Λατρεύω Τσιτσιπά και Σάκκαρη…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Θυμάμαι σαν τώρα την δεκαετία του 1980, να παρακολουθούμε τότε σε ηλικία 14 και 15 ετών, τους μεγάλους τενίστες της εποχής να δίνουν επικές μάχες στους μεγάλους τελικούς του ROLLAND GARROS και του wimbledon.

H ΕΡΤ μετέδιδε τις μεγάλες μάχες του Σουηδού Μπγιόρν Μπόργκ με τον τρελό Αμερικανό Τζον ΜακΕνρό. Ποιος να ξεχάσει τον τελικό του wimbledon του 1980; Την άλλη μέρα τρέχαμε όλοι να αγοράσουμε ρακέτες. Να είχαμε και κανέναν γυμναστή να μας δείξει ποιός θα την κρατάμε; Αν ψάξω, ίσως την βρω να υπάρχει σε κανένα πατάρι του σπιτιού μου στους Σοφάδες. Γήπεδο τένις υπήρχε, αλλά δάσκαλος δεν υπήρχε. Μας είχαν συνεπάρει οι μεγάλες μάχες των κορυφαίων αθλητών τένις της εποχής και δεν ήταν μόνο οι δύο που ανέφερε παραπάνω. Ήταν ακόμη ο Αμερικανός Τζίμι Κόνορς και ο Τσεχοσλοβάκος Ιβάν Λέντλ.

Η Ελλάδα στο αντρικό τένις ήταν ανύπαρκτη με τους Τάσο Μπαβέλας να φτάνει μετά βίας στο 451 του κόσμου, και τον Γιώργο Καλοβελώνη στο 208 του κόσμου.

Στις γυναίκες την δεκαετία του 1980, μεσορανούσε η Τσεχοσλοβάκα και μετά Αμερικανίδα Μαρτίνα Ναβρατίλοβα που κέρδισε18 τίτλους Γκραντ Σλαμ, 31 κύριους τίτλους στο διπλό γυναικών (ρεκόρ) και 10 κύριους τίτλους στο μικτό διπλό. Ακόμη, η Αμερικανίδα Κρις Έβερτ Λόιντ, η Γερμανίδα Στέφι Μαρία Γκραφ.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τους άντρες, μια γυναίκα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα. Εκείνη την εποχή μεσουρανούσε η Αγγελική Κανελλοπούλου, η μητέρα της σημερινής πρωταθλήτριας Μαρίας Σάκκαρη που υπήρξε η πρώτη αθλήτρια τένις στην Ελλάδα, που είχε αξιοσημείωτη διεθνή παρουσία, φτάνοντας τον Απρίλιο του 1987 έως το Νο. 47 της ATP. Ήταν τόσο καλή στα νιάτα της που κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1979, σε ηλικία 14 ετών! Πήρε άλλα 10, αναδείχτηκε δύο φορές αθλήτρια της χρονιάς από τον ΠΣΑΤ, ενώ έχει συμμετάσχει στα προκριματικά του Γουίμπλεντον και του Ρολάν Γκαραός, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984. Τενίστας ήταν και ο παπούς της Μαρίας Σάκκαρη και πατέρας της Αγγελικής Κανελλοπούλου. Μιλάμε για τον Δημήτρη Κανελλόπουλο, πρώην πρωταθλητή και προπονητή της Αγγελικής, από τον οποίο μεταδόθηκε στο σόι το μικρόβιο του τένις.

Η Μαρία Σάκκαρη σήμερα έφτασε στο 18 της παγκόσμιας κατάταξης και έχασε στα σημεία τον ημιτελικό για να φτάσει στον τελικό του ROLLAND GARROS.

Από την άλλη, ο Καρδιτσιώτης Στέφανος Τσιτσιπάς είναι σήμερα 5ος στην παγκόσμια κατάταξη. Είναι ο πρώτος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους τενίστες και ο πρώτος (και μέχρι σήμερα ο μοναδικός) που κατέκτησε τίτλο Γκράν Σλαμ της περιόδου Open.

Λατρεύω στην κυριολεξία τον Τσιτσιπά και τη Σάκκαρη. Τα παιδιά αυτά κατάφεραν να μπουν στους κορυφαίους του τένις στον κόσμο, κάτι στην κυριολεξία αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Θα μου πείτε, τώρα θα ξεκινήσουν όλα τα παιδιά μας να παίζουν τένις και θα βγουν και άλλοι μεγάλοι αθλητές; Θα επαναληφθεί η ιστορία με το μπάσκετ που μετά το 1987 και το κύπελλο Ευρώπης καταφέραμε να μεσουρανήσουμε στην Ευρώπη και τον κόσμο για πολλά χρόνια;

Όχι, αυτό δεν θα γίνει με το τένις. Για να μπορέσει κανείς να διακριθεί στο τένις σε τόσο υψηλό επίπεδο, πρέπει να γεννηθεί με μια ρακέτα στο χέρι και να έχει ταλέντο, στήριξη και εφόδια από την οικογένεια και πολλά λεφτά.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μάνα πρωταθλήτρια με τα χρώματα της Ρωσίας, πατέρα δάσκαλο που παράτησε τα πάντα και έγινε ο προπονητής του και ο συμπαραστάτης του. Για την Σάκκαρη τα είπαμε για την μάνα της και τον παππού της.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν να χαρούμε τος επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να ακούς την Μαρία να μιλάει Ελληνικά την ώρα που αγωνίζεται. Να ακούς τα επιφωνήματα χαράς, απογοήτευσης, πόνου στην Ελληνική γλώσσα… Να βλέπεις τον Στέφανο μα μιλάει στην συνέντευξη στην Ελληνική γλώσσα και να λέει ότι είναι περήφανος που είναι Έλληνας.

Το χρειαζόταν αυτή η Ελλάδα μας. Να βλέπει όλη η υφήλιος ότι η Ελλάδα δεν η είναι η ψωροκώσταινα που την νόμιζαν. Οι Έλληνες μπορεί πριν μερικά χρόνια να ζητιάνευαν δανεικά για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αλλά ταυτόχρονα έκανε και άλματα μπροστά. Είναι δείγμα προόδου είναι οι επιτυχίες των αθλητών μας, όχι μόνο στο τένις, αλλά και στον στίβο, οι ποδοσφαιριστές μας που παίζουν πλέον και σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, οι αθλητές του μπάσκετ που κατακτούν την Ευρώπη, οι Έλληνες πρωταθλητές του μπάσκετ που προπονούν μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και κατέκτησε το ΝΒΑ και δηλώσει παντού ότι είναι Έλληνας.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτή τη στιγμή τις μεγάλες χαρές μας τις δίνει ο αθλητισμός και τις μεγαλύτερες ο Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη. Αξίζουν να τους λατρέψουμε…

Στην φωτογραφία, μια οικογένεια τενιστών. Η Μαρία Σάκκαρη με την μητέρα της και τον παππού της...