Σπύρος Ταλιαδούρος: Αναγκαία η σύνδεση της γνώσης με την απασχόληση

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 11:20

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Την συνύπαρξη ενός υψηλού, αν και μειωμένου ποσοστού ανεργίας, της εκρηκτικής  ανόδου των κενών θέσεων εργασίας και των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για ελλείψεις κατάλληλου προσωπικού, ήτοι τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την εγχώρια αγορά εργασίας, καταγράφουν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

   Οι επιχειρήσεις έχουν ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων είτε σε τεχνικές ειδικότητες στη βιομηχανία είτε σε τεχνολογικές ειδικότητες για τον ψηφιακό ή πράσινο μετασχηματισμό.

   Οι ελλείψεις αυτές προέρχονται από την αντικειμενική δυσκολία των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης να προσαρμόζονται άμεσα στην εξέλιξη των αναγκών των επιχειρήσεων.

   Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση σε ειδικότητες όπως: αναλυτές δεδομένων, ηλεκτρολόγοι αυτοματιστές, τεχνικοί δικτύων, χωρίς όμως η διαθεσιμότητα ειδικευμένων εργαζομένων να καλύπτει τη ζήτηση. Οι ελλείψεις αυτές είναι και ποσοτικές αλλά και ποιοτικές, καθώς λίγοι πάροχοι κατάρτισης παρέχουν σήμερα τις γνώσεις που χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να αξιοποιηθούν σε αυτές τις θέσεις.

   Η αναντιστοιχία αυτή φαίνεται σε σειρά διεθνών δεικτών. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει την προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή ένωση στον δείκτη αντιστοίχισης δεξιοτήτων της CEDEFOP. Επίσης, βρίσκεται στην 22η θέση στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση στον δείκτη ανθρώπινο κεφάλαιο ψηφιακής οικονομίας.

  Ειδικότερα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να χρειαστεί εως το2030 συνολικά 120.000-140.000 εργαζόμενους στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Και τούτο λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφιακούς στόχους της Ε.Ε. έως το 2030, αλλά και τις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Όμως, με τα σημερινά δεδομένα η προσφορά αποφοίτων στον κλάδο της πληροφορικής περιορίζεται σε 64.000-68.000 (8.000-8.500 ετησίως) με συνέπεια να δημιουργείται έλλειμμα περίπου 60.000-70.000 εργαζομένων. Σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρίες (85%) που συμμετείχαν στην έρευνα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων στον κλάδο των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Επενδυτικός στόχος για εταιρίες τεχνολογίας είναι πλέον η Ελλάδα, η οποία έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και αναζητεί εργαζομένους με ψηφιακές δεξιότητες.

   Είναι ενδεικτικό ότι η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδια της για την κατασκευή τριών datacenters λίγο έξω από την Αθήνα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υπαλλήλων τους στην χώρα σε λίγο πάνω από 300. Στην Θεσσαλονίκη, η CISCO δημιούργησε ένα διεθνές κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων και η PFIZERHellasκτίζει ένα δίκτυο ερευνητικών hubs που επικεντρώνονται στην τεχνική νοημοσύνη.

   Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, το ερχόμενο τρίμηνο αναμένονται 300-400 διαγωνισμοί που αφορούν και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το «Εξοικονομώ» συνολικού ύψους επενδύσεων περίπου 4 δις ευρώ. Οι διαγωνισμοί αυτοί εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν γρήγορα.

   Παράλληλα, ξεκινούν σε μεγάλη κλίμακα πλέον οι ιδιωτικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

   Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαία η διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς με απώτερο στόχο την πρόσβαση στην απασχόληση με καλύτερες προϋποθέσεις. Απαιτείται τα προγράμματα σπουδών να συνδιαμορφώνονταιμε τις επιχειρήσεις, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες γνώσεων στην εργασία. Συνεπώς, είναι αναγκαία η σύνδεση της γνώσης με την απασχόληση.