Η Αξιοποίηση του Πρώην Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (Κτηνοτροφικός Σταθμός Επιβητόρων) στην Καρδίτσα

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 13:42

Του Κώστα Μπαρμπούτη

Οικονομολόγου, Δημοτικού Συμβούλου Καρδίτσας, πρ. Αντιδημάρχου

Η ιδέα για το άρθρο αυτό μου δόθηκε διαβάζοντας ένα άρθρο που αφορούσε στην αξιοποίηση των παλιών Αποθηκών του ΟΣΕ από το Δήμο Τρικάλων και τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου. Αυτόματα σκέφθηκα για τα κτίρια που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Καρδίτσας, τα οποία στέγασαν στο παρελθόν σημαντικές Υπηρεσίες, είναι συνδεδεμένα με τη συλλογική μνήμη και δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα. Σήμερα θα ασχοληθώ με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, γνωστού ως Σταθμού Επιβητόρων, οι εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται απέναντι από το Νοσοκομείο Καρδίτσας, δυτικά του δρόμου που οδηγεί προς τη Λίμνη Πλαστήρα, στη θέση «Τσαπόχα».

Ο Σταθμός ιδρύθηκε το έτος 1939, στις παραμονές του πολέμου του 1940 από το Υπουργείο Γεωργίας, με σκοπό τη γενετική βελτίωση των αλόγων και την ανάπτυξη της ιπποπαραγωγής στη Θεσσαλία. Στην επιλογή της Καρδίτσας ως τόπου εγκατάστασης συνέβαλαν καθοριστικά οι επίμονες προσπάθειες του τότε δραστήριου μητροπολίτη Καρδίτσας Ιεζεκιήλ. Με άλλα λόγια, συμπερασματικά καταλήγουμε στην άποψη εδώ και 80 χρόνια η ανάπτυξη ενός τόπου είναι στενά συνδεδεμένη με τις δράσεις κάποιου ικανού πολιτικού ή άλλου στελέχους και όχι το αποτέλεσμα ενός εθνικού σχεδίου τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης!! Δυστυχώς!!

Ο Σταθμός περιλάμβανε συγκρότημα λιθόκτιστων κτηρίων, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική μορφολογία για την εποχή που κατασκευάστηκε. Τα κτίρια κατασκευάστηκαν σε έκταση 200 στρεμμάτων, η οποία παραχωρήθηκε από το Δήμο Καρδίτσας και είχαν τοξωτές εισόδους, ποδιές από συμπαγή τούβλα στους φεγγίτες και επιμελημένη τοιχοποιία. Χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες προσωπικού, στάβλοι, αποθήκες, νοσοκομείο ζώων κ.ά. Η κατασκευή των κτιρίων διακόπηκε από τον πόλεμο και αποπερατώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ενώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου κατασκευάστηκαν δύο πολυβολεία στον αύλειο χώρο.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το έτος 2017 τα κτήρια 14-15-16 και τα δύο κυκλοτερή πυροβολεία (κτήρια 6-7) χαρακτηρίστηκαν ως νεότερα μνημεία των τελευταίων 100 ετών, αφού πρόκειται για κατασκευές ειδικής χρήσης, με ιδιαίτερη τυπολογία και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία και αποτελούν τοπόσημο για την τοπική κοινωνία.

Ύστερα από τα παραπάνω διατυπώνω την απορία, την οποία θα διατύπωνε κάθε καρδιτσιώτης που γνώριζε το θέμα: Πως αξιοποιούνται σήμερα τα παραπάνω κτίρια; Προ ετών ορισμένα κτίρια στέγαζαν Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ σήμερα τα κτήρια παραμένουν αναξιοποίητα!!

Ο χαρακτηρισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού ως «τοπόσημα» δημιουργεί εύλογους συνειρμούς για την αξία τους και για τη σχέση τους με την περιοχή μας, αφού αποτελούν χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για την Καρδίτσα.

Μήπως θα πρέπει επιτέλους ο Δήμος Καρδίτσας να ακολουθήσει το παράδειγμα των γειτονικών Δήμων, που αναλαμβάνουν δράσεις για την αξιοποίηση των παλαιών κτιρίων – μνημείων που διαθέτουν, επιζητώντας χρηματοδοτήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία και κάνοντας τις σχετικές μελέτες; Μήπως θα πρέπει να συνεργαστεί με την Κτηνιατρική Σχολή για την αξιοποίησή τους, αφού η χρήση τους ήταν συνδεδεμένη με τον κτηνοτροφικό τομέα;

Από πλευράς μου, ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας, θα κάνω το αυτονόητο καθήκον μου και δεσμεύομαι προς τους συμπολίτες μου ότι θα φέρω το θέμα σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο προσεχές μέλλον θα αναφερθώ και σε άλλα ενδιαφέροντα κτίρια με ιστορικό ενδιαφέρον του Δήμου Καρδίτσας που παραμένουν, δυστυχώς, αναξιοποίητα!!