Ελληνοκαναδός δικαστής: «Δικαίωμα από τον Θεό… οι χειρονομίες»

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 10:26

Ο δικαστής Ντένις Γαλιατσάτος αποφάσισε ότι μπορεί οι χειρονομίες προς τους γείτονες να είναι μια αγενής κίνηση, αλλά «δεν αποτελούν έγκλημα»

Μπορεί από πέρσι το καλοκαίρι οι Έλληνες οδηγοί να τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ αν προβούν σε απρεπείς χειρονομίες, στον Καναδά όμως ένας Ελληνικής καταγωγής δικαστής αποφάσισε ότι οι χειρονομίες είναι καθ’ όλα νόμιμες και «δικαίωμα από τον Θεό».

Η ενδιαφέρουσα απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο δίκης για αστική υπόθεση. Ο κατηγορούμενος, Νιλ Έπσταϊν, δάσκαλος και πατέρας δύο παιδιών, συνελήφθη τον Μάιο του 2021 επειδή απείλησε και έκανε τη γνωστή χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο σε γείτονά του στο Μπίκονσφιλντ του Κεμπέκ.

Ο δικαστής Ντένις Γαλιατσάτος αθωώσε τον κατηγορούμενo στις 24 Φεβρουαρίου, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του σε ένα κείμενο 26 σελίδων.

Όπως αναφέρει, μπορεί οι χειρονομίες προς τους γείτονες να είναι μια αγενής κίνηση, αλλά «για να είμαι εντελώς ξεκάθαρος, δεν αποτελεί έγκλημα».

Μάλιστα, όχι μόνο δεν είναι έγκλημα, αλλά είναι «δικαίωμα από τον Θεό, κατοχυρωμένο από τη χάρτα που ανήκει σε κάθε καθαρόαιμο Καναδό», σημειώνει ο Γαλιατσάτος, αναφερόμενος στην καναδική χάρτα δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τέλος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ο Ελληνικής καταγωγής δικαστής σημειώνει ότι «σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει η κοινή γνώμη, τα δικαστήρια δεν πετάνε έξω τις υποθέσεις», αν και στη δική του περίπτωση «το δικαστήριο τείνει να πάρει τη δικογραφία και να την πετάξει από το παράθυρο».

«Δυστυχώς, οι αίθουσες στα δικαστήρια του Μόντρεαλ δεν έχουν παράθυρα», καταλήγει ο δικαστής Ντένις Γαλατσιάτος.

kathimerini.gr