Σπύρος Ταλιαδούρος: Μέτρα στήριξης του Αγροτικού τομέα

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 09:24

Επισημάνσεις Σπύρου Ταλιαδούρου:

Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, πιστεύω ότι πολλοί αγρότες είναι πρόθυμοι να καινοτομήσουν δοκιμάζοντας νέα προϊόντα και τεχνολογίες μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι θετικό ότι στην Ελλάδα αρκετές εταιρίες έχουν εφεύρει τεχνολογικές λύσεις που όχι μόνο προωθούν την βιώσιμη καλλιέργεια αλλά μειώνουν και το κόστος παραγωγής όπως είναι τα σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας που διαπιστώνουν τα σημεία του χωραφιού που χρειάζεται λίπασμα και την ποσότητα που απαιτείται. Έτσι, υπάρχει μείωση και εξοικονόμηση χημικών και λιπασμάτων.

   Είναι αναγκαίο να υπάρξουν ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Να υπάρξουν λύσεις έξυπνης γεωργίας που προωθούν την βιώσιμη καλλιέργεια και μειώνουν το κόστος παραγωγής.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση στήριξε αποφασιστικά τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, νέοι κοινοτικοί πόροι εξασφαλίστηκαν από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση είναι:

I.Ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου στον πρωτογενή τομέα, όπου περιλαμβάνονται:

Πρώτον:Με τον νόμο 1859/2021 απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, διευκολύνεται η διαδικασία νομιμοποίησης των πρόχειρων καταλυμάτων και παράλληλα γίνεται άρση των περιορισμών για την αδειοδότηση νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Δεύτερον: Με το νόμο 4935/2022 δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με την μείωση να φτάνει στο 50% στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων.

Τρίτον: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο 3.084 πιστοποιημένων Γεωργικών Συμβούλων με σκοπό την υποστήριξη των γεωργών για την βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντολογικών αποδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.

Τέταρτον:Με προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δίνεται η δυνατότητα σε γεωργούς να έχουν συμβουλευτική υποστήριξη για σημαντικά θέματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

II.Οικονομικές Ενισχύσεις – Αποζημιώσεις – Φορολογικές

Με τη σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης διευκολύνεται η πρόσβαση αγροτών και μεταποιητικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

   Κατά την διάρκεια της Πανδημίας του COVID 19 διατέθηκαν € 473 εκατ. ευρώ για την στήριξη των αγροτών.

   € 141 εκατ. ευρώ έλαβαν οι παραγωγοί μέσω της διαδικασίας των κρατικών ενισχύσεων την τελευταία τριετία.

   Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο «Βιολογική Γεωργία» με προϋπολογισμό 705 εκατ. ευρώ

   Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε για την Ελλάδα πακέτο βοήθειας 26,29 εκατ. ευρώ για την επισιτιστική ασφάλεια.

   Για πρώτη φορά πληρώνονται αποζημιώσεις μόλις τέσσερις μήνες μετά το ζημιογόνο γεγονός.

   Από τον ΕΛΓΑ καταβλήθηκαν 350 εκατ. ευρώ το 2021 σε αποζημιώσεις για καταστροφές. Το πρώτο 10μηνο του 2022 έχουν καταβληθεί 197,8 εκατ. ευρώ. Δίνεται προκαταβολή αποζημιώσεων σε επίπεδο 60%

   Είναι επίσης σημαντικό για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα ο φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλός στο 10% και γίνεται επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

   Επίσης, τα τελευταία 3,5 χρόνια επί Κυβερνήσεως Ν.Δ. θεσπίστηκαν και εφαρμόζονται τα εξής μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου:

  • Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022 και το 2023
  • Ταχεία καταβολή αποζημιώσεων. Ήδη ο ΕΛΓΑ μέσα σε 3 χρόνια κατέβαλε 863 εκατ. ευρώ , το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ.
  • Κάλυψη σε ποσοστό 90% των αυξήσεων στα τιμολόγια αγροτικού ρεύματος.
  • Μόνιμη υπαγωγή στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6% των ζωοτροφών και των λιπασμάτων
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων από το 13% στο 10%
  • Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας
  • Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων
  • Απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.
  • Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των αγροτικών επιχειρήσεων
  • Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%
  • Μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 29% στο 22%
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα
  • Ενίσχυση περίπου 102.000 επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, με ποσό συνολικού 258 εκατ. ευρώ μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
  • Επιδότηση 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων
  • Επιδότηση 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών
  • Ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση 2% επι των φορολογητέων εκροών του 2021
  • Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022.
  • Ενίσχυση των παραγωγών του οπωροκηπευτικού και αμπελοοινικού τομέα με 26,2 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό Κρίσης της Ε.Ε. ίδιο με τις προηγούμενες περιόδους , παρόλο που συνολικά το ποσό της ΚΑΠ μειώθηκε σημαντικά. Από αυτά € 15 δις εκατ. ευρώ. θα δοθούν για άμεσες ενισχύσεις και μέτρα αγοράς και € 4,3 δις εκατ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη.

Μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα διατεθούν 480 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να δανείζονται οι αγρότες για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

   Επίσης διασφαλίστηκαν πόροι ύψους € 544, 5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα, ενεργοποιώντας σε χρόνο ρεκορ σημαντικές δράσεις για ιδιωτικές επενδύσεις, προωθώντας βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους της αγροτικής μας πολιτικής, δηλαδή της χορήγησης κινήτρων για τη δημιουργία συλλογικών αγροτικών οχημάτων.

   Με τα μέτρα αυτά επιτυγχάνεται συστατική στήριξη του αγροτικού τομέα και οδηγείται σε ανάπτυξη.