεντήσουμε;

 

Όλοι λοιπόν θυμόμαστε ότι δεν μας αφήνουν να κάνουμε ανάσταση. Που ήταν όλοι αυτοί οι Χριστιανοί να διαμαρτυρηθούν όταν δεν τους επιτράπηκε να πάνε στην λειτουργία των Χριστουγέννων; Τότε δεν μίλησε κανείς, γιατί η λειτουργία ξεκινάει ξημερώματα της 25η Δεκεμβρίου και ελάχιστοι πηγαίνουν κάθε χρόνο σ’ αυτήν. Ας μην μπω και σε άλλα όπως ότι για να μεταλάβει κάποιος πρέπει να έχει πρώτα εξομολογηθεί και πολλά – πολλά ακόμη.

 

Ας αφήσουμε λοιπόν τις υπερβολές, ας σταματήσουμε να κάνουμε τους τζάμπα επαναστάτες και ας καταλάβουμε ότι το υπέρτατο του χριστιανισμού, είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αν πράγματι αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, τότε ποτέ δεν τους βάζουμε σε κίνδυνο που μπορεί να τους οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ