Α. Σκόνδρα - Ο « Προσωπικός Βοηθός» ανακούφιση για τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους

  • Κατηγορία: ΑΠΟΨΕΙΣ
  • Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 12:32

Πρεμιέρα για το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» για άτομα με αναπηρία.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αφορά την υποστήριξη Α.Μ.Ε.Α. να ενταχθούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή, μέσω της βοήθειας του προσωπικού τους βοηθού. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από τα μέσα Μαΐου θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας μας.

Ο Προσωπικός Βοηθός είναι εργαζόμενος και μπορεί να απασχολείται είτε ως ωρομίσθιος, είτε σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή να ζει στο σπίτι του ωφελούμενου ατόμου και η αμοιβή ανέρχεται στα 1.200€ μηνιαίως.

Οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν στο πρόγραμμα υποβάλλουν την αίτηση τους στην ειδική πλατφόρμα. Μέχρι στιγμής έχουν αξιολογηθεί δεκάδες προσωπικοί βοηθοί, οι οποίοι μπορούν να συνάψουν σύμβαση και να αρχίσουν να εργάζονται με τα άτομα με αναπηρία.

Στόχος είναι να προσληφθούν 2.000 βοηθοί για Α.Μ.Ε.Α. σε όλη την Ελλάδα. Το 2025 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για όλα τα άτομα με αναπηρία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στα Α.Μ.Ε.Α. να ανεξαρτητοποιηθούν από τον βασικό φροντιστή τους (οικογένεια ή συγγενικό - φιλικό περιβάλλον) και να δημιουργήσουν το προσωπικό τους πρόγραμμα, με δραστηριότητες που επιτρέπουν την εξέλιξη, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, ακόμα και τον βιοπορισμό τους.

Ο θεσμός αυτός θα βοηθήσει πολύ τα ίδια τα Α.Μ.Ε.Α και τις οικογένειες τους, καθώς προσφέρει ευελιξία και εξασφαλίζει τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης τους.

Παράλληλα, ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία για αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 8%, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που πασχίζει να εμφανίζεται ως κόμμα με κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανησυχίες, ως λαϊκός υπερασπιστής, κατά την διάρκεια διακυβέρνησης του, ουδέποτε νομοθέτησε ευεργετικές διατάξεις για τα Α.Μ.Ε.Α. αλλά και τώρα απέχει από τις ψηφοφορίες αυτές στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την ενδυνάμωση δικαιωμάτων ΑμεΑ, το οποίο αφορούσε την εφαρμογή της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης και άλλες ευνοϊκές διατάξεις για τους ανθρώπους με αναπηρία, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθετεί συνεχώς μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας με αναπηρία. Σε συνδυασμό με τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ, οι παραπάνω ρυθμίσεις αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία διευρύνει την κοινωνική της πολιτική, έμπρακτα και με ουσιαστική μέριμνα και δίνει στα άτομα με αναπηρία πρόσβαση στα δικαιώματα τους.