Σπύρος Ταλιαδούρος «Προωθείται η ανάπτυξη της Ελλάδας»

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 10:55

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Μετά από περιορισμούς λόγω της πανδημίας, το 2023 ξεκίνησε με την οικονομία να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Κανένας δεν περίμενε ότι θα αντιμετωπίζαμε μια σειρά από παγκόσμιες κρίσεις και απειλές που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να διαλύσουν την χώρα μας. Και όμως, όχι μόνο αντέξαμε, αλλά 3.5 χρόνια μετά βγαίνουμε μετ’ επαίνων από την μεταμνημονιακή επιτήρηση.

   Και τούτο επετεύχθη γιατί η Κυβέρνηση άλλαξε, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και το μοντέλο διακυβέρνησης, με δημοσιονομική συνέπεια και αξιοπιστία. Με μέριμνα για όλους, ιδίως τους πιο ευάλωτους, κατανοώντας την αγωνία και την αβεβαιότητα του κόσμου από τις εξωγενείς κρίσεις.

   Η Κυβέρνηση δημιούργησε ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους πολίτες, στις αγορές και στους επενδυτές. Η θεσμική της συνέπεια μαζί με την μεταρρυθμιστική της τόλμη και την αποτελεσματικότητα στην διακυβέρνηση έβαλε την οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Υπήρξε θεαματική άνοδος σε δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε δέκα φορές από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και πλέον απαιτείται μόνον ένα ακόμα βήμα προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά τη δυνατότητα να δανείζεται πιο εύκολα και πιο φθηνά και ταυτόχρονα να προσελκύει κεφάλαια υψηλού επιπέδου για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της εθνικής οικονομίας. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στην Ευρωπαϊκή ένωση κατά 35 μονάδες.

   Το 2023 βρίσκει την Ελλάδα με την χαμηλότερη ανεργία από το 2010. Με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τα έσοδα του τουρισμού να ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Με παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς να εμπιστεύονται τη χώρα και το μέλλον της. Και με το ψηφιακό κράτος να εξυπηρετεί τον πολίτη, καταργώντας την γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την καθημερινότητα του.

   Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι σε ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2022, κάτι που αποτελεί ρεκορ εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών τον Νοέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε σε 4,73 δις ευρω αυξημένη κατά 20,4% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022. Επίσης, από το 45% τον Ιούνιο του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε μονοψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2022, κάτι που αποτελεί εντυπωσιακή βελτίωση. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά, πράγμα που οδηγεί σε τεράστια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, «απέχουμε πια ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι το οποίο εκτιμώ θα μπορέσουμε να το πετύχουμε εντός του τρέχοντος έτους»

   Επίσης, είναι σημαντικό ότι το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 11,4% από το 13,1% τον Νοέμβριο του 2012. Και τούτο γιατί υπάρχει αύξηση των προσλήψεων σχεδόν σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με αιχμή τα μεγάλα έργα σε υποδομές, τον σιδηρόδρομο, την καινοτομία, τα logistics, τις αναπλάσεις και τις επενδύσεις μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Είναι βέβαιο ότι οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης θα επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο.

   Επίσης, σημαντικά οφέλη για την οικονομία θα προσφέρει το «Πρόγραμμα 2.0», τη χρηματοδότηση δηλαδή επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2023 θα γίνουν περισσότεροι από 500 διαγωνισμοί ανάθεσης κατασκευής ή υλοποίησης έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, θα προωθηθεί η ανάπτυξη της Ελλάδος εστιάζοντας στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακό μετασχηματισμό, στις επενδύσεις και τις δεξιότητες προστιθέμενης αξίας. αλλά και στην κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα κινητοποιώντας συνολικά επενδύσεις και κεφάλαια άνω των 59 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη τετραετία.

   Επίσης, με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζεται να ξεκινήσε μέσα στο 2023 δημοπρατήσεις έργων ύψους 2 δις ευρώ η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

   Είναι συνεπώς σαφές ότι προωθείται η ανάπτυξη της Ελλάδας με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα.