Οι πυρκαγιές και η ευθύνη των πολιτών…

Με αφορμή την φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου

Ο Σχίνος είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του νομού Κορινθίας και βλέπει προς την πλευράς του Κορινθιακού κόλπου και τις Αλκυονίδες νήσους. Είναι – μάλλον ήταν – ένα πανέμορφο μέρος και είχα την ευκαιρία να το απολαύσω από κοντά, μιας και εκεί έχει εξοχικό στενός μου συγγενής. Αν ανέβει κανείς στα Γεράνια όρη, περνάει στην πίσω πλευρά που βρίσκεται το Λουτράκι και η περαχώρα. Όλη αυτή η διαδρομή είναι πνιγμένη στα πεύκα.

 

Η περιοχή αυτή έχει πιάσει πολλές φορές φωτιά στα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή όμως που καίει ακόμη και εκτίνεται από τον Σχίνο, μέχρι το Αλεποχώρι και μέχρι τα Μέγαρα, είναι η μεγαλύτερο και αυτό συνέβη διότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως και 8 μποφόρ.

 

Η φωτιά που έχει κατακάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και περιουσίες μαίνεται ακόμη σε διάφορα μέτωπα σε Δυτική Αττική και Κορινθία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη μεγάλη φωτιά στα Γεράνεια. Επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια. Επίσης, δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες.

 

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

 

Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η φωτιά είπε ότι «προχωράει η ανακριτική διαδικασία και το ποιος έχει την ευθύνη ή όχι θα αποδειχθεί μέσα από αυτήν. Αν υπάρξει σύλληψη ή προσαγωγή θα ενημερωθείτε», κατέληξε.

 

Δεν πρόλαβε να πιάσει φωτιά στην περιοχή και κάποιοι άρχισαν αμέσως τις θεωρίες συνωμοσίας. Ορισμένα από όσα διάβασα και συγκράτησα είναι τα παρακάτω:

 

- Την φωτιά την έβαλαν όσοι θέλουν να βάλλουν ανεμογεννήτριες στην περιοχή.

- Την φωτιά την έβαλαν για να αξιοποιηθούν οι βωξίτες που έχει η περιοχή. Ας είναι καλά ο Μυτιληναίος και τα μεγάλα συμφέροντα.

- Την φωτιά την έβαλαν όσοι θέλουν να χτίσουν εξοχικά σπίτια στην περιοχή.

Αυτά και πολλά ακόμη…

 

Ποιός έβαλε όμως πραγματικά την φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας; Η προανάκριση δείχνει ότι η φωτιά ξεκίνησε όταν κάποιος αγρότης θέλησε να κάψει τα ξερόκλαδα από τις ελιές που κλάδεψε. Ξεκίνησε από έναν ελαιώνα της περιοχής και επειδή φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά επεκτάθηκε και έγινε το κακό που όλοι βλέπουμε.

 

Οι θεωρίες συνωμοσίας για μια ακόμη φορά κατέρρευσαν, αλλά ακόμη υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η αλήθεια είναι άλλη και πως όλα έχουν σχέση με συμφέροντα. Όλοι αυτοί όμως ξεχνούν ότι κάθε χρόνο μπαίνουν ένα σωρό φωτιές στην Ελλάδα από απροσεξία των πολιτών.

 

Ας αφήσουμε τις παραθαλάσσιες περιοχές και ας πάμε στον κάμπο της Καρδίτσας. Κάθε καλοκαίρι η πυροσβεστική καλείται να σβήσει δεκάδες φωτιές που εκδηλώνονται καταμεσής του κάμπου. Πως ξεκινάνε αυτές οι φωτιές; Τις βάζουν κάποιοι για να εξυπηρετήσουν ποιον ακριβώς σκοπό καίγοντας τα ξερόχορτα; Απλά, οι φωτιές ξεκινάνε από ένα αναμμένο τσιγάρο που πετάξει κάποιος ακόμη και ασυναίσθητα, από την εξάτμιση ενός μηχανήματος, ακόμη και από ένα πεταμένο γυαλί που αν τύχει να πέσουν πάνω του οι ακτίνες του ήλιου σε συγκεκριμένο σημείο μπορεί να προκαλέσει φωτιά από την συγκέντρωση της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

Αν θέλουμε να μην έχουμε πυρκαγιές και καμένα δάση, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Οφείλουμε να ειδοποιούμε την πυροσβεστική με τον παραμικρό καπνό που βλέπουμε στην ύπαιθρο. Αν όλοι αδιαφορούμε και περιμένουμε τον διπλανό μας να ειδοποιήσει την πυροσβεστική, τότε θα είναι πολύ αργά.

 

Εγώ προσωπικά έχω πάρει άπειρες φορές τηλέφωνο για να ειδοποιήσω την πυροσβεστική ότι σε κάποιο σημείο του δρόμου που κινούμε, βλέπω καπνό ή κάποια εστία φωτιάς. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι αφού πρώτα με ειδοποιήσουν ευγενικά, μου λένε ότι τους είχε ειδοποιήσει και άλλος προηγουμένως και ότι οχήματα είναι ήδη στο δρόμο προς την εστία της φωτιάς.

 

Υπήρχαν όμως και πολλές περιπτώσεις που ήμουν ο πρώτος που ειδοποίησα την πυροσβεστική. Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, γυρνούσα από τα Τρίκαλα και λίγο πριν το Αγναντερό είχε ξεσπάσει φωτιά και έκαιγε στα χωράφια, αλλά και δέντρα στην άκρη του δρόμου. Η εικόνα της φωτιά έδειχνε ότι θα πρέπει να έκαιγε για αρκετή ώρα. Ο άντρας στο τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. μου είπε ότι ήμουν ο πρώτος που τηλεφώνησα και με ευχαρίστησε. Τόση ώρα τα αυτοκίνητα περνούσαν δίπλα στη φωτιά, στο οδόστρωμα υπήρχε καπνός και κίνδυνος δυστυχήματος, αλλά κανένας δεν συγκινήθηκε να σηκώσει το κινητό και να πάρει τον αριθμό 199.

 

Όλοι δυστυχώς περιμένουμε να κάνει κάτι το κράτος από μόνο του, χωρίς εμείς να κουνήσουμε το δακτυλάκι μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί. Οι πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν την έγκαιρη πληροφορία για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ένα συμβάν. Αν δεν το κάνουμε, τότε γινόμαστε συνυπεύθυνοι με το κακό που θα συμβεί… Μετά ξεκινάει η ευθύνη της πολιτείας για το αν έδρασαν σωστά και με ποιόν τρόπο.